LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 282. UE propune amenzi și pedepse cu închisoarea pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei; Asistentul lui Zelenskiy dezvăluie că au fost uciși până la 13.000 de soldați ucraineni

2 decembrie 2022, 07:43 Ucraina 337
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 282-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești declanșate la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul „denazificării și demilitarizării Ucrainei.”

Președintele american Joe Biden a spus că va fi gata să-l contacteze pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, doar dacă va ajunge la concluzia că Moscova are un interes să pună capăt războiului împotriva Ucrainei. În același timp, Biden a remarcat că Puin nu și-a arătat încă interesul să pună capăt războiului. Între timp, SUA și aliații săi ar trebui să sprijine poporul ucrainean, a adăugat el.

Guvernele Uniunii Europene au convenit, joi, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim rusesc, o idee a naţiunilor Grupului celor Şapte (G7), cu un mecanism de ajustare pentru a menţine plafonul la 5% sub preţul pieţei. Acordul trebuie încă aprobat de toate guvernele UE într-o procedură scrisă până vineri.

Între timp, Statele Unite lucrează cu țări din Orientul Mijlociu pentru a muta mai multe sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS de acolo în Ucraina. SUA își propune să facă acest lucru în următoarele trei până la șase luni. Clienții NASAMS din această regiune sunt Oman și Qatar.

UPDATE 21:30. Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 2 decembrie, la Atena, o întrevedere cu omologul său elen, președinta Katerina Sakellaropoulou, cu ocazia vizitei de lucru în Republica Elenă. În cadrul discuțiilor, oficialii au reafirmat sprijinul pe care cele două state continuă să-l acorde Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și pentru Republica Moldova, afectată și de o criză energetică gravă.

Totodată, președinți au avut un schimb de opinii referitor la contextul geopolitic și efectele războiului în plan umanitar, al securității energetice și alimentare, având în vedere situația de securitate determinată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.


UPDATE 20:50. Spania a predat deja Ucrainei primele sisteme de rachete antiaeriene Hawk. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Apărării Oleksiy Reznikov.

„Spania ne sprijină: asistența umanitară și de securitate va fi continuată”, a menționat Reznikov.

Împreună cu ministrul Apărării al Spaniei, Margarita Robles, venită astăzi la Odesa, au vizitat armata ucraineană din spital și au onorat, de asemenea, memoria eroilor care au murit luptând pentru Ucraina.



UPDATE 19:37. Pentagonul a atribuit un contract de 430 de milioane de dolari pentru producția de HIMARS suplimentare, scrie Kyiv Independent.

Contractul a fost semnat cu gigantul american din industria de apărare Lockheed Martin pentru fabricarea de sisteme suplimentare de artilerie cu rachete de mare mobilitate (HIMARS) pentru nevoile armatei americane și ale partenerilor internaționali, a anunțat Pentagonul.

Acesta marchează primul contract nou pentru producția HIMARS din aprilie și primul de când sistemul a fost atribuit Ucrainei. Pentagonul nu a precizat care parteneri străini vor primi noile sisteme HIMARS. Contractul este de așteptat să expire în decembrie 2025.

Ucraina a primit până acum 20 de HIMARS din SUA, încă 18 urmând să fie livrate în următorii câțiva anii.

Armata ucraineană a folosit sistemele pentru lovituri precise asupra depozitelor militare de muniții ale Rusiei și a rutelor de aprovizionare adânc în teritoriile ocupate de ruși. Rachetele ghidate de GPS ale sistemului HIMARS, capabile să lovească ținte la distanță lungă cu o precizie maximă, au fost creditate cu schimbarea valului invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Politico a raportat pe 5 noiembrie citând un oficial al Pentagonului, că forțele ruse nu au reușit să distrugă niciunul dintre HIMARS-urile furnizate de SUA, în ciuda afirmațiilor repetate ale Rusiei.


