Dosarul Durlești: Procurorii cer mandat de arestare pentru Costiuc și Nedelea. Demersurile, examinate pe parcursul zilei

14 ianuarie 2022, 09:39 Justiție 229
Percheziții la domiciliul lui Vasile Costiuc.  Sursa: captură video/Democrația Acasă

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, vor examina, astăzi, 14 ianuarie, demersurile depuse de procurorul de caz în dosarul de deposedare a unor terenuri a Primăriei orașului Durlești, privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest pe numele liderului Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, și fostului deputat democrat Veceaslav Nedelea.

Cât privește a treia persoană reținută în acest caz, care, potrivit unor surse apropiate anchetei, ne-au comunicat că ar fi Elena Baraboi, fiind în calitate de persoană interpusă, acuzatorul va cere aplicarea arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile.

„În privința a două persoane s-a solicitat arest preventiv pe un termen de 30 zile, iar în privința celei de a treia persoană s-a înaintat demers de aplicare a arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile.

Demersurile urmează a fi examinate pe parcursul zilei de astăzi. Ora examinării la moment nu este cunoscută. Vom reveni cu detalii”, a declarat pentru Replica Media procurora Mariana Cherpec, responsabilă de relația cu mass-media din cadrul PG.

Ei sunt învinuiți de abuz în serviciu și spălare de bani, manifestate prin organizarea și coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale primăriei Durlești, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste șapte milioane de lei.

Amintim că, Vasile Costiuc a fost reținut în dimineața zilei de miercuri, 12 ianuarie, în urma unor percheziții efectuate de ofițerii CNA și procurorii Anticorupție la domiciliul acestuia, în cadrul dosarului afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicați și foști funcționari ai Primăriei Durlești.

În același dosar, tot pe 12 ianuarie, au mai fost reținute două persoane, printre care și fostul deputat democrat și fostul primar interimar al orașului Durlești, Veaceslav Nedelea.

Aceștia sunt bănuiți de complicitate în săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat și spălarea banilor săvârșite de un grup criminal organizat și în proporții deosebit de mari, infracțiuni săvârșite în comun cu funcționarii publici din cadrul Consiliului și Primăriei orașului Durlești, municipiul Chișinău, manifestată prin deposedarea de terenuri a administrației publice locale.

Tot miercuri, 12 ianuarie, apărătorul lui Vasile Costiuc a anunțat că clientul său a intrat în greva foamei pe perioada reținerii sale în izolatorul CNA.

Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă sub conducerea Procuraturii Anticorupție.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media