LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 237. 30% din centralele electrice ale Ucrainei au fost distruse după loviturile rusești; Noi atacuri cu drone și rachete de croazieră ale regiunilor Jitomir, Dnepr și Harkiv

18 octombrie 2022, 07:25 Ucraina 260
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Agresiunea militară fără precedent a Rusiei în Ucraina continuă pentru a 237-a zi consecutiv. Trupele ruse continuă atacurile cu drone kamikaze iraniene a principalelor orașe și obiective energetice ucrainene.

Potrivit lui Alexei Arestovici, consilierului președinției ucrainene, Rusia ar deține un arsenal de 2.400 de astfel de drone, iar un alt obiectiv al armatei ruse, pe lângă cel de a distruge infrastructura energetică, este de a slăbi apărarea anti-aeriană a Ucrainei care este nevoită să cheltuie rachete pentru a lupta cu aceste drone.

În context, Arestovici spune că Ucraina are nevoie de sisteme simple de luptă anti-aeriană care sunt în Occident și speră că Kievul le va primi. Atacurile cu drone însă, vor continua cel puțin o lună, mai spune consilierul Președinției ucrainene.

UPDATE 21.27 Pentru prima dată de la numirea sa în funcția de comandat al operațiunii militare ruse din Ucraina, generalul Serghei Surovikin a oferit un interviu postului rus de propagandă Rossia 24. Fostul conducător al trupelor aeriene ruse, fără a avea experiență în domeniu, Surovikin este considerat un militar fără principii, scrupule, dur, violent, dar docil față de conducere. Noul comandant a spus că situația de pe front nu este una simplă, că respectă Ucraina, iar dușmanul său este regimul de la Kiev care este o marionetă a NATO.

UPDATE 20:45 Guvernatorul pro-rus al regiunii anunță evacuarea benevolă a populației de pe malul drept, pe malul stâng al Niprului. Apelul a fost făcut comunităților locale din Berislav, Belozersk, Snigirivka și Alexandrovsk. Vladimir Saldo spune că Armata ucraineană pregătește o ofensivă de proprții și astfel, prin evacuare dorește salvarea a cât mai multe vieți. „Există și pericolul inundării regiunii în legătură cu planificarea distrugerii digului centralei hidroelectrice de la Novaia Kahovka”, a mai declarat Saldo.


UPDATE 16:47. Uniunea Europeană va oferi Ucrainei o asistență macrofinanciară în valoare de două miliarde de euro. Un anunț în acest sens a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a menționat că UE va sta alături de Ucraina atât timp cât este nevoie.

„Până la sfârșitul anului vom anunța și alte sume. Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât este nevoie. Vom discuta despre cum să asigurăm un sprijin continuu cu partenerii globali la conferința #RebuildUkraine”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.


UPDATE 16:21. Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a înaintat astăzi președintelui Vladimir Zelenskiy o propunere de a întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul din cauza furnizării de arme iraniene către Rusia. Este vorba despre dronele Shahed, pe care armata rusă le-a redenumit „Geran” și a atacat Kievul și alte orașe cu ele.

Kuleba a spus că nivelul relațiilor cu Iranul a fost deja redus la minimum, acreditarea ambasadorului iranian nu a fost extinsă și doar câțiva oameni au avut voie să lucreze la ambasadă.

Ministrul a spus că a cerut țărilor UE să impună sancțiuni Iranului pentru că a ajutat Rusia să ucidă ucraineni.

„Sancțiunile dure împotriva Iranului sunt o problemă deosebit de presantă acum, când vedem rapoarte despre intenția părții iraniene de a transfera rachete balistice pentru a le folosi împotriva ucrainenilor”, a spus ministrul ucrainean de externe.


UPDATE 16:09. Cadavrele a cinci copii au fost exhumate în orașul Liman, care fusese până de curând ocupat de forțele ruse.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că sunt trei fete și doi băieți - toți au murit din cauza rănilor de schije - aveau între unu și 14 ani.

Cel puțin 425 de copii au fost uciși de Rusia de la începutul războiului.

Trupele lui Putin s-au retras din Liman la o zi după ce președintele rus a anunțat anexarea Donețkului la începutul lunii octombrie.


UPDATE 15:27. Ministrul de Externe James Cleverly a descris recentele atacuri ale Rusiei în Ucraina drept „acte disperate” ale lui Putin.

„Putin nu a reușit să captureze orașele ucrainene cu tancuri, acum încearcă să atace cu drone”, a scris Cleverly pe Twitter.

„Acestea sunt acte disperate ale unui om care pierde un război pe câmpul de luptă. De aceea am trimis rachete de apărare aeriană. Nu va înfrânge ucrainenii sau hotărârea noastră de a le sprijini”, a mai adăugat oficialul britanic.


UPDATE 14:35. Parlamentul Eston recunoaște Rusia drept „sponsor de stat al terorismului”. Toți cei 88 de deputați ai parlamentului (în Estonia se numește Riigikogu) au votat pentru această rezoluție, transmite BBC.

