VIDEO/ Procurora pe dosarul Durlești: Vasile Costiuc a primit alte loturi ca beneficiu în schimbul tranzacționării terenurilor vizate în dosar. Unul dintre acestea este și azi pe numele său

14 ianuarie 2022, 15:25 Justiție 532
Procurora Cristina Gladcov.  Sursa: captură video/Realitatea Live

Liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, ar fi recunoscut la audieri că a participat la schema de delapidare a 25 de terenuri de către foști funcționari ai primăriei Durlești, însă a refuzat să facă aceleași depoziții în procesul verbal. În timp ce politicianul declară presei că nu-și recunoaște vina și insistă că dosarul a fost fabricat, reprezentanții Procuraturii spun că acesta a primit ca beneficiu alte terenuri în schimbul tranzacționării unor loturi vizate în dosar, unul dintre care este în proprietatea sa și astăzi.

„Domnul Costiuc a fost veriga a treia din schema infracțională, prin care au fost efectuate tranzacțiile câtorva terenuri din decizia Primăriei Durlești din 2005. La notar, la solicitarea și cu implicarea domnului Crudu și doamnei Crudu. Într-un final, terenurile date au ajuns în posesia beneficiarilor precum Crudu și Nedelea. În rezultatul complicității sale, fiind parte la tranzacții, acesta a beneficiat de alte terenuri. Foarte interesant este faptul că după reținerea doamnei Crudu, domnul Costiuc a confirmat faptul dat. În declarațiile pentru procesul verbal el nu a declarat nimic. Vom examina declarațiile pe care le-a făcut în declarația video. În comunicare, fără proces verbal de audiere, când era invitat pentru prezentarea invinuirii, el a spus că „da, nașul m-a rugat, da, am obținut terenurile, până în prezent am un teren și n-am reușit încă să-l dau”. (...) Pot să spun că unul dintre terenurile primite ca beneficiu sau multumire, este și azi pe numele său”, a relatat procurora pe caz, Cristina Gladcov.

Gladcov a declarat că Vasile Costiuc este învinuit de complicitate la abuz în serviciu comis de funcționari publici și la acțiuni de spălare și conferirea unui caracter legal a bunurilor dobândite ilegal, iar în acest caz nu poate fi vorba despre expirarea termenului de prescripție, întrucât ultima tranzacție a unui teren din cele 25 de loturi vizate în decizia Primăriei Durlești din 2005 a avut loc în anul 2019.

„A fost complice în realizarea acțiunilor infracționale a funcționarilor publici. Pentru toate acțiunile date, pentru a ajunge până la obținerea scopului final, a bunurilor și a banilor, s-a pus în aplicare decizia din 2005. În cazul dat nu putem vorbi despre termenul de prescripție care se vehiculează. Toată activitatea, toată schema pusă la cale prin toate persoanele interpuse, toate contractele, procuri întocmite într-o zi... (...) Tranzacția finală a avut loc în 2019”, a explicat procurora.

Cristina Gladcov a argumentat necesitatea plasării în arest a liderului partidului Democrația Acasă prin faptul că acesta nu colaborează cu ancheta și prin faptul că există riscul ca acesta să influențeze martorii și probatoriul din dosar.

„Toate titlurile terenurilor erau pe persoane care nici nu știau că dețin în proprietate și au deținut cândva așa terenuri. Și în final, ajung în proprietatea persoanelor care au pus în aplicare schema. A fost necesară plasarea acestuia în arest, pentru a nu influența martorii și probatoriul. Sunt persoane în vârstă, persoane vulnerabile care pot fi influențate. Așa pledează organul de urmărire penală”, a spus acuzatoarea.

Potrivit acesteia, una din persoanele figurante pe dosar, Elena Baraboi, care face parte „din veriga a treia, din care face parte și domnul Costiuc”, a recunoscut circumstanțele cauzei - a recunoscut că fostul primar al orașului Durlești, Nicolae Crudu, i-a spus să semneze și tot el i-a comunicat că terenurile date trebuie să meargă la prietenii lui.

Procurorii au cerut pentru aceasta 30 de zile în arest la domiciliu.

Totodată, Cristina Gladcov a ținut să menționeze faptul că în dimineața zilei de miercuri, 12 ianuarie, la scurt timp după ce organul de urmărire penală i-a comunicat lui Vasile Costiuc că urmează să efectueze acțiuni procesuale pe dosarul respectiv, dar și despre faptul că perchezițiile au fost autorizate, acesta a împiedicat accesul oamenilor legii în locuință.


Urmare acţiunilor ilegale, administraţia publică locală a oraşului Durleşti a fost deposedată de 25 terenuri cu suprafaţa totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7 750 751 lei.

Liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a fost escortat astăzi la judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde magistrații urmează să în privința prelungirii arestului preventiv pentru 30 de zile. La judecătorie au venit mai mulți susținători ai acestuia, care au scandat „Libertate lui Costiuc”, „Vasile, noi suntem cu tine!”.

Acesta nu-și recunoaște vina și spune că „cineva a pus la cale” totul. Susținătorii săi au declarat în repetate rânduri că dosarul a fost fabricat cu scopul de a-l intimida și de a-l impune să înceteze critica guvernării și investigațiile fraudelor comise de anumite persoane satelite guvernării”.

Amintim că, Vasile Costiuc a fost reținut în dimineața zilei de miercuri, 12 ianuarie, în urma unor percheziții efectuate de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție la domiciliul acestuia, în cadrul dosarului afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați și foști funcționari ai Primăriei Durlești.

Tot miercuri, 12 ianuarie, apărătorul lui Vasile Costiuc a anunțat că clientul său a intrat în greva foamei pe perioada reținerii sale în izolatorul CNA.

Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media