Ministra Apărării a Germaniei, la Chișinău: „Suntem gata să intensificăm asistența în privința instruirii, dar și în privința acordării armamentului necesar” / „Moldova este mai mult decât un partener - sunteți parte a Europei libere și democratice”

1 octombrie 2022, 17:06 Politică 75
Christine Lambrecht .  Sursa: Captură de ecran

Programele și inițiativele lansate în Armata Națională cu ajutorul Guvernului german, perspectivele cooperării bilaterale, precum și despre situația de securitate din Republica Moldova și regiune în contextul războiului din Ucraina, au fost subiectele abordate astăzi de miniștri Apărării Republicii Moldova Anatolie Nosatîi și ministrul Apărării al Republicii Federale Germania. Christine Lambrecht a declarat este o cooperare foarte bună între Germania și Republica Moldova în mai multe domenii, inclusiv în cel militar și este important ca aceasta să continue și să fie intensificată.

Potrivit ministrului Nosatîi, instituțiile de apărare ale Republicii Federale Germania și Republicii Moldova au parcurs o cale lungă din momentul stabilirii parteneriatului, ani marcați cu realizări și angajamente, un spectru larg de activități bilaterale și inițiative comune, implementate prin prisma organizațiilor internaționale.

„Ne dorim să consolidăm relațiile de colaborare bilaterale prin noi proiecte de interes comun, direcționate spre transformarea Armatei Naționale într-o instituție modernă, bine echipată și dotată, capabilă să-și îndeplinească misiunea de apărare a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în contextul în care în prezent țara noastră se confruntă cu o serie de provocări inclusiv la capitolul securitate și apărare”, a menționat Anatolie Nosatîi la evenimentul de presă.

La rândul său, ministra Christine Lambrecht a declarat este o cooperare foarte bună între Germania și Republica Moldova în mai multe domenii, inclusiv în cel militar și este important ca aceasta să continue și să fie intensificată.

Oficialul german a menționat că țara sa a fost alături de Republica Moldova în timpul diferitor situații de criză, printre care cea pandemică, exprimându-și disponibilitatea de a acorda susținere în continuare.

„ În acest an suntem gata să intensificăm această asistența în privința instruirii, dar și în privința acordării armamentului necesar pentru a face față situații de acum, din punct de vedere militar.

Nu voi spune un secret. Este vorba de achiziționarea dronelor și altor echipamente.

Sunteți mai mult decât un partener pentru noi și aș vrea să fac referire la declarația cancelarului german Olaf Scholz, care a spus foarte clar că Republica Moldova este mai mult decât un partener, aparțineți Europei, sunteți parte a Europei libere și democratice, de aceea mă bucur mult că această cooperare foarte bună o vom intensifica acum”, a spus ministra Lambrecht.

Delegația, condusă de Christine Lambrecht, a avut și o întrevedere cu reprezentanți ai Ministerului Apărării, în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele realizări ale parteneriatului moldo-german pe domeniul de apărare.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media