Rezoluția conține o condamnare necondiționată atât a faptului însuși al atacului asupra Ucrainei, cât și a principalelor sale detalii - lovituri asupra clădirilor civile și moartea civililor, anexarea teritoriilor și pseudoreferendumuri. Documentul conține și o cerere de excludere a Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU.

Mai multe dintre cele mai radicale cereri au fost excluse din rezoluție. Acesta este, de exemplu, un apel către UE de a rupe relațiile diplomatice cu Rusia, de a nu acorda azil politic și de a-i expulza pe cei care au fugit de la mobilizare.

Anterior, o rezoluție similară a fost adoptată de Parlamentul leton.


UPDATE 14:16. Vladimir Putin nu are de gând să pună capăt mobilizării militare în Rusia, deoarece ținta de 300.000 nu a fost încă atinsă, scrie The Guardian.

În timp ce unele regiuni finalizaseră procesul – inclusiv în capitala Moscova, unde birourile de proiect au fost închise – altele mai au un drum de parcurs.

„Pentru moment, nu există un decret prezidențial [privind încetarea mobilizării]”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Procesul de mobilizare parțială se încheie și s-a încheiat în unele regiuni”, a mai adăugat acesta.

Președintele rus a anunțat lansarea militară la nivel național pe 21 septembrie, iar săptămâna trecută a spus că își propune să pună capăt campaniei „în aproximativ două săptămâni”.


UPDATE 13:49. Dmitri Saharuk, directorul executiv al DTEK (este cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, deținută de omul de afaceri Rinat Akhmetov), ​​​​a confirmat astăzi că o persoană a fost ucisă și alte șapte au fost rănite în urma unei lovituri rusești asupra a două centrale termice, la Kiev în această dimineață.

„Distrugerea este semnificativă. Obiectele care sunt critice pentru funcționarea stațiilor noastre au fost distruse, fără ele centralele termice nu pot funcționa normal”, a spus Saharuk pentru Ukrayinska Pravda.

Potrivit acestuia, sunt curățate resturile și se analizează amploarea pagubelor. Restaurarea stațiilor va dura „un timp considerabil”.

Ieri, în timpul unui atac asupra Kievului, o dronă a distrus o clădire rezidențială situată lângă o centrală termică. O altă victimă a murit astăzi, ieri s-a aflat despre moartea a patru persoane, printre care și o femeie însărcinată.


UPDATE 12:55. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în această dimineață că Kremlinul „nu are nicio informație” cu privire la utilizarea dronelor kamikaze de fabricație iraniană în atacurile la scară largă asupra orașelor ucrainene în această săptămână, transmite The Guardian.

Peskov a făcut aceste comentarii în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Liderii din Ucraina au acuzat Rusia că folosește dronele iraniene Shahed-136. Primarul Kievului a spus ieri că cinci din cele 28 de drone desfășurate împotriva orașului au provocat explozii. Cinci persoane au fost ucise în urma unei explozii la o clădire rezidențială din centrul orașului.


UPDATE 12:25. 30% din centralele electrice ale Ucrainei au fost distruse după loviturile rusești, susține președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, într-o postare pe Twitter, atașând un videoclip cu loviturile rusești asupra obiectelor.

„Un alt tip de atacuri teroriste rusești: distrugerea energiei și a infrastructurii critice. Din 10 octombrie, 30% din centralele electrice au fost distruse, ceea ce a provocat pene de curent masive în toată țara. Nu există loc de negocieri cu regimul Putin”, a scris liderul de la Kiev.

Pe 10 octombrie, armata rusă a lovit pentru prima dată la scară largă și intenționat infrastructura ucraineană - de facto, ca răzbunare pentru aruncarea în aer a podului din Crimeea (Ucraina neagă implicarea sa în acest lucru).

„Acum nu mai este nevoie să lansăm lovituri masive cu rachete pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Vladimir Putin pe 14 octombrie, la o conferință de presă la Astana. Cu toate acestea, în ultimele zile au avut loc lovituri masive cu rachete și atacuri cu drone.


UPDATE 11:52. Google a suspendat contul YouTube al Consiliului Federației. Acest lucru a fost raportat pe canalul oficial de telegram al Consiliului Federației. A fost blocat și canalul Vmeste-RF asociat Camerei superioare a parlamentului.

Mesajul primit de Consiliul Federației de la Google spunea că decizia a fost luată „în conformitate cu regulile privind restricționarea exporturilor și aplicarea sancțiunilor”.

Cele două canale au avut peste 200.000 de abonați și 20.000 de videoclipuri, notează Consiliul Federației. Au fost publicate transmisiuni în direct ale ședințelor camerei, ale comitetelor, precum și „programe educaționale despre istoria statului rus”.