UPDATE 19:15. Producția de petrol rusă ar putea scădea cu 500.000 până la 1 milion de barili pe zi la începutul anului 2023, după ce Uniunea Europeană va impune de luni o interdicție a importurilor pe mare, au declarat două surse de la mari producători ruși agenției de presă Reuters.

Estimarea se află la capătul inferior al previziunilor analiștilor de piață cu privire la impactul combinat al interdicției și al unui plafon propus al prețului petrolului rusesc, deși sursele au spus că nivelul adevărat ar depinde de mai mulți factori care nu au fost încă stabiliți.

Ei au cerut anonimatul pentru a discuta despre dinamica sensibilă a pieței legate de conflictul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”, a spus Reuters.

Alexei Kokin de la brokerajul Otkritie a fost în general de acord cu evaluarea lor asupra impactului probabil al măsurilor occidentale asupra producției ruse.


UPDATE 18:40. O explozie a avut loc în centrul Odessei. Potrivit martorilor oculari, există răniți și morți, scrie Suspilne.

Incidentul a avut loc la ora 16:30 la intersecția străzilor Prokhorivska și Myasoidivska. Potrivit martorilor oculari, o grenadă a explodat.

Polițiștii care lucrează la fața locului au refuzat să comenteze. Mykola Turchyn, medic-șef al Spitalului Orășenesc Odesa nr. 11, a spus că răniții au fost transportați la spital. Unii dintre ei au răni moderate la picioare în urma exploziei unei grenade.

Printre răniți se numără și polițiști.


UPDATE 18:02. Gigantul tehnologic american Google va aloca un grant de 2 milioane de dolari pentru a instrui ucrainenii în alfabetizarea digitală, „reducerea decalajului digital” și extinderea platformei Diia Digital Education, a declarat ministrul transformării digitale Mykhailo Fedorov pe 2 decembrie.

De asemenea, guvernul ucrainean va primi 50.000 de licențe Google Workspace disponibile pentru utilizare gratuit timp de un an, potrivit ministrului. Acesta va ajuta autoritățile ucrainene „să lucreze mai repede, în ciuda grevelor și a amenințării constante cu atacurile cibernetice rusești”, a spus Fedorov.

Platforma Diia Digital Education face parte din aplicația mobilă de stat Diia creată de echipa lui Fedorov pentru a aduce online serviciile guvernamentale.


UPDATE 17:15. Companiile care încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei se vor confrunta cu amenzi de cel puțin 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, conform propunerilor prezentate de Comisia Europeană.

Planul, care necesită aprobarea Parlamentului European și a celor 27 de state membre ale UE înainte de a putea intra în vigoare, a mai spus că persoanele care încalcă sancțiunile UE ar putea risca pedepse cu închisoare de cel puțin cinci ani, relatează Reuters.

Încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei este deja o infracțiune penală în unele țări ale UE, dar în altele este tratată ca o infracțiune administrativă, iar sancțiunile variază în cadrul blocului. Comisarul pentru Justiție Didier Reynders a spus că regulile propuse vor aduce claritate, adăugând:

„Mai rămân prea multe decalaje între statele membre când vine vorba de pedeapsa încălcării sancțiunilor UE”.


UPDATE 16:52. Anchetatorii numiți de ONU verifică dacă atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice din Ucraina reprezintă crime de război, a declarat vineri unul din echipa de inspecție.

Rusia a lovit infrastructura electrică a Ucrainei de la începutul lunii octombrie, provocând întreruperi de curent și lăsând milioane de oameni fără încălzire pe măsură ce temperaturile scad, a raportat Reuters.

Rusia spune că atacurile nu vizează civili și sunt menite să reducă capacitatea Ucrainei de a lupta și să o împingă să negocieze – deși Kievul spune că astfel de atacuri sunt o crimă de război.

„O parte din analiza în care suntem angajați în prezent... este dacă atacurile constituie crime de război”, a declarat Pablo de Greiff într-o conferință de presă, vorbind de la Kiev.

