LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 175. Podoliak amenință cu distrugerea podului Crimeii: „Este o structură ilegală și trebuie distrus”

17 august 2022, 08:51 Ucraina 419
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Chiar dacă Kievul nu a recunoscut oficial că se află în spatele exploziilor din Crimeea ocupată de Rusia, Mihailo Podoliak, un consilier cheie al președintelui ucrainean, a spus că pe peninsulă ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de astăzi asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene. Strategia este de a distruge liniile de aprovizionare ale trupelor de invazie de pe Ucraina continentală.

În același timp, liderul de la Kiev Vladimir Zelenskiy i-a îndemnat pe locuitorii Crimeei anexate de Rusia să nu se apropie de unitățile militare rusești din cauza amenințării cu explozii.

Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat marţi într-un comunicat un atac cibernetic rus „fără precedent” împotriva site-ului entității, precizând că funcţionarea acestuia nu a fost perturbată.

Valeriy Zalujni, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, a recunoscut că forţele ruseşti „continuă să avanseze” în Donbas, dar a declarat că situaţia „intensă” este „complet controlată”.

UPDATE 22:00. Forțele speciale ale Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei au distrus cu ajutorul unei drone o stație electronică rusă de război, raportează serviciul de presă al Direcției.

„O unitate specială a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei caută inamicul 24/7 și lucrează în spatele acestuia. De data aceasta, o stație de război electronic inamic a intrat în vizorul forțelor speciale. În ciuda faptului că muncă activă, soldații ucraineni au reușit să zboare până la ea cu ajutorul unui UAV și să dea lovituri fatale asupra locației acestei stații”, se spune în mesajul Direcției.


UPDATE 21:40. Ucraina va primi 450 de milioane de dolari canadieni asistență pentru achiziționarea de gaz pentru sezonul de încălzire, a anunțat prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmihal, pe Twitter.

„Încă un gest de solidaritate din partea prietenei Canadei. Ucraina va primi 450 de milioane de dolari canadieni asistență pentru achiziționarea de gaz pentru sezonul de încălzire. Mulțumiri primului ministru al Canadei Justin Trudeau, viceprim-ministrului - ministrul de finanțe al Canadei Christa Freeland și tuturor oamenilor din Canada pentru sprijinul neclintit al Ucrainei în lupta pentru libertate și democrație”, a spus Shmihal.


UPDATE 20:55. Statul major al armatei ucrainene a recunoscut că forțele rusești au înregistrat unele succese în avansarea spre vest de la periferia orașului Donețk.

În raportul de seară, Statul Major raportează că forțele rusești au continuat să tragă în mai multe așezări la vest și sud-vest de Donețk.

„Inamicul are un succes parțial în direcția Opitne”, a spus acesta. Opitne se află la nord de aeroportul orașului Donețk și a fost o linie de front din 2014, când aeroportul a fost distrus în luptele dintre armata ucraineană și separatiștii pro-ruși.


UPDATE 20:20. Ucraina nu a pierdut niciunul dintre lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de Statele Unite, susține ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.


UPDATE 20:00. Polițiștii de frontieră ucraineni au descoperit un depozit secret de muniții în apropiere de Cernobîl, pe care l-ear fi lăsat trupele ruse. În depozit au fost ascunse obuze de calibru diferit, mine și un complex antitanc, raportează Serviciul de Frontieră al Ucrainei, care menționează că polițiștii de frontieră au descoperit ascunzătoarea periculoasă în timpul activităților de contrasabotaj.


UPDATE 19:30. Din porturile ucrainești au plecat, în timpul implementării Inițiativei privind transportul în siguranță al produselor agricole, 24 de nave cu peste 600 000 de tone de produse, a raportat de Ministerul ucrainean al Infrastructurii pe Facebook.

Ministerul notează că în această dimineață din porturile Chornomorsk și Odesa au plecat atlte trei nave, care transportă la bord peste 33 de mii de tone de produse agricole.


UPDATE 19:10. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este „urgent” ca o inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc și în jurul căreia au avut loc bombardamente.

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti.


UPDATE 18:45. Rusia a numit „în liniște” un nou comandant al flotei Mării Negre, scrie presa rusă.

Noul comandant este viceamiralul Viktor Sokolov, scrie agenția de presă de stat rusă Ria Novosti, citând surse din Flotă.

Potrivit sursei, noul comandant a fost prezentat membrilor consiliului militar al Flotei Mării Negre a Federației Ruse și există deja un ordin către comandantul șef cu privire la numirea sa.

„Nu a avut loc niciun eveniment public și probabil că nu va fi unul din cauza nivelului galben de amenințare teroristă introdusă în oraș”, au spus interlocutorii.

UPDATE 18:20. Armata rusă a blocat ieșirea din Melitopol - Ukrinform.

