VIDEO/ Ședința Consiliului Municipal Chișinău s-a amânat la inițiativa lui Ion Ceban. Pe ordinea de zi figurau mai multe subiecte funciare controversate

20 ianuarie 2022, 10:15 Societate 148
CMC.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu


ACTUALIZARE: 11.18
În replică, secretarul CMC a declarat că amânarea este una legală din moment ce ședința Consiliului a fost inițiativa primarului general, la fel ca și ordinea de zi propusă. „Conform regulamentului, ședințele CMC sunt convocate sau de primarul general sau la inițiativa a o treime de Consilieri. În cazul dat, ședința a fost convocată la inițiativa și prin dispoziția primarului Ion Ceban. Ordinea de si a fost propusă de dumnealui și aprobată la Biroul Permanent al CMC. În situația când reprezentantul executivului a venit și a retras toate proiectele de pe ordinea de zi în legătură cu situația epidemeologică, eu sunt nevoit să constat că noi nu avem la moment ordine de zi, nu avem ce examina pentru că toți raportorii nu se prezintă”, a spus de la tribună Adrian Talmaci.

ACTUALIZARE: 11.15
Anunțul primarului l-a revoltat pe liderul Platformei DA care a declarat că este vorba despre o sabotare a activității CMC și a cerut continuarea ședinței. „Asistăm la un abuz, la un act contrariu din partea executivului și înțeleg că este dispoziția primarului ca să saboteze această ședință. Am să vă rog să rămâneți pe loc și să decidem împreună cu privire la funcționarea și funcționabilitatea acestui Consiliu. Așa o să se întâmple în fiecare zi, o să vină primarul Ceban și o să retragă proiecte de decizii care nici nu aparțin executivului? Sunt proiecte care au fost făcute de consilieri, sunt oameni care așteptau să-și spună păsul, așteaptă de ani de zile să fie votate. Ce se întâmplă? De când Executivul va dicta CMC ce are de făcut? Dle secretar al Consiliului să începem ședința, să onorăm și să purcedem la lucru, la examinarea ordinii de zi pe care am convenit-o la ședința Biroului Permanent. Altfel, Platforma DA își rezervă dreptul de a lua o altă atitudine, una mult mai drastică. Nu este în interesul nimănui să sabotăm ședințele CMC, putem asigura un climat normal sanitar, dar nu putem accepta acest sabotaj, această obstrucționare a instituției legislative a Chișinăului”, a declarat Năstase.

ACTUALIZARE: 11.00
Cu o întârziere de mai bine de o oră, ședința CMC nu a mai avut loc și a fost amânată la inițiativa cabinetului primarului Ion Ceban. În fața consilierilor a venit viceprimarul Fadei Nagacevschi, care a anunțat că decizia survine după analiza situației pandemice din capitală, dar și după ultimele modificări legislative, urmare a legilor adoptate, „executivul își retrage toate proiectele de pe ordinea de zi pentru reevaluare și analiză”.

Pe ordinea de zi au fost incluse 23 de subiecte printre care patru acorduri de cooperare cu patru primării din România, aprobarea Regulamentului Consiliului arhitectural-urbanistic al municipiului Chișinău, subiectul privind privatizarea și darea în locațiune a terenului de pe bulevardul Ștefan cel Mare 8, aferent al Magazinului Unic, societății pe acțiuni care deține centrul comercial, și altele.

Consilierul municipal din partea PL, Ion Cebanu, anunța de dimineață că în spatele acestor proiecte se află diferite interese și scheme ascunse de-ale primarului. „Nu este o ședință oarecare, dar una de răsplată pentru consilierii care au votat bugetul în Decembrie. Și nu o răsplată oarecare, dar cu proiecte funciare de milioane. Credeți că cei care au votat bugetu sau îi fac mendrele lui Ceban o fac pe gratis? Nici vorbă! De exemplu, Ceban este interesat în privatizarea Pieței Centrale pentru asta este pus pe ordinea de zi pct 11 care costă vreo 22 milioane, iar ca vreo 30 de consilieri să voteze, aceștia au cerut să fie pus pe ordinea de zi pct-ele 16, 21 și 22, care înseamnă peste 40 ha de privatizat, sub construcție, etc. Asta înafară de așa numitele licitați funciare unde câștigă cine trebu”, a scris consilierul pe pagina sa de facebook.Urmăriți ședința Live:

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media