R. Moldova va semna cu România un memorandum în domeniul securității energetice. Ministrul Energiei, Virgil Daniel Popescu: „Dorim să colaborăm mai mult în acest domeniu”

10 februarie 2022, 18:06 Economie 136
Ministrul interimar al Energiei din România, Virgil Popescu.  Sursa: www.gandul.ro
Republica Moldova va semna cu România, mâine, 11 februarie, cu ocazia ședinței comune a Guvernelor, un memorandum comun în domeniul energiei cu privire la asigurarea securității energetice a celor două state. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei al României, Virgil Daniel Popescu, în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

„Dorim ca România să ajute R. Moldova nu numai în situații de criză, dorim să strângem mult mai mult relațiile bilaterale dintre România și R. Moldova, să colaborăm mult mai mult în domeniul energetic, de aceea și mâine vom semna un memorandum comun în domeniul energiei cu privire la asigurarea securității energetice a celor două state. În domeniul gazelor avem o conductă care merge până la Chișinău. În domeniul interconectării energiei electrice între aceste două state, din păcate, nu am făcut pași prea mulți. Sincronizarea Ucrainei cu R.Moldova și cu România cu sistemul european va permite să asigure o interconectare și o aprovizionare cu energie electrică atât a Ucrainei cât și a R. Moldova din România și Europa. Am fost, suntem și vom fi pentru totdeauna alături de R. Moldova”, a declarat ministrul Energiei al României.

De cealaltă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a oferit mai multe detalii despre memorandum, subliniind că acesta „arată intenția ambelor Guverne de a avea o politică comună pe domeniul energetic și care să ne ajute pe ambele țări să devenim mai independenți.”

„Acest memorandumul este doar un prim pas, noi și la Baku am discutat cu domnul ministru că ne dorim să transformăm acest memorandum într-un acord interguvernamental, care să prevadă mult mai multe detalii și în mod special, să prevadă detalii cum acționează ambele guverne în situații de crize energetice. O să vă dau un exemplu ce ține de păcură. Și în 2015-2016 România a venit cu un suport, când a acordat 16 mii de tone de păcură. Această păcură a fost utilizată acum în luna octombrie și noiembrie 2021. Suntem în discuție pentru a primi o altă cantitate de păcură pentru perioada următoare și sperăm să avem și anunțuri din partea României, poate chiar mâine. Ne dorim ca acest memorandum să stabilească mecanismul concret de intervenție în situație de criză, că se oferă păcură, se face transfer de energie, se găsesc volume de gaze. Ne dorim ca acest protocol să prevadă și niște mecanisme în care să lucrăm împreună la proiecte mari de interconectare, cum ar fi linia Bălți-Suceava sau pe domeniul de gaze, ne dorim să găsim și alte metode de investiție, cum ar fi distribuție, furnizare, să construim și alte linii de transport poate, să unim cu o altă linie de transport zona de nord a țării cu România, ceea ce facem pe energia electrică. Acest memorandul arată intenția ambelor Guverne de a avea o politică comună pe domeniul energetic și care să ne ajute pe ambele țări să devenim mai independenți”, a subliniat ministrul MIDR, Andrei Spînu.

Amintim că prim ministra Natalia Gavrilița a anunțat, la 14 ianuarie, în cadrul unei şedinţe cu reprezentanţii administraţiei publice din municipiul Soroca, că ședinţa comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova a fost planificată pentru 11 februarie 2022, la Chişinău.

Construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni, programul de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, dar și eliminarea tarifelor de roaming sunt subiectele ce urmează să fie discutate la ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, care va avea loc vineri, 11 februarie.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media