„Atunci când am discutat cu prim-ministra Gavriliţa, de 150 de milioane de metri cubi. (...) Mai trebuie să vedem ce cantităţi putem să asigurăm în perioada imediat următoare, pentru că, aşa cum arată situaţia în depozite astăzi, avem înmagazinat peste 86%, aproximativ 87%, ceea ce înseamnă că, dacă reuşim să avem semnate contracte pentru perioada de iarnă, pentru a menţine echilibrul în sistem şi pentru a avea cantităţile necesare în zilele de temperaturi joase, putem să asigurăm cantitatea respectivă", a afirmat șeful Guvernului României, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul de peste Prut a spus că „dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”.
De cealaltă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că volumul de gaze naturale anunțat de prim-ministrul României ar fi suficient pentru nevoile Moldovei pentru a trece de sezonul rece din acest an, cu condiția că Termoelectrica S.A. va trece la păcură în zilele cu temperaturi mai scăzute.
„Vreau să fac o clarificare - domnul Ciucă a menționat de cinci milioane pe zi capacitatea de transport a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Sigur mi-aș dori să știu despre cât gaz fizic poate livra România Republicii Moldova. De mai mult timp am zis că ne dorim un contract pe termen lung, semnat între Republica Moldova și România. Dacă e să vorbim despre necesarul pentru Republica Moldova, a malului drept în mod special, este de aproximativ 800 de milioane de m3 de gaz, mă refer la lunile octombrie - aprilie. (...) Pentru a ieși cu bine din această iarnă avem nevoie de o cantitate minimă de 500 de milioane de m3 de gaz, cu acele măsuri pe care deja le planificăm.
Dacă vorbim de o lună de iarnă, vorbim de cantități între 150 de milioane de m3 și 200 de milioane de m3, în funcție de temperatura de afară. Acesta ar fi consumul maxim posibil. Există aceasta interconexiune tehnică de livrare a gazului, care - dacă s-ar utiliza la capacitate maximă, ne-ar ajuta și ar fi suficient să trecem de această iarnă cu anumite condiții - Termoelectrica trece la păcură în anumite zile când vom avea temperaturi scăzute și consumul este mai ridicat”, a punctat membrul Guvernului la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Andrei Spînu a mai adăugat că, de la 1 octombrie - când s-a schimbat formula de calcul a prețului de achiziție, 1.000 de m3 de gaze sunt cumpărate la un tarif mai mic, de aproximativ 1.028 de dolari.
Amintim că, la 30 septembrie, Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 mln m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările sunt limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent.
