Ministerul rus de Externe, declarație privind „prevenirea unui război nuclear”: „Ipotetic, Rusia poate folosi arme nucleare doar în scopuri defensive sau atunci când însăși existența statului este amenințată”

2 noiembrie 2022, 17:00 Rusia 125
Ministerul de Externe al Federației Ruse (MID).  Sursa: Ria.ru

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse (MID) a emis miercuri o declarație, pe fondul temerilor tot mai mari privind posibilitatea unor atacuri cu arme nucleare, în care a transmis că Rusia „ipotetic” poate folosi arme nucleare doar în scopuri defensive sau atunci când însăși existența statului este amenințată, transmite agenia de stat rusă TASS.

Moscova a cere statelor care dețin arme nucleare să asigure stabilitatea strategică globală și să nu mai încurajeze „provocările” care folosesc arme de distrugere în masă, a transmis Ministerul rus de Externe în comunicat.

Într-un comunicat de presă, MID a transmis că Rusia „se ghidează strict și consecvent de postulatul inadmisibilității unui război nuclear, în care nu pot exista învingători și care nu trebuie niciodată declanșat”.

„Orientările doctrinare ruse în acest domeniu sunt foarte clar conturate, sunt de natură pur defensivă și nu permit o interpretare largă. Reacția cu folosirea armelor nucleare este permisă ipotetic de Rusia doar ca răspuns la agresiunea efectuată cu folosirea armelor de distrugere în masă, sau agresiunea cu folosirea armelor convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată”, spune serviciul diplomatic rus.

Ministerul de Externe a menționat că prima prioritate este prevenirea oricărei ciocniri militare a puterilor nucleare și a făcut un apel, în acest context, la celelalte țări care dețin arme nucleare.

„Solicităm celorlalte țări care dețin focoase nucleare să-și demonstreze în practică disponibilitatea de a lucra la această sarcină prioritară și de a renunța la încercările periculoase de a încălca interesele vitale ale altora, echilibrându-se în pragul conflictului armat direct și încurajând provocările cu arme de distrugere în masă, care poate duce la consecințe catastrofale”, se arată în document.

„Moscova continuă să susțină formarea unei arhitecturi reînnoite a securității internaționale”, a declarat Ministerul rus de Externe.

De menționat că președintele rus Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori că va folosi arme nucleare. Pe 24 februarie, în cadrul unei adresări pentru națiune în legătură cu izbucnirea războiului, el a promis că cei care decid să intervină în ceea ce se întâmpla în Ucraina vor primi un răspuns pe care „nu l-au întâlnit niciodată în istoria lor”.

În septembrie, Putin a spus că, în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale, Rusia va folosi „toate mijloacele pe care le are la dispoziție”.

La scurt timp după aceea, Rusia a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene. La 1 noiembrie, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat că recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de către Ucraina este o amenințare la adresa existenței Rusiei.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media