ULTIMA ORĂ/ Moldovagaz cere ANRE majorarea tarifului până la 15.59 lei pentru consumatorii casnici

21 ianuarie 2022, 14:05 Economie 110
Aragaz .  Sursa: Replica Media

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali, anunță un comunicat de presă al distribuitorului de gaz. Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 10 196 la 14 437 lei pentru mia de metri cubi.

SA „Moldovagaz” cere majorarea tarifului mediu la prețuri reglementate pentru anul 2022 de la 9 227 la 13 418 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 10 196 la 14 437 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 8 586 la 12 827 de lei, de presiune înaltă de la 8 268 la 12 509 de lei pentru o mie de metri cubi.

Purtătorul de cuvânt al companiei, Alexandru Barbov, a precizat pentru Replica Media că tariful propus nu include tariful pe valoare adăugată (TVA), ceea ce pentru gazele naturale constituie 8%.

Cu TVA inclus, tariful pentru consumatorii casnici, propus de Moldovagaz, ar fi de 15.59 lei pentru un metru cub de gaz.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 7 771 la 11 987 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 8 059 la 12 296 de lei în punctele de ieșire.

Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție, explică reprezentanții companiei, care precizează că decizia este „în strictă conformitate cu legislația, va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale”

Potrivit calculelor SA „Moldovagaz”, tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022. Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute, că începând cu luna ianuarie compensațiile pentru agentul termic vor crește de la 450 lei la 800 lei pe lună. De asemenea, Guvernul a anunțat că a simplificat accesul la ajutorul pe perioada rece a anului, pentru familiile nevoiașe.

Anterior, ministrul Andrei Spînu a declarat că tariful pentru consumatorii finali ar putea fi ajustat în creștere până la 14,6 lei, dacă se menține prețul actual de achiziției a gazului. Chiar și așa, spunea el, ajustarea tarifului va fi una temporară, pentru că prețul gazului la burse este în scădere.

Amintim că luni, 10 ianuarie, Moldovagaz a anunțat că de la începutul anului prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom a crescut cu aproximativ 190 de dolari. Într-un scurt comunicat de presă, SA „Moldovagaz” spun că majorarea se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze și a costului coșului de produse petroliere.

Acum două zile, gigantul rus Gazprom a informat SA Moldovagaz a amenințat Republica Moldova că va sista livrările de gaze naturale dacă societatea pe acțiuni nu va plăti avansul de 50% din consumul curent pentru luna ianuarie până pe 20 ianuarie.

Pentru a remedia riscul debranșării de la rețeaua de gaze, la 20 ianuarie Parlamentul a instituit, la o ședință extraordinară, stare de urgență la nivel național, pentru un termen de 60 de zile și a aprobat, în acest fel, debursarea din bugetul de stat a unei părți din avansul de 63 de milioane de euro, destinat Gazpromului.

Până la sfârșitul zilei de 20 ianuarie, SA „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022. Valoarea transferului a constituit 34,375 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media