Președintele SUA susține că va fi gata să aibă un dialog cu Vladimir Putin decât dacă acesta „își va arăta interes” să pună capăt războiului în Ucraina

2 decembrie 2022, 08:36 Externe 147
Joe Biden, NATO.  Sursa: CNN

Președintele american Joe Biden a spus că va fi gata să-l contacteze pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, doar dacă va ajunge la concluzia că Moscova are un interes să pună capăt războiului împotriva Ucrainei. În același timp, Biden a remarcat că Puin nu și-a arătat încă interesul să pună capăt războiului. Între timp, SUA și aliații săi ar trebui să sprijine poporul ucrainean, a adăugat el.

„Nu am planuri imediate să-l contactez pe domnul Putin... Sunt dispus să vorbesc cu Putin dacă este interesat să găsească o modalitate de a pune capăt războiului. Dacă acesta este cazul, după ce m-am consultat cu prietenii mei din Franța și NATO, voi fi bucuros să vorbesc cu Putin pentru a afla ce are în minte”, a spus președintele SUA, potrivit Washington Post.

În același timp, Biden a remarcat că Puin nu și-a arătat încă interesul să pună capăt războiului. Între timp, SUA și aliații săi ar trebui să sprijine poporul ucrainean, a adăugat el.

„Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate rațională: Putin poate părăsi Ucraina, dar se pare că nu va face asta. El plătește un preț foarte mare pentru că nu a făcut asta”, a subliniat Biden.

Potrivit președintelui american, ideea că Putin va învinge într-o zi Ucraina este „de neînțeles”

„Imaginați-vă că vor încerca să ocupe această țară în următorii 2, 5, 10, 20 de ani dacă vor putea. Daca ei pot. Putin a calculat greșit în toate calculele sale”, a spus Biden și a condamnat încă o dată acțiunile președintelui Federației Ruse.

„Vom lucra împreună pentru a trage Rusia la răspundere pentru acţiunile sale şi pentru a atenua impactul global al războiului lui Putin asupra restului lumii", a spus Joe Biden.

Ucraina se află în cea de-a 282-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești declanșate la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul „denazificării și demilitarizării Ucrainei.”

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate decizia lui Putin de a invada țara vecină.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media