ULTIMA ORĂ/ Republica Moldova ar putea obține statut preliminar de aderare europeană. Amendamentele propuse de Siegfried Mureșan la Proiectul de raport al Parlamentului privind implementarea AA

11 februarie 2022, 10:31 Politică 579
Siegfried Mureșan .  Sursa: Siegfried Mureșan via Facebook

Republica Moldova ar putea deveni membră a pieței unice europene, în urma unui amendament depus la Proiectul de raport al Parlamentului privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede ca Uniunea Europeană (UE) să ofere, în viitorul apropiat, un statut preliminar de aderare europeană pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul român, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European Siegfried Mureșan.

„Țările membre ale Uniunii Europene și Republica Moldova trebuie să coopereze mai strâns în investigarea fraudei bancare, astfel încât banii care au dispărut din băncile moldovenești să poată fi recuperați mai repede. Am cerut acest lucru în amendamentele pe care le-am depus aseară împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul parlamentar „Euronest”, Andrius Kubilius, și cu vicepreședintele Delegației Parlamentului la „Euronest”, Andrzej Halicki, la Proiectul de raport al Parlamentului privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Am cerut, de asemenea, ca Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene să adopte, fără întârziere, noua asistență macro-financiară de 150 de milioane de euro propusă de Comisia Europeană pentru Republica Moldova la începutul acestui an. De asemenea, conform amendamentului depus, Comisia Europeană trebuie să asigure Republicii Moldova suficient sprijin tehnic pentru a putea implementa în mod adecvat reformele necesare acordării ajutorului financiar.

Un alt lucru important prevăzut în amendamente este ca Uniunea Europeană să ofere, în viitorul apropiat, un statut preliminar de aderare europeană pentru Republica Moldova. Prin acest statut, asemănător celui pe care îl are Norvegia, Republica Moldova ar deveni membru al pieței unice europene, ca etapă preliminară în procesul de aderare la UE”, a scris Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Potrivit eurodeputatului român, „la Chișinău, există acum o majoritate politică proeuropeană care a arătat că vrea și poate să accelereze reformele prevăzute în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.”

„De aceea, prin acest raport, trebuie să arătăm clar că Parlamentul European observă aceste eforturi și că suntem dispuși să ajutăm și mai mult Republica Moldova în dorința de a implementa reformele necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană și pentru creșterea nivelului de trai al oamenilor. Dorim, în același timp, să încurajăm și celelalte instituții europene, precum și statele membre să crească sprijinul pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi”, a mai scris eurodeputatul român.

Pentru a fi adoptat, proiectul de raport privind implementarea Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova, cu tot cu amendamentele depuse, trebuie să fie votat mai întâi în Comisia pentru afaceri externe, apoi în sesiunea plenară a Parlamentului European.
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media