Dacă o fac, echipa ar determina ce „poate face pentru a contribui la răspunderea pentru astfel de crime”, a adăugat el.

Comisia de anchetă formată din trei membri înființată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în martie a ajuns deja la concluzia că Rusia a comis crime de război în zonele pe care le ocupa în Ucraina.

Moscova respinge în mod regulat astfel de acuzații ca o campanie de defăimare.


UPDATE 16:24. Poliția spaniolă a izolat zona din jurul ambasadei Ucrainei la Madrid, după ce a primit un „pachet sângeros” similar cu cele trimise altor ambasade din străinătate, a anunțat Ministerul de Externe al Ucrainei, transmite The Guardian.

Acest lucru vine după ce o serie de bombe au vizat ținte importante din Spania legate de războiul din Ucraina, inclusiv ambasada Statelor Unite, premierul Pedro Sánchez, ministrul apărării, un producător de arme, o bază aeriană și un centru european de satelit.

Vineri, Ministerul de Externe ucrainean a declarat că mai multe dintre ambasadele țării din străinătate au primit „pachete cu sânge” care conțin ochi de animale.


UPDATE 15:51. Rusia nu și-a retras încă trupele din așezările ocupate din regiunea Zaporojie și chiar și altele noi au fost ocupate în regiunea Melitopol, a declarat primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, transmite BBC.

Potrivit lui Fedotov, prezența rusă în regiune este în creștere: în urmă cu câteva ore, Melitopolul a fost blocat complet de armata rusă, iar pe străzile centrale ale orașului au fost amenajate puncte de control, unde mașini au fost oprite și percheziționate.

„Dimineața, nici măcar taxiurile cu rută fixă ​​nu aveau voie să intre în oraș”, a precizat Fedorov.

Potrivit acestuia, trupele ruse continuă să sape în jurul orașului, iar prizonierii de război ucraineni sunt obișnuiți să sape tranșee și să construiască structuri de apărare.

Anterior, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că trupele ruse ar fi retras unități separate din regiunea Zaporojie, iar personalul administrațiilor de ocupație din așezările ocupate din regiune era pregătit pentru evacuare.

În special, potrivit Statului Major General, unitățile au părăsit satul Mihailovka, orașul Pologi și satul Inzhenernoye, iar în satul Burchak au început un recensământ al populației pentru așa-numita „evacuare voluntară”.

Analiștii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) nu confirmă rapoartele despre o retragere a trupelor ruse, dar nici nu o exclud, referindu-se la faptul că rușilor le este extrem de greu să apere pozițiile deja luate.


UPDATE 14:34. Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să găsească cât mai curând o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina, „inclusiv o retragere a trupelor ruse”, când cei doi lideri au vorbit recent. Potrivit agenției de presă Reuters, purtătorul de cuvânt al lui Scholz a spus:

„Cancelarul a condamnat în special atacurile aeriene ruse împotriva infrastructurii civile din Ucraina și a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina în asigurarea capacității sale de apărare împotriva agresiunii ruse”.

Kremlinul a declarat că Putin i-a spus lui Scholz că linia germană și vestică asupra Ucrainei este „distructivă” și a cerut Berlinului să-și regândească abordarea. Citirea apelului a servit să evidențieze prăpastia dintre Rusia și guvernele occidentale asupra Ucrainei, chiar dacă Moscova și Washingtonul au declarat ambele în ultimele 24 de ore că sunt deschise în principiu discuțiilor, relatează Reuters.

„A fost atrasă atenția asupra liniei distructive a statelor occidentale, inclusiv Germania, care pompează regimul de la Kiev cu arme și antrenează armata ucraineană. Toate acestea, precum și sprijinul politic și financiar cuprinzător pentru Ucraina, duc la faptul că Kievul respinge complet ideea oricăror negocieri”, au declarat oficialii de la Kremlin.

