Ministra Sănătății, precizări privind raportul Curții de Conturi: „Auditorii nu au făcut-o cu rea intenție. Aceste confuzii vor fi excluse prin redactarea raportului final”

29 decembrie 2021, 10:20 Sănătate 133
Ala Nemerenco.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu mai multe clarificări în urma scandalului iscat de raportul Curții de Conturi asupra sistemului național de imunizare anti-COVID-19. Ministra a explicat că auditorii au încurcat administrarea vaccinului cu înregistrarea în sistem a datelor, în condițiile în care lucrătorii medicali sunt epuizați. Totodată, aceasta a menționat că erorile comise în cadrul auditului nu au fost comise cu rea intenție și că acestea vor fi excluse prin redactarea raportului final.

Porivit ministrei Sănătății, Curtea de Conturi a evaluat în cadrul auditului peste 527 mii de înregistrări în sistemul informațional de evidență a vaccinărilor împotriva COVID-19 și în 520,2 mii cazuri (98.7%) nu a identificat nici o abatere, iar pentru 6 804 cazuri (ce constituie 1,3%), înregistrate în Sistemul Informational în perioada mai – august 2021, auditul a raportat înscrieri de vaccinuri cu termen expirat la data înregistrării în sistem.

Din aceste 6 804 de cazuri raportate cu abateri la înregistrare, comisia de anchetă a Ministerului Sănătății a analizat 1 967 de cazuri, efectuând cu acest scop vizite în 12 instituții medicale din țară, spune Nemerenco, fiind verificate înscrierile în sistem, facturile de recepționare a loturilor de vaccin, registrele ținute pe hartie, care au permis următoarele constatări.

„În marea lor parte, devierile au fost produse prin admiterea erorilor la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor și anume: la înregistrarea vaccinului administrat se alegea tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde erau indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Aceste imperfecțiuni ale sistemului au permis la introducerea datelor, alegerea eronată a seriilor de vaccin. Probabilitatea omiterii de erori la înregistrarea vaccinului în sistem a fost posibilă din cauza volumului excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Șefa MS a precizat că în luna septembrie anul curent a fost îmbunătățit sistemul informațional cu aplicarea filtrelor de inteligență adiționale, care previn introducerea datelor eronate, inclusiv a seriilor de vaccin epuizate, și asigură un nivel mai înalt de acuratețe a datelor.

Nemerenco a subliniat că acele cazurile care au presupus o legătură cu eliberarea certificatelor de vaccinare fictive, au fost transmise organelor legii.

„Avem un sistem de sănătate departe de cel care ni-l dorim, cu spitale, în mare parte mai mult hidoase decât frumoase și prietenoase, și cu atâtea lipsuri în ele. Dar în același timp avem atâția medici de calitate, care fac minuni, și fiecare dintre dumneavoastră a întâlnit măcar odată în viața așa un Doctor. Și să încurci „administrarea” vaccinului (care rezumă inocularea lui prin înțepătură) cu „înregistrarea” în sistem, tocmai acum, în an pandemic, când țara se ține doar pe medici - obosiți de un maraton lung de circa doi ani, epuizați moral, chinuiți, fără concedii, mi se pare o eroare inadmisibilă. Și tocmai acum, când ceea ce trebuie să reabilităm întâi și întâi este încrederea oamenilor, încrederea în ceea ce spun medicii, încrederea în vaccinare. Unica parte bună este că sunt ferm convinsă că auditorii nu au făcut-o cu rea intenție, sau alte motive, dar din necunoștință de termeni, și echipa Curții de Conturi ne-a asigurat că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final”, a mai adăugat ministra.

În continuare, Ala Nemerenco a dat asigurări cetățenilor că vaccinarea împotriva COVID-19 oferă cea mai bună protecție împotriva virusului și i-a încurajat să se vaccineze, iar pentru a fi siguri, să ceară lucrătorului medical să prezinte flaconul din care este extrasă doza de vaccin pentru a verifica tipul vaccinului și termenul de valabilitate indicate pe flacon.


Amintim că pe 16 decembrie, Curtea de Conturi a făcut public un audit al sistemului național de vaccinare împotriva COVID-19, în care s-a constatat că au fost administrate circa 7 000 de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat, iar peste 11 mii au ajuns la gunoi.

Ministerul Sănătății a anunțat a doua zi că a instituit o Comisie de Anchetă care să analizeze corectitudinea administrării vaccinurilor în instituțiile medico-sanitare și centrele de vaccinare la care se referă raportul Curții de Conturi.

La o săptămână distanță, Ministerul Sănătății a anunțat primele concluzii ale Comisiei de Anchetă, care a stabilit că devierile constatate de Curte au fost produse prin admiterea de erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor.

Autoritățile din sănătate au notat că evaluarea realizată a permis identificarea unor cazuri care au legătură cu eliberarea certificatelor de vaccinare false, informații care au fost transmise organelor legii pentru investigare.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media