România și Ucraina, gata să ajute R. Moldova în cazul în care Gazprom va sista livrarea de gaze naturale

27 septembrie 2022, 12:10 Economie 211
Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.  Sursa: Andrei Spînu/Facebook

România și Ucraina vor ajuta Republica Moldova în cazul în care Rusia va decide întreruperea livrărilor de gaze pentru sezonul rece în scopul destabilizării situației interne din Republica Moldova, scrie G4Media.

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, a declarat luni seara, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la Pro TV Chișinău, că Ucraina va livra mai multă energie electrică în cazul stopării livrărilor de energie electrică de la centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

„Acest lucru este indiscutabil. Pentru noi este o chestiune de principiu. Este o chestiune ce ține de atitudinea noastră umană, absolut binevoitoare față de partenerii și față de vecinii noștri”, a declarat Podoleak.

În prezent, R. Moldova importă 67% din energia electrică de la Cuciurgan, în timp ce 33% provine din Ucraina. În cazul stopării livărilor de gaze, Chișinăul a avertizat Rusia că nici regiunea separatistă nu va avea gaze, acestea trecând prin conductele de pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova.

Pe de altă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a declarat luni seară că nu există un răspuns din partea Gazprom privind livrările de gaze rusești de la 1 octombrie.

Republica Moldova are stocate și 35 de milioane de metri cubi de gaze în România, cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 10 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.

De altfel, Spînu a avertizat că, în scenariul oprii furnizării gazelor de la Gazprom conform contractului în vigoare pe cinci ani semnat în octombrie 2021, regiunea transnistreană va trebui să cumpere gaz la prețul de piață și cu plata în avans.

Pe de altă parte, România a trimis ieri în R. Moldova primele cisterne de păcură pentru suplinirea rezervei de stat. Spînu a precizat că centralele termoelectrice din R. Moldova – CET-urile – vor continua funcționarea în mai mare măsură pe păcură.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media