Kievul a menționat că discuțiile de pace sunt posibile doar dacă Rusia încetează să atace teritoriul ucrainean și își retrage trupele de pe teritoriul său.

Kremlinul a indicat că dorește o soluție diplomatică și a susținut că Putin a fost întotdeauna deschis la discuții, dar a spus că acest lucru a fost complicat de refuzul Washingtonului de a recunoaște anexarea rusă a teritoriilor ucrainene.

Separat, un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat că Berlinul nu este în discuții cu Ucraina despre transferul sau desfășurarea acolo a sistemelor de apărare aeriană Patriot.

Reuters relatează că Germania a oferit Poloniei sistemul Patriot luna trecută pentru a-și asigura spațiul aerian după ce o rachetă s-a prăbușit și a ucis două persoane. Ministrul polonez al apărării Mariusz Błaszczak a cerut ulterior Germaniei să trimită unitățile de pompieri în Ucraina.


UPDATE 14:08. Un MiG-31 s-a prăbușit în regiunea Primorsky. Potrivit Ministerului rus al Apărării, zborul a fost unul de antrenament, iar echipajul aeronavei prăbușite a fost ejectat cu succes.

Avionul de luptă MiG-31 s-a prăbușit imediat după decolare într-o zonă împădurită, într-un loc pustiu, lângă satul Alekseeva, la aproximativ 60 km nord de Vladivostok. Se raportează că zborul a fost efectuat fără muniție, nu există distrugeri la sol.

„Conform informațiilor preliminare, o defecțiune tehnică ar fi putut cauza incidentul”, a declarat serviciul de presă al Districtului Militar de Est pentru TASS.

De la începutul războiului, acesta nu este primul prăbușire al luptătorilor ruși - cu toate acestea, potrivit Ministerului rus al Apărării, toate ieșirile nereușite nu au fost luptă, ci antrenament.

În aprilie, un MiG-31 s-a prăbușit în regiunea Leningrad, cauza prăbușirii a fost numită o defecțiune tehnică. Și din septembrie, șapte luptători „Su” s-au prăbușit deja în diferite regiuni ale Rusiei, a calculat ediția Layout, potrivit BBC.

Cel mai tragic dintre ele a fost prăbușirea aeronavei Su-34 din Yeysk pe 17 octombrie: când avionul s-a prăbușit, a lovit o clădire rezidențială, ucigând 15 persoane.


UPDATE 13:33. Președintele sârb Aleksandar Vučić a spus că nu va permite țării sale să devină un instrument pentru cei care doresc să eludeze sancțiunile UE împotriva Rusiei.

„Am reacționat în cazuri de reexport al anumitor mărfuri, iar organele noastre de stat au reținut persoane din companii care au fost implicate în ocolirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”, a declarat Vučić după întâlnirea cu comisarul UE pentru extindere Olivér Várhelyi.

Serbia, care își propune să adere la UE, a fost criticată de diplomații străini pentru că nu a introdus în mod oficial sancțiuni împotriva Rusiei, cu care are legături istorice strânse.


UPDATE 12:43. Forțele armate ucrainene au pierdut până acum între 10.000 și 13.000 de soldați în războiul împotriva Rusiei, a declarat joi consilierul prezidențial Mihailo Podolyak.

„Avem cifre oficiale de la Statul Major, avem cifre oficiale de la comandamentul superior și se ridică la [între] 10.000 și 12.500 până la 13.000 de morți”, a declarat Podolyak pentru canalul Kanal 24, transmite The Guardian.

Zelenskiy va face publice datele oficiale „când va veni momentul potrivit”, a adăugat el.

Generalul american Mark Milley a declarat luna trecută că peste 100.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina, forțele de la Kiev probabil suferind victime similare.

Aceste cifre - care nu au putut fi confirmate independent - sunt cele mai precise de până acum de la guvernul SUA.


UPDATE 11:45. Agenția Internațională pentru Energie Atomică speră să ajungă la un acord cu Rusia și Ucraina pentru crearea unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie până la sfârșitul anului, a declarat șeful organului de supraveghere atomică al ONU.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei și a fost forțată să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori, a raportat Reuters.

