VIDEO/ „Democrația Acasă”: Vasile Costiuc a declarat greva foamei pentru că se teme că ar putea fi lichidat; Dosarul a fost intentat la comandă

13 ianuarie 2022, 15:22 Justiție 343
Briefing de presă Democrația Acasă.  Sursa: captură video/IPN

Membrii particului Democrația Acasă, condamnă acțiunile „abuzive” Centrului național Anticorupție (CNA) și ale Procuraturii Anticorupție (PA) în privința liderului Vasile Costiuc, și spun că dosarul în care acesta este vizat a fost intentat la comandă, cu scopul de a-l intimida și a-l face să renunțe la critica împotriva guvernării. Aceștia au declarat joi, 13 ianuarie, într-o conferință de presă, că Vasile Costiuc a declarat greva foamei în semn de protest, dar și din motive de siguranță, întrucât crede că ar putea fi „lichidat”.

Condamnăm și ne exprimăm dezacordul cu acțiunile abuzive ale CNA și Procuraturii Anticorupție la adresa lui Vasile Costiuc. Considerăm că măsurile întreprinse de organele de urmărire penală sunt executate la comandă, cu scopul de a-l intimida pe liderul partidului „Democrația Acasă” și de a-l impune să înceteze critica guvernării și investigațiile fraudelor comise de anumite persoane satelite guvernării”, a declarat Ana Țurcan, membră PDA.

O altă membră de partid, Tatiana Curchi, sugerează că telefonul lui Vasile Costiuc, care ar fi unicul obiect sechestrat de organele de urmărire penală în timpul perchezițiilor la domiciliul acestuia, a fost „sustras doar pentru a avea acces la date cu caracter personal care se conțin acolo.” -

„Telefonul a fost procurat doar cu șase luni în urmă și nicidecum nu putea conține informații despre acțiunile din 2006. Sustragerea telefonului mobil s-a făcut doar pentru a avea acces la date cu caracter personal care se conțin acolo. Mai mulți cetățeni au expediat domnului Costiuc diverse informații, unele conținând nume din actuala guvernare, sau sateliți ai ei. Suntem siguri, că ore întregi telefonul a fost minuțios studiat și raportat direct unui reprezentant al guvernării”, a spus aceasta.

Victor Pogolșa, fostul candidat al Partidului Democrația Acasă la funcția de deputat, la alegerile din iulie 2021, anunță că din partea formațiunii au fost expediate mai multe sesizări adresate misiunile diplomatice din Republica Moldova „ca să ia act de încălcările vădite care au loc împotriva domnului Costiuc”.

Mai mult, acesta a declarat că Vasile Costiuc a declarat greva foamei atâta timp cât se va afla in izolatorul CNA „în semn de protest și din considerente de siguranță. Vasile Costiuc se teme că vor fi acțiuni care au ca scop lichidarea sa fizică”, a spus el.

Un alt membri de partid a declarat că Vasile Costiuc a avut un atac de cord în 2012 și că are nevoie de îngrijiri medicale- „Am depus mai multe plângeri și contestații, vom vedea cum va avea loc ancheta, dacă va atrage cineva atenția și va lua măsuri, sau nu. Dacă nu, atunci este, după cum credem noi, un dosar la comandă.


Amintim că Vasile Costiuc a fost reținut în dimineața zilei de miercuri, 12 ianuarie, în urma unor percheziții efectuate de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție la domiciliul acestuia, în cadrul dosarului afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați și foști funcționari ai Primăriei Durlești. În același dosar, tot pe 12 ianuarie, au mai fost reținute două persoane, printre care și fostul deputat democrat și fostul primar interimar al orașului Durlești, Veaceslav Nedelea.

Aceștia sunt bănuiți de complicitate în săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat și spălarea banilor săvârșite de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari, infracțiuni săvârșite în comun cu funcționarii publici din cadrul Consiliului și Primăriei orașului Durlești, municipiul Chișinău, manifestată prin deposedarea de terenuri a administrației publice locale.

Tot miercuri, avocatul acestuia a anunțat că Vasile Costiuc a intrat în greva foamei pe perioada reținerii sale în izolatorul CNA.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media