UE a înghețat active rusești în valoare totală de aproximativ 17 miliarde de euro

29 octombrie 2022, 15:36 UE 69
Comisia Europeană, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (16,9 miliarde de dolari) de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, într-un interviu.

Cifra a crescut de la aproximativ 13,8 miliarde de euro „de la oligarhi și alte entități” pe care Reynders a anunțat în iulie că UE le-a înghețat, în principal în cinci țări.

„Până acum, activele a 90 de persoane au fost înghețate, peste 17 miliarde de euro în șapte state membre, inclusiv 2,2 miliarde de euro în Germania”, a declarat el grupului de media german Funke, inclusiv pentru cotidianul Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Oficialii ucraineni au cerut ca activele să fie folosite pentru a-și reconstrui țara după război.

„Dacă sunt bani criminali confiscați de UE, este posibil să-i transferăm într-un fond de compensare pentru Ucraina”, a spus Reynders în interviu.

„Această sumă este departe de a fi suficientă pentru a finanța reconstrucția”, a adăugat el.

Reynders a menționat că sancțiunile occidentale au dus și la „înghețarea a 300 de miliarde de euro” a rezervelor valutare ale Băncii Centrale a Rusiei din întreaga lume, spunând că acest lucru ar putea fi folosit ca garanție.

„Din punctul meu de vedere, este cel puțin posibil să păstrăm aceste 300 de miliarde de euro drept garanție până când Rusia va participa voluntar la reconstrucția Ucrainei”, a spus el.

De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, 1.236 de persoane, inclusiv președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, precum și oligarhi, printre care și Roman Abramovici, au fost supuse înghețării activelor și interdicțiilor de a intra în UE.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media