Atacurile repetate în jurul uzinei deținute de Rusia au stârnit îngrijorări cu privire la potențialul unui accident grav la doar 300 de mile de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Chornobîl din 1986.

„Angajamentul meu este să ajung la o soluție cât mai curând posibil. Sper că până la sfârșitul anului”, a declarat Rafael Grossi pentru ziarul italian La Repubblica într-un interviu publicat vineri.

Grossi nu a exclus să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, precum și cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.

„Scopul nostru este să evităm un accident nuclear, nu să creăm o situație militară care să favorizeze una sau cealaltă parte”, a spus Grossi.


UPDATE 11:37. Germania intenționează să livreze Ucrainei în această primăvară șapte tancuri Gepard care fuseseră destinate grămezii de fier vechi, adăugându-se la 30 dintre tancurile de apărare antiaeriană care sunt deja folosite pentru a lupta împotriva armatei ruse, a informat vineri revista Spiegel.

Cele șapte tancuri, care sunt acum reparate de producătorul de arme Krauss-Maffei Wegmann (KMW) din Munchen, sunt menite să ajute Ucraina să își protejeze orașele și infrastructura împotriva bombardamentelor rusești, a raportat Spiegel.

Guvernul german urmărește, de asemenea, să trimită mai multă muniție pentru Gepard, împreună cu tancurile suplimentare, a raportat.

Furnizarea de muniție pentru Gepard s-a dovedit problematică, deoarece Elveția, care are stocuri de muniție, refuză să o furnizeze, invocând statutul său neutru, a raportat Reuters.


UPDATE 10:42. Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat desfășurarea „activităților de contrainformații” în mănăstiri și biserici aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei și situate în trei regiuni ale țării.

Este vorba despre:

Transcarpatia: Mănăstirea Sfântul Nicolae a Episcopiei Khust a UOC (MP);

Regiunea Jîtomir: Mănăstirea de maici stauropegi Sf. Anastasie, schitul mănăstirii de călugăriţe stauropegială Sf. Anastasie;

Regiunea Rivne: Eparhia Rivne-Ostroh, Mănăstirea de maici Gorodok, Metochionul Sf. Gheorghe, Biserica Sfinților Volyn, bisericile Sfânta Înviere și Sfânta Adormire.

Pe lângă SBU, la controale participă și Poliția Națională și Garda Națională a Ucrainei, iar scopul lor este prevenirea „activităților subversive ale serviciilor speciale ruse”, și anume, „folosirea comunităților religioase ca celulă a „Lumea rusă”.

Săptămâna trecută, SBU a efectuat căutări similare cu același scop pe teritoriul Lavrei Kiev-Pechersk.


UPDATE 10:22. Serviciul Vamal informează că la ora 10:10 sunt cu activitatea sistată PTF Unguri-Bronița și PTF Larga-Kelmențî.

Cauza nefuncționării este deconectarea energiei electrice pe partea ucraineană.


UPDATE 09:55. Armata ucraineană anunță propriile calcule aproximate despre pierderile trupelor ruse din prima zi a invaziei și până în prezent:

personal - aproximativ 90.090 (+650) persoane au fost lichidate,

tancuri ‒ 2.916 (+1) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.883 (+6) unități,

sisteme de artilerie – 1.905 (+1) unități,

RSZV / MLRS – 395 (+0) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 210 (+0) unități,

aeronave – 280 (+0) unități,

elicoptere – 262 (+1) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1.564 (+2),

rachete de croazieră ‒ 531 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.464 (+23) unități,

echipament special ‒ 163 (+0).


UPDATE 09:26. Retragerea armatei ruse de pe malul drept al Niprului de luna trecută a permis forțelor ucrainene să lovească centrele logistice și de comunicații rusești, potrivit rezumatului de astăzi al serviciilor secrete britanice.

