Începând de astăzi, R. Moldova va avea un deficit de energie electrică. Spînu: „Dacă vom acționa responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni”

24 octombrie 2022, 07:30 Societate 159
energie electrică, curent electric, lumină.  Sursa: Replica Media

Începând de astăzi 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică. Astfel, contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, potrivit căruia, în zilele următoare, Guvernul va „identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori”.

Ministrul a îndemnat repetat cetățenii să economisească energia electrică.

„Între aceste ore, în zilele următoare, trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil, nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni.

Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producere, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre dvs., așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”, a subliniat Andrei Spînu.

„Moldovagaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES (Centrala de la Cuciurgan) pentru ziua de luni, 24 octombrie, și vom identifica resurse și pentru zilele următoare. Vom adopta măsuri de economisire a energiei electrice”, a mai precizat Spînu.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media