ULTIMA ORĂ/ Majorarea la 24 de lei a tarifului la apă și canalizare, aprobat de 26 de consilieri municipali. Proiectul de decizie, votat în variantă finală

25 noiembrie 2022, 13:55 Societate 865
apă la robinet.  Sursa: Replica Media

Consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Social Democrat European (PSDE), Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și câțiva consilieri neafiliați au votat pentru majorarea tarifului la apă și canalizare la 24 de lei. În aceste momente, consilierii dezbat și aprobă amendamentele la proiectul de decizie cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, furnizat/prestat de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”.

„Luând în considerare starea de urgență în domeniul apei și canalizării, luând act de informația Executivului, argumentarea, baza juridică acestui proiect de decizie, declarăm despre lipsa interesului personal și acționăm în interesul aprovizionării cu apă și canalizare a municipiului, PSRM este 20 pentru”, a declarat consilierul socialist Alexandr Odențov.

Partidul Liberal a declarat că acest proiect de decizie este unul „ilegal.”

Partidul ȘOR, de asemenea, a votat împotrivă.

„În această redacție noi nu susținem acest proiect de decizie și votăm împotrivă”, a declarat Serghei Burgudji.

Proiectul de decizie a fost votat ca bază, dar și în variantă finală de 26 de consilieri: PSRM - 20; PUN- 1, PSDE- 1, PCRM -1, consilierii neafiliați - Aliona Mandatii , Ala Tîșcul și Cebotari.

„Vreau ca cetățenii să vadă cum se bucură Partidul Socialiștilor și cum bate din palme atunci când se votează creșterea unui tarif de la 10 la 24 de lei. Ei bat din palme, bucurându-se că cetățenilor din municipiul Chișinău o să le vină factura cu 76% mai mare. (...) Considerăm că astăzi a avut loc votarea unui proiect de decizie care nu a trecut toate procedurile legale. Este o problemă și este nevoie să dialogăm pe acest subiect”, a declarat consiliera PAS, Zinaida Popa, după ce aleșii municipali au votat proiectul de decizie.

Platforma DA nu a fost prezentă în sală, iar consilierul municipal neafiliat Veaceslav Nedelea s-a abținut de la vot.

Potrivit proiectului de decizie aprobat în variantă finală, tariful este unul provizoriu și va fi valabil până la emiterea unui aviz de către ANRE.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat că ÎCS „Premier Energy” a dat asigurări că nu va deconecta S.A. „Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică. Reacția regulatorului vine urmare a declarațiilor făcute în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de către șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, dar și de edilul capitalei, Ion Ceban, precum că „locuitorii municipiului Chișinău pot rămâne fără apă din cauza datoriilor la energie electrică”.

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) s-a întrunit, la 24 noiembrie, în ședință pentru a aproba următoarele subiecte de pe ordinea de zi, inclusiv cel cu privire la tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, subiect inclus încă în luna octombrie, și care nu a putut fi aprobat din cauza lipsei de îndeplinire a condițiilor necesare, precum semnarea Acordului cu BERD și BEI cu privire la cesionarea datoriei Apă-Canal Chișinău de către CMC, dar și obținerea avizului Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), care va permite ca aleșii municipali să aprobe tariful solicitat de Apă-Canal Chișinău, și nu Agenția.

Înainte de începerea ședinței CMC, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a îndemnat consilierii municipali să aprobe tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, după ce ar fi fost avertizat că de „astăzi putem rămâne și fără apă” în municipiul Chișinău și face apel către aleșii locali să „lase azi politica” și să se gândească împreună „cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat.”


Amintim că, în cadrul ședinței precedente a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), actuala șefă a Apă-Canal și viceprimara municipiului Chișinău, Irina Gutnic, a adus la cunoștință că întreprinderea S.A. „Apă Canal-Chișinău” riscă să fie deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor acumulate față de furnizorul Premier Energy.

Pentru a putea fi aprobat un nou tarif la apă și canalizare este necesar ca aleșii municipali să semneze Acordul cu BERD și BEI cu privire la cesionarea datoriei Apă-Canal Chișinău de către CMC, dar și să existe avizul Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), condiții care nu au fost îndeplinite până acum. Aceste condiții au fost clar expuse în cadrul ședinței din 3 noiembrie 2022 atunci când a fost audiat reprezentatul ANRE în ședința CMC, iar ulterior Ion Ceban a acuzat ANRE că ar face jocul PAS-ului și că argumentele aduse de Alexandru Mija sunt „brașoave”, iar indicația PAS este ca ANRE „să nu miște un deget” și astfel „Apă-Canal Chișinău” să fie preluată de guvernare prin „atac raider.”

A doua zi, la 4 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu un comunicat în care și-a exprimat dezaprobarea față de modul „agresiv și sfidător” în care reprezentantul Agenției a fost întrerupt de primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul rundei de întrebări și răspunsuri în ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și subliniază că o astfel de abordare „în mod cert, nu va contribui la o soluționare constructivă a problemelor din sector.”

La 7 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în contextul în care întreprinderea a solicitat avizarea noilor tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. În acest sens, Agenția „și-a exprimat disponibilitatea examinării oportunității de a eșalona pentru o anumită perioadă, devierile tarifare pozitive ale Apă-Canal Chișinău formate până în anul curent” și a precizat că „orice inacțiune sau acțiune contrară legislației în vigoare din partea S.A. „Apă-Canal Chișinău” va fi calificată corespunzător”.

Mai devreme, la 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a criticat intenția Consiliului Municipal Chișinău (CMC) de a majora tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău” și a calificat subiectul ce ține de majorarea tarifelor drept „ilegal”.

Amintim că la 27 octombrie, în timpul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la situația excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, șefa Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, a invocată o situație excepțională în sectorul serviciilor de apă și canalizare. Gutnic a spus că situația este generată de metodologia tarifară „restrictivă”, precum și de „tarifele nu acoperă nici costurile operaționale inevitabile că „există risc major de sistare a aprovizionării orașului cu apă și canalizare.” Tariful solicitat de Apă-Canal Chișinău este de 24 de lei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media