NATO i-a cerut Rusiei să-şi retragă forţele armate din R. Moldova, Ucraina și Georgia. Jens Soltenberg: Nu vom face compromisuri privind principiile fundamentale

12 ianuarie 2022, 18:21 Externe 295
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  Sursa: EPA-EFE/FRANCISCO SECO / POOL

Statele membre NATO i-au cerut miercuri Rusiei să-şi retragă forţele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după încheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles. Înaltul oficial a declarat, în acest context, că Alianța Nord Atlantică este pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale, printre care respectarea integrității teritoriale a fiecărei ţări din Europa.

„Discuţia nu a fost uşoară. Schimburile au fost directe asupra situaţiei din Ucraina şi au fost constatate diferenţe majore referitoare la securitatea în Europa. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de surmontat, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani, scrie Agerpres.

Jens Stoltenberg a anunţat că NATO ar putea desfăşura trupe adiţionale în flancul său estic în cazul în care Rusia utilizează din nou forţa împotriva Ucrainei. „Dacă Rusia foloseşte încă o dată forţa contra Ucrainei şi ulterior invadează Ucraina, atunci trebuie să analizăm în mod serios nevoia de a spori suplimentar prezenţa noastră în partea estică a alianţei”, a afirmat el, reiterând faptul că doar NATO şi Ucraina pot decide dacă aceasta din urmă devine membră a Alianţei Nord-Atlantice.

Stoltenberg a avertizat că există „riscul real pentru un nou conflict armat în Europa”, deşi a precizat că NATO „va face tot ce poate pentru a preveni” un asemenea scenariu.

Şeful delegaţiei ruse, viceministrul de externe Aleksandr Gruşko, urma să se adreseze la rândul său presei.

Declaraţiile lui Jens Stoltenberg indică în mod clar că nu s-au înregistrat rezultate concrete în urma reuniunii Consiliului NATO-Rusia, survenită la două zile după ce reprezentanţii Washingtonului şi ai Moscovei s-au întâlnit la Geneva în vederea detensionării situaţiei legate de securitatea la frontiera ruso-ucraineană.

Rusia a acuzat Occidentul că nu reuşeşte să conştientizeze urgenţa solicitărilor ei. Moscova susţine că extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Războiului Rece, la 30 în prezent - printre care un număr mare de foste republici comuniste din Europa Centrală şi de Est - constituie o ameninţare pentru securitatea Rusiei şi că această ţară trebuie să traseze „linii roşii” pentru a se proteja.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media