Opoziția critică numirea noului director al CNA: „Terminator, lichidator, sau reformator?” Litvinenco: Fals și manipulări grosolane

3 februarie 2022, 13:13 Politică 241
Vasile Bolea, Segiu Litvinenco, Vlad Batrîncea.  Sursa: capturi video/Privesc.eu

Ministrul justiției Sergiu Litvinenco a comentat declarațiile deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vasile Bolea și Vlad Batrîncea, privind numirea noului director al Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu. Litvinenco a spus că afirmațiile socialiștilor sunt „manipulări grosolane”, precizând că în programul de guvernare PAS scrie despre „restructurarea” CNA și nu lichidarea instituției.

„Din programul de guvernare am văzut reformarea procuraturii anticorupție după modelul DNA din România, cu limitarea competențelor la materialele de corupție mare, și lichidarea Centrului Național Anticorupție. Spuneți vă rog, prin numirea de astăzi a șefului CNA, dumneavoastră păstrați această instituție în forma actuală? Scuipați în programul de activitate a propriului Guvern? Sau este o măsură prin care și această instituție pe care o capturați prin intermediul acestei hotărâri la propunerea a 20 de deputați? (...) Domnul Rusul va fi un terminator? lichidator, sau reformator? Ce sarcină i-ați dat? Sau va fi un dirijor de show-uri cu mascați?”, a spus Vasile Bolea.

La rândul său, șefa Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că CNA „abia începe a fi decapturată, prin această numire. Dar ce ține de reformarea CNA, urmează să examinăm care este cea mai bună formulă pentru activitatea CNA și PA astfel încât corupția mare să fie investigată și sancționată în cel mai eficient mod”.

Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a acuzat și el guvernarea de trucarea concursurilor pentru funcțiile de conducere.

„Am văzut în platforma electorală a doamnei presedinte cât și a colegilor din Parlament, respectarea principiilor de meritocrație și promovarea oamenilor în funcție prin concurs. Astăzi aflăm că, pe bandă rulantă, concursurile sunt anulate. Cineva nu crede că în urma unui concurs poate câștiga o persoană decentă? Pot să vă zic că precedentul director general al CNA, Ruslan Flocea, a primit punctaj maxim de la domnul Litvinenco, la acel moment președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități”, a spus Batrîncea.

La scurt timp, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu un comentariu pe pagina sa oficială de Facebook la declarațiile deputaților Bolea și Batrîncea de la ședința Parlamentului, pe care le-a claificat drept o „avalanșă de minciuni”.

„Că am fi promis în Programul de guvernare „lichidarea” CNA. Fals – am promis „restructurarea” CNA. Prin restructurare poate fi atât lichidarea, cât și restructurarea competențelor CNA după modelul NABU din Ucraina. Cel mai important este ca sistemul instituțional de luptă cu marea corupție să fie unul funcțional. Și desigur integritatea oamenilor este fundamentală. Decizia o vom lua pornind de la obiectivul major – eficientizarea luptei cu marea corupție. Prin „marea corupție” înțelegem inclusiv (sau poate în primul rând) lupta cu corupția în rândul politicienilor”, a scris Litvinenco.

Ministrul Justiției a mai adăugat că nici fostul director al CNA, Ruslan Flocea, nu ar fi trebuit să ajungă, în opinia sa, în fruntea instituției.

„Că aș fi acordat lui Ruslan Flocea punctaj maxim. Fals – cel mai mare punctaj l-am acordat lui Vitalie Verebceanu, iar Ruslan Flocea a fost pe locul trei. Dacă era după mine, Ruslan Flocea nu ar fi ajuns vreodată șef la CNA. Dar trucarea grosolană a exercițiului de către socialiști a făcut ca anume Ruslan Flocea să ajungă șef la CNA. Eu am fost cel care a făcut public lista punctajelor, or socialiștii se împotriveau vehement. Dacă veți vedea ce puncte au oferit, veți vedea de ce”, a explicat șeful MJ.

„Înțeleg lupta politică. Dar aș prefera să nu se recurgă la manipulări grosolane. Dar înțeleg și de ce se face asta – lupta cu marea corupție le dă mari emoții manipulatorilor. Pentru că, probabil, nu doar propagandă au în palmares, ci și altceva. Care are legătură cu denumirea instituției directorul căreia se numește în funcție”, a mai comentat Litvinenco.


Amintim că astăzi, 3 februarie, Parlamentul a numit un nou director la CNA, cu votul a 57 de deputați. Este vorba despre Iulian Rusu, fost secretar de stat de la Ministerul Justiției. Acesta își va iniția mandatul începând cu data de 7 februarie.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media