Liderul comuniștilor din stânga Nistrului, Oleg Horjan, a fost eliberat din detenție ilegală

6 decembrie 2022, 11:57 Justiție 193
Oleg Horjan, după ce a fost eliberat din Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol, 6 decembrie 2022.  Sursa: Zona de Securitate

Liderul Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost eliberat din detenția ilegală, scrie portalul Zona de Securitate. Horjan, unul dintre cei mai importanți opozanți ai regimului separatist de la Tiraspol, a ieșit în această dimineață, 6 decembrie, din Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol, unde și-a petrecut ultimii patru ani.

Potrvit sursei citate, la ieșirea din închisoare, Oleg Horjan a fost așteptat de în această dimineață mai mulți susținători ai partidului comunist din regiune, care l-au întâmpinat cu flori.

Foto: Oleg Horjan, după ce a fost eliberat din Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol/Zona de Securitate

Horjan a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru organizarea unui miting pașnic în centrul Tiraspolului, în iunie 2018, împotriva regimului separatist. O așa-numită judecătorie supremă din Transnistria, l-a găsit vinovat pe Horjan pentru „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”.

Potrivit pretinsei anchete, Horjan ar fi smuls epoleții unui milițian și l-ar fi lovit pe acesta în timpul protestului.

Oleg Horjan este unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ai regimului de la Tiraspol și liderul comuniștilor locali. Apărătorii drepturilor omului consideră că acest dosar este politic și au declarat de mai multe ori despre condițiile inumane de întreținere a lui Horjan. Mama și avocatul acestuia nu au avut acces la el, iar toate încercările lor de a apela către organizațiile internaționale și ambasadele străine au fost fără niciun rezultat.

Pe 23 iunie 2020, Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a constatat că Horjan s-a aflat ilegal în detenție și că a fost condamnat de către instanțe neconstituționale. Toate materialele cauzei urmau să fie îndreptate Procuraturii Generale de la Chișinău, ca să fie întreprinse măsuri pentru eliberarea acestuia, îsnă acest lucru nu s-a întâmplat, iar detenția ilegală a lui Hirjan a continuat până a expirat termenul dat de pretinsa instanță, notează Zona de Securitate.

Atât susținătorii lui Horjan de la Tiraspol, cât și Chişinăul oficial tratează acest caz drept unul motivat politic. Oleg Horjan a protestat și fiind în detenție având mai multe greve de foame, în semn de protest pentru detenția ilegală în condiții degradante.

Partidul Comunist din regiune este în opoziție față de Partidul Obnovlenie, subordonat holdingului Sheriff, care controlează puterea executivă, legislativă, precum și fluxurile economice din stânga Nistrului, menționează sursa citată.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media