Agenția de stat TASS a raportat că șeful comisiei de profil a Consiliului Federației, Alexei Pușkov, va apela la Roskomnadzor și la Parchetul General al Federației Ruse cu o propunere de a lua în considerare posibilitatea blocării YouTube în Rusia.


UPDATE 10:33. Grevele rusești au lovit din nou infrastructura critică din orașele din Ucraina.

Forțele ruse au efectuat marți noi lovituri aeriene asupra instalațiilor energetice ucrainene, provocând mai multe explozii într-o zonă din nordul Kievului, unde se află o centrală termică.

Kiril Timoșenko, șef adjunct al biroului prezidențial, a declarat că au avut loc trei lovituri rusești asupra unei instalații energetice nespecificate. Primarul orașului, Vitali Kliciko, a spus că atacul a avut loc asupra „infrastructurii critice” din nordul Kievului, unde martorii Reuters au văzut fum dens.

Niciun oficial nu a spus dacă centrala termică a fost lovită. De asemenea, nu au oferit detalii despre victime.

Timoșenko a spus că două lovituri aeriene au lovit o instalație energetică din orașul Dnipro, din sud-estul orașului, provocând „daune grave”.

„Există un incendiu care furnizează și o distrugere gravă”, a spus guvernatorul regional Valentin Reznicenko despre greva de la Dnipro.

Un atac aerian a lăsat orașul din nordul Jitomir fără surse de apă și electricitate, a spus primarul său, iar un martor Reuters a spus că o rachetă rusă a lovit un bloc de apartamente din orașul-port ucrainean Nikolaev.

Racheta a distrus complet o aripă a clădirii din centrul orașului, lăsând un crater mare.


UPDATE 10:03. Armata rusă a răpit doi angajați ZNPP. Acest lucru este raportat de„Energoatom”. Potrivit serviciului său de presă, ieri, armata rusă i-a luat într-o direcție necunoscută pe șeful serviciului de tehnologie a informației al CNE Zaporojie, Oleg Kostiukov, și pe asistentul directorului general, Oleg Oșeka.

Deocamdată, nu se știe unde se află, precum și ce a provocat răpirea.

Energoatom s-a adresat AIEA cu o cerere de „utilizare a tuturor măsurilor posibile” pentru a-i elibera.

Ieri, centrala nucleară Zaporojie, situată în Energodar controlat de ruși, a fost din nou întreruptă de la curent după bombardare.

La 1 octombrie, armata rusă l-a răpit pe Igor Murașov, directorul general al postului. Pe 4 octombrie a apărut pe posturile posturilor de stat ruse, unde a spus că a colaborat cu SBU și „și-a dat seama” că armata ucraineană bombardează stația.


UPDATE 09:52. Kiev este din nou atacat. UNIAN scrie despre trei rachete pe malul stâng al capitalei ucrainene.

Potrivit primarului Kievului, Vitalii Kliciko, grevele au lovit infrastructura critică din districtul Desnyansky al orașului (aceasta este la periferia nord-estică a Kievului).

Primarul orașului Brovary a vorbit puțin mai devreme despre bombardament (se învecinează cu Kievul din aceeași direcție).


UPDATE 09:20. Armata ucraineană anunță propriile calcule despre pierderile forțelor ruse:

personal ‒ aproximativ 65.850 (+530) persoane au fost lichidate;

tancuri ‒ 2548 (+11);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.219 (+14);

sisteme de artilerie – 1.622 (+23);

RSZV / MLRS – 372 (+6);

sisteme de război antiaeriene ‒ 188 (+1);

aeronave – 268 (+0);

elicoptere – 242 (+0);

Nivel operațional-tactic UAV – 1.276 (+35);

rachete de croazieră ‒ 318 (+2);

nave de război / bărci ‒ 16 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 3.985 (+16);

echipament special ‒ 144 (+0).


UPDATE 9:01: O explozie de proporții în Dnepr, acolo unde autoritățile locale spun că a fost lovit un obiectiv de infrastructură energetică, iar mai multe localități au rămas fără curent electric. Explozii și în Jitomir.


UPDATE 8:34: Primarul orașului Harkiv, Igor Terehov anunță că cel puțin 3 explozii s-au auzit într-o regiune industrială a orașului.UPDATE 8:14 Statul Major al Armatei ucrainene a postat raportul de dimineață al ostilităților. Armata ucraineană spune că a respins 6 atacuri ruse în regiunile Donețk și Harkov, iar aviația ucraineană a lansat 22 de atacuri aeriene. În ultimele 24 de ore, Rusia ar fi lansat 10 atacuri cu rachete de croazieră și 58 de atacuri aeriene, dar și 43 de drone iraniene, dintre care 38 au fost interceptate și distruse de forțele ucrainene.


UPDATE 7:47 În această noapte, a fost atacată regiunea de sud a Ucrainei, în special regiunea Nikolaev, care a rămas parțial fără curent electric și nordul orașului de baștină al președintelui Ucrainei, Krivii Rig.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie și 17 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media