ULTIMA ORĂ! ANRE a aprobat scumpirea gazelor naturale: Circa 23 de lei, TVA inclus, pentru un metru cub

4 august 2022, 15:40 Economie 327
Breaking News.  Sursa: Replica Media

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarife majorate la gazele naturale. Astfel, potrivit noii de decizii ce va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, cetățenii vor scoate din buzunar 21 lei și 29 de bani, fără TVA, sau circa 23 de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub.

Astfel, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA):

- de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 18 819 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 19 066 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 19 317 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 19 654 lei/1000 m3;
- de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 21 296 lei/1000 m3.

În raport cu solicitarea S.A. „Moldovagaz”, ANRE a diminuat costurile de furnizare a gazelor naturale consumatorilor finali în total cu 3 559,6 mil. lei sau circa 6 lei/m3.

Alexandru Șevciuc, membru al Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, în cadrul ședinței unde s-a examinat noile tarife, a declarat că compania a adunat peste 950 de milioane de lei - devieri negative de tarif de la costul achiziționării gazelor naturale.

„Vrem să avem destule resurse financiare pentru achitarea gazelor naturale”, a argumentat Șevciuc.

În context, directorul general al ANRE Veaceslav Untilă a propus ca, după intrarea în vigoare a noilor modificări la legea nr. 108 cu privire la gazele naturale, aprobate de Parlament abia în prima lectură, Moldovagaz și ANRE să creeze un grup de lucru pentru revizuirea și modificarea metodologiei de calcul unde să fie incluse devierile anului curent.

Noile prețuri vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Amintim că, monopolistul Moldovagaz a emis, la 12 iunie, o nouă solicitare la ANRE prin care a cerut un nou tarif la gazele naturale. Astfel, dacă inițial a cerut o majorare de 45% a actualului preț, astfel încât un metru cub să coste 23 de lei și 57 de bani în urma noilor calcule, recent s-a cerut aprobarea prețului de 26 de lei și 31 de bani.

Până la aprobarea deciziei de astăzi, 4 august, consumatorii achitau un tarif de 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media