Este posibil ca această amenințare să fi forțat armata rusă să mute centrele de aprovizionare, inclusiv posturile de trecere a căilor ferate, mai spre sud și est.

Ulterior, armata rusă va trebui să efectueze încărcarea și descărcarea de la calea ferată la șosea. Dar traficul de vehicule va rămâne sub amenințarea artileriei ucrainene, deoarece livrează provizii pozițiilor defensive avansate ale Rusiei.

Lipsa de muniție rusească (exacerbată de aceste probleme logistice) este probabil unul dintre principalii factori care limitează în prezent potențialul Rusiei de a relua operațiunile ofensive terestre eficiente la scară largă.


UPDATE 09:09. Autoritățile ucrainene au anunțat bombardamente de nocturne de către trupele ruse, Zaporojie și orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk au fost atacate.

În Zaporojie, infrastructura industrială și energetică a orașului a devenit ținta bombardamentelor. „Nu au fost victime”, a declarat șeful regiunii Zaporojie, Alexander Staruh.

În regiunea Dnepropetrovsk, Nikopol și orașul din apropiere Marganets au fost atacați. „S-au tras asupra lor aproximativ 40 de obuze. Oamenii au supraviețuit. Amploarea distrugerii este investigată", a declarat șeful regiunii, Valentin Reznicenko.


UPDATE 08:48. Premierul finlandez Sanna Marin a cerut Europei să-și construiască propriile capacități de apărare în urma războiului din Ucraina, spunând că fără ajutorul SUA, Europa nu este suficient de rezistentă, scrie The Guardian.

„Ar trebui să ne asigurăm că suntem mai puternici”, a spus Marin vineri la Sydney. „Și voi fi extrem de sinceră, Europa nu este suficient de puternică. Am avea probleme fără Statele Unite.”

Marin a insistat că Ucrainei trebuie să primească „orice este nevoie” pentru a câștiga războiul, adăugând că Statele Unite au fost esențiale în furnizarea Kievului cu armele, finanțele și ajutorul umanitar necesar pentru a opri avansul Rusiei.


UPDATE 08:25. Rusia s-ar putea să-și retragă personalul militar din poziții mai apropiate de linia frontului din regiunea Zaporijie pentru a reduce impactul atacurilor ucrainene în creștere asupra concentrațiilor de forță de muncă și echipamente ruse, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul său raport.

Statul Major ucrainean a raportat la 1 decembrie că forțele ruse s-au retras sau retrag în prezent personalul din Polohy, Myhailivka și Inzhenerne din regiunea Zaporojie.

Potențiala retragere din Polohy este „deosebit de notabilă”, spune think tank-ul american, deoarece așezarea se află într-un nod rutier critic, iar forțele ruse ar avea probabil mai greu să apere Tokmak (un oraș situat la 120 de kilometri sud de Zaporojie).

„Retragerea dintr-o poziție critică poate sugera că forțele ruse nu pot apăra întreaga linie a frontului în regiunea Zaporiojie și acordă prioritate unde să concentreze forțele”, a constatat ISW.


UPDATE 08:05. Consiliul de Securitate Națională și Apărare de la Kiev a instruit Guvernul să înainteze Radei Supreme un proiect de lege care să împiedice activitatea organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Federația Rusă în Ucraina, a anunțat președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy.

Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință a fost însărcinat să asigure examinarea religioasă a Statutului de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru prezența unei legături bisericești-canonice cu Patriarhia Moscovei și, dacă este cazul, să ia măsurile prevăzute de lege.

Asigurarea verificării prezenței temeiurilor legale și a respectării condițiilor de utilizare de către organizațiile religioase a proprietății situate pe teritoriul Rezervației istorice și culturale naționale Kiev-Pechersk.

Liderul de la Kiev a menționat că toate organismele responsabile de asigurarea securității naționale trebuie să intensifice măsurile pentru identificarea și contracararea activităților subversive ale serviciilor speciale rusești în mediul religios al Ucrainei.

