VIDEO/ Maia Sandu îndeamnă Executivul să comunice mai eficient cu cetățenii privind contractul de energie electrică cu Cuciurgan: „Guvernul trebuie să își consolideze instituțiile care se ocupă de subiectele energetice”

6 decembrie 2022, 10:40 Politică 176
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Maia Sandu a îndemnat membrii Executivului să comunice mai eficient cu cetățenii cu privire la reînnoirea contractului de achiziție de electricitate pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES). „Guvernul trebuie să își consolideze instituțiile care se ocupă de subiectele energetice”, a declarat șefa statului pentru Ziarul de Gardă de la Washington, aflată într-o vizită oficială de lucru.

„Cred că Guvernul trebuie să comunice mai bine despre necesitatea acestui contract și despre condițiile acestui contract, să răspundă la toate întrebările pe care le au cetățenii.

Guvernul trebuie să își consolideze instituțiile care se ocupă de subiectele energetice, pentru că este clar că problemele de energie vor fi în continuare, în următorii ani foarte importante și avem nevoie de suficientă capacitate pe acest domeniu”, a declarat președinta Maia Sandu pentru Ziarul de Gardă.

Ulterior, instituția prezidențială a publicat un comunicat în care se menționează că Maia Sandu consideră că Executivul trebuie să comunice cât mai eficient despre acțiunile întreprinse pentru asigurarea populației cu resurse energetice, dar și să prezinte opțiuni de reorganizare a sectorului energetic.

„Securitatea energetică este un element foarte important al securității țării și fiecare cetățean trebuie să fie informat despre deciziile luate in acest domeniu. Guvernul este dator să explice clar și fără întârziere toate acțiunile întreprinse pentru asigurarea cu energie electrică și gaze naturale pentru luna decembrie și perioada următoare, astfel ca societatea să înțeleagă care au fost circumstanțele și condițiile ce au determinat deciziile adoptate”, a declarat președinta Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a subliniat că Guvernul trebuie să lucreze, în regim urgent, la reorganizarea sectorului energetic.

„Situația tot mai complicată din domeniul energetic și nevoia de a urgenta elaborarea soluțiilor pe termen mediu și lung reconfirmă necesitatea reorganizării activității Guvernului în acest domeniu, așa cum a fost menționat și la ședința Consiliului Suprem de Securitate din 24 noiembrie 2022”, a spus Președinta Maia Sandu.

Lidera de la Chișinău a menționat că Guvernul trebuie să acorde atenție sporită domeniului energetic și a solicitat, în acest context, cabinetului de miniștri să prezinte în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului.

Amintim că, la 3 decembrie, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, pentru luna decembrie, la un preț de 73 de dolari pentru MW. Totodată, ministrul a precizat că întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie, de 5,7 milioane de metri cubi, va reveni Centralei de la Cuciurgan în schimbul a 20% de energie electrică consumată de malul drept al Nistrului.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Această decizie a Guvernului a stârnit un val de critici în spațiul public. În replică, ministrul Spînu a argumentat că dacă autoritățile de la Chișinău nu ajungeau la o înțelegere cu reprezentanții de la Tiraspol cu privire la contractul de livrare a energiei electrice, curentul electric s-ar fi scumpit până la aproximativ 8 lei/ kWh.

În actualele condiții, reprezentanții guvernării au declarat că tariful la energie ar putea să scadă cu aproximativ 25%. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus prin dispoziția din 5 decembrie, ca furnizorii de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „ FEE - Nord” să înainteze către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice.

Actualmente, cei din centrul și sudul R. Moldova achită 5,91 lei/kWh, iar consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, achită 5,60 lei/kWh.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media