Grupul Horus respinge orice vină legată de incidentul de la Termoelectrica, anunță că va cere intervenția conducerii de vârf și amenință că-și va retrage personalul de la lichidarea avariei

29 noiembrie 2022, 13:40 Societate 130
Reprezentanții HORUS SA .  Sursa: captură video

Reprezentanții grupului de companii Horus SA, companie care efectuează lucrări de reparație la blocul 3 de la CET-2 unde a avut loc recent un incident, respinge orice vină în avaria produsă și se declară victimă a unor jocuri politice din cadrul Guvernului. Reprezentantul companiei, fostul politician Mihai Godea spune că se ia în calcul trimiterea unei scrisori publice conducerii de vârf a statului și amenință că ar putea retrage tot personalul care este implicat acum în lichidarea avariei.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizată de compania Horus. Asta după ce în presă au apărut mai multe mesaje despre faptul că avaria care a scos din funcție cogeneratorul blocului 3 al CET-2 ar fi acut loc imediat după lucrările de reparație realizate de companie.

Cei de la Horus dau vina pe echipamentele învechite ale centralei și neagă faptul că avaria s-ar fi produs din cauza sa. „Lucrările prevăzute de Caietul de Sarcini de reparație a blocului 3, Sursa 1 a „Termoelectrica” au fost efectuate exclusiv de grupul nostru de companii, fără parteneriate externe cum mint “idioții utili”, și doar cu piese de schimb din posesia “Termoelectrica”. Calitatea lucrărilor este stabilită documental, iar toate acțiunile noastre au fost strict monitorizate de instituțiile statului, inclusiv de către serviciile speciale dat fiind obiectul strategic și situația excepțională în energetică”, iar la moment, specialiștii companiei sunt implicați în remedierea incidentului la solicitarea Termoelectrica.

Reprezentantul Horus, Mihai Godea spune că actualele probleme nu ar fi avut loc dacă în mai n-ar fi fost anulată licitația pe care compania a câștigat-o privind reparația blocului 3.

„Tot tărăboiul acesta legat de Termoelectrica din primăvară încoace în care grupul de companii Horus a fost implicat fără voia noastră și cu toată insistența noastră de a nu fi implicați în jocuri politice s-a produs tocmai din cauza luptei interne din cadrul partidului de guvernământ, între 2 grupuri pe care toată lumea le știe. Noi nu am fost., nu suntem și nu vrem să fim parte al acestor jocuri politice. Eu chiar m-aș adresa pe această cale domnului președinte al partidului de guvernământ, domnului Grosu să facă regulă în interiorul partidului pentru că în caz contrar va avea de suferit și businessul, și securitatea energetică și Republica Moldova în general. Vor să se bată, să se bată și să-și scoată ochii liniștit cât vor, noi nu vom admite să fim implicați în aceste jocuri politice”, a declarat Godea.

De asemenea, fostul deputat transfug al PLDM spune că grupul de companii Horus ar putea să-și retragă personalul care este implicat „voluntar” în remedierea actualei avarii la solicitarea Termoelectrica. Mihai Godea a evitat să spună cât ar putea costa reparația, dar dă asigurări că ar putea fi remediată în câteva săptămâni, dar până la revelion.

Ba mai mult, cred că în zilele următoare grupul de companii Horus va semna o scrisoare deschisă pe numele președintelui Republicii Moldova, doamnei prim-ministre Gavrilița, somnului președinte al Parlamentului Grosu în care ne vom expune punctul de vedere și riscurile pe care le implică acest război și nu doar acest război.

Avertizăm public, n-o luați ca șantaj și amenințare, dar avertizăm public. În caz că atacurile asupra companiei Horus nu vor înceta, ne vom retrage tehnicienii și inginerii de la Termoelectrica și o să punem un punct gras și clar pe acest subiect. La ora actuală Horus lucrează voluntar dacă vreți la remedierea efectelor avariei și tot noi suntem loviți cu atâta nerușinare”, a încheiat Godea.

Reprezentanții guvernării nu au comentat deocamdată acuzațiile lui Godea. Luni seara, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că incidentul de la blocul 3 a avut loc din cauze tehnice și nu ar avea legătură cu lucrările din caietul de sarcini realizat de Horus.

Anterior, în presă au apărut informații despre o avarie la blocul 3 al CET-2 din capitală la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Potrivit S.A. Termoelectrica, a avut loc o avarie din cauza unor fisuri în conducta de alimentare a răcitoarelor, prin care a pătruns apa. Anunțul producătorului de energie a venit la câteva zile de la avarie, iar aseară, 28 noiembrie compania a venit cu un comunicat în care a anunțat oficial că accidentul a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire.

În contextul celor menționate Termoelectrica S.A. dezminte toate interpretările eronate la acest subiect, considerându-le nedocumentate și calomnioase, menite să distorsioneze activitatea întreprinderii, într-o perioadă de criză”, se arată în comunicatul companiei.

Potrivit JurnalTV, care citează surse apropiate întreprinderii, avaria ar fi fost provocată de lucrările necalitative executate de compania Horus. Mai exact, ar fi fost sparte tuburile de răcire ale garniturilor cu hidrogen, prin care a pătruns apa în generator, avariindu-l în totalitate, precizează sursa citată.

Conform contractului semnat de Horus SRL si Termoelectrica, în valoare de aproape 5,4 milioane de lei, compania Horus s-a angajat să execute reparația capitală a generatorului cu scopul de a prelungi termenul de exploatare pentru o perioadă de cinci ani și a garantat calitatea lucrărilor pe un termen de minimum doi ani. Pe 25 octombrie curent, reprezentantul lui Horus, Mihai Godea, a confirmat finalizarea lucrărilor. După avaria de la CET-3, Termoelectrica are un singur bloc funcțional la sursa numărul 1, care poate consuma combustibil de tip păcură, menționează jurnaliștii de la JurnalTV.

Acum, Termoelectrica ar fi nevoită sa folosească utilaj vechi, care a depășit cu mult orele de exploatare permise de producător și ar fi trecut la generarea agentului termic în mare parte pe baza de gaze naturale, care sunt mult mai scumpe decât păcura. Potrivit surselor JTV, compania Horus ar fi apelat la muncitori din Uzbekistan, iar piesele rotorului ar fi fost duse si reparate la atelierul de la centrala de la Cuciurgan.

Într-un răspuns pentru JurnalTV, reprezentanții HORUS au transmis că specialiștii lor „au executat în mod profesionist toate lucrările prevăzute de caietul de sarcini nr.129/22, fapt confirmat prin actul de constatare a finalizării lucrărilor contractate, semnat de membrii comisiei de recepție. (...) În prezent, echipa „Horus” dă dovadă de diligență și sprijin tehnic specialiștilor întreprinderii Termoelectrica pentru mai multe lucrări”.Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media