Acesta a cerut să se aplice sancțiuni personale și a dat asigurări că numele de familie vor fi făcute publice în curând.

„Prin aceste și alte decizii, garantăm independența spirituală a Ucrainei. Vom asigura independența completă pentru statul nostru. În special, independența spirituală. Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în sufletul ucrainean”, a menționat Zelesnkiy.


UPDATE 07:38. Guvernele Uniunii Europene au convenit, joi, asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul maritim rusesc, o idee a naţiunilor Grupului celor Şapte (G7), cu un mecanism de ajustare pentru a menţine plafonul la 5% sub preţul pieţei, arată un document văzut de Reuters, scrie News.ro.

Acordul trebuie încă aprobat de toate guvernele UE într-o procedură scrisă până vineri.

Ţările UE s-au certat zile întregi pe marginea detaliilor, Polonia făcând eforturi pentru ca plafonul să fie cât mai scăzut posibil, pentru a reduce veniturile Rusiei din vânzarea combustibilului fosili.

Propunerea iniţială a G7 de săptămâna trecută a fost pentru un plafon de preţ de 65-70 de dolari pe baril, fără mecanism de ajustare.

Întrucât ţiţeiul rusesc din Urali a fost deja tranzacţionat mai jos, Polonia, Lituania şi Estonia au respins acest nivel ca nerealizarea obiectivului principal de a reduce capacitatea Moscovei de a-şi finanţa războiul din Ucraina.

„Plafonul de preţ este stabilit la 60 de dolari, cu o prevedere care să îl menţină cu 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor AIE”, a spus un diplomat al UE.


UPDATE 07:15. Statele Unite lucrează cu țări din Orientul Mijlociu pentru a muta mai multe sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS de acolo în Ucraina. SUA își propune să facă acest lucru în următoarele trei până la șase luni, scrie Politico. Clienții NASAMS din această regiune sunt Oman și Qatar, scrie Politico cu referire la directorul general al Raytheon Technologies (producatorul NASAMS) Greg Hayes.

La 30 noiembrie, Pentagonul a încheiat un contract de peste 1,2 miliarde de dolari cu compania Raytheon, care urmează să producă șase sisteme de rachete antiaeriene NASAMS pentru Ucraina. Data estimată de finalizare a lucrărilor — 28 noiembrie 2025.


UPDATE 07:00. Președintele american Joe Biden a spus că va fi gata să-l contacteze pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, doar dacă va ajunge la concluzia că Moscova are un interes să pună capăt războiului împotriva Ucrainei. Declarațiile au fost făcute în timpul unei conferințe de presă cu președintele francez Emmanuel Macron, potrivit The Washington Post, Politico și Reuters.

„Nu am planuri imediate să-l contactez pe domnul Putin... Sunt dispus să vorbesc cu Putin dacă este interesat să găsească o modalitate de a pune capăt războiului. Dacă acesta este cazul, după ce m-am consultat cu prietenii mei din Franța și NATO, voi fi bucuros să vorbesc cu Putin pentru a afla ce are în minte”, a spus președintele SUA.

În același timp, Biden a remarcat că Putin nu și-a arătat încă interesul să pună capăt războiului. Între timp, SUA și aliații săi ar trebui să sprijine poporul ucrainean, a adăugat el.

„Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate rațională: Putin poate părăsi Ucraina, dar se pare că nu va face asta. El plătește un preț foarte mare pentru că nu a făcut asta”, a subliniat Biden. Potrivit președintelui american, ideea că Putin va învinge într-o zi Ucraina este „de neînțeles”

„Imaginați-vă că vor încerca să ocupe această țară în următorii 2, 5, 10, 20 de ani dacă vor putea. Daca ei pot. Putin a calculat greșit în toate calculele sale”, a spus Biden și a condamnat încă o dată acțiunile președintelui Federației Ruse.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie și 1 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media