Din cauza exploziei de dimineață care a avut loc în apropierea unui centru de comandă rus din orașul ocupat Melitopol, rușii au blocat ieșirea din oraș, a declarat primarul Melitopolului, Ivan Fedorov.

„Inamicul a blocat ieșirea din oraș, iar la intrare face filtrare totală. Ei chiar îi dezbracă pe bărbați”, a spus el. Fedorov a mai adăugat că marți, din cauza exploziilor, transmisiunea TV a fost complet oprită. Acum locuitorii din Melitopol au o singură modalitate de a primi știri ucrainene - printr-un VPN.


UPDATE 18:05. Secretarul general al ONU, António Guterres, a sosit la Lviv pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat secretarul de presă al Secretarului General al ONU.

„Antonio Guterres a sosit la Lviv, unde mâine se va întâlni cu președintele ucrainean Zelenskiy și cu președintele turc Erdogan”, se arată în mesaj.

După întâlnirea trilaterală de la Lviv, Guterres va pleca la Odesa, unde va vizita portul care este unul dintre cele trei porturi ale Ucrainei utilizate de Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră.


UPDATE 17:40. După exploziile din Crimeea, trupele ruse ar fi înființat un punct de control la intrarea pe podul Kerci, unde îi verifică pe cei care părăsesc peninsula Crimeea, a declarat oordonatorul organizației „КримSOS” Denys Savcenko, într-un interviu pentru canalul TV 1+1.

„Autoritățile ocupante au înființat un punct de control la intrarea în podul Kerci, unde sunt verificați toți cei care părăsesc Crimeea. În special, ei verifică documente, mașini și bunuri personale”, a spus Savcenko.

Potrivit acestuia, după exploziile din Crimeea din 16 august, aproximativ 38.000 de vehicule au plecat de pe peninsula ocupată temporar pe teritoriul Rusiei. Ultima dată, după exploziile de la Novofedorivka, aproximativ 37.000 de mașini au părăsit teritoriul peninsulei Crimeea în direcția Federației Ruse, se arată în raport.


UPDATE 17:15. Ucraina a ameninţat miercuri cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia continentală și Peninsula Kerci din Crimeea ocupată, construit cu mari cheltuieli de Moscova.

„Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu”, a postat pe Twitter consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de preşedintele rus Vladimir Putin în mai 2018, a fost un şantier colosal şi costisitor de doi ani pentru a construi 19 kilometri care să lege Rusia continentală de Crimeea şi să dezenclavizeze peninsula la patru ani după anexarea sa de către Moscova.


UPDATE 16:40. Ucraina s-a aflat în spatele a cel puțin trei explozii în Crimeea – la baza aeriană Saki, la un depozit de muniții din Maiske și la un câmp aerian din Gvardeyskoe – potrivit unui raport al guvernului ucrainean distribuit intern și împărtășit cu CNN de un oficial ucrainean.


UPDATE 16:20. Forțele Armate ale Ucrainei au distrus baza trupelor ruse din Nova Kahovka, regiunea Herson, potrivit serviciului de presă al Forțelor Armate ale Ucrainei și al serviciului de frontieră de stat.

Un videoclip în care se arată consecințele atacului cu rachetă a apărut online.

„Asta este ceea ce a mai rămas din coliba noastră și acolo, în depărtare, este tot ce a mai rămas din semnalizatori”, spune autorul videoclipului, îndreptând camera către epava clădirii.

„Conform informațiilor preliminare, aceasta este o confirmare video a „fumatului într-un loc neidentificat”, care se află în Nova Kahovka”, au spus Forțele Armate ale Ucrainei.

Partea ucraineană estimează pierderile armatei ruse la 10-15 persoane.


UPDATE 15:47. Rusia se așteaptă ca prețul mediu pentru exporturile de gaze naturale să se dubleze în cursul acestui an, potrivit previziunilor Ministerului Economiei, transmite Reuters.

Cifrele sugerează că prețul mediu practicat de gigantul energetic de stat Gazprom în 2022 ar fi de 730 de dolari pe 1.000 de metri cubi, în creștere de la 305 dolari în 2021.

Pe baza acestor previziuni, ministerul se așteaptă ca Rusia să câștige 338 de miliarde de dolari și 256 de miliarde de dolari din exporturile sale totale de energie în acest an și, respectiv, în următorul, față de 244 de miliarde de dolari în 2021.

Prognoza mai spunea că, după acest an, prețurile vor scădea treptat până la sfârșitul anului 2025.

Aprovizionarea redusă cu gaz rusesc în Europa de la invazia Ucrainei a dus la creșterea prețurilor. Gazprom a spus că livrările către China sunt în creștere, dar Europa rămâne departe cea mai mare piață a gazului rusesc.


UPDATE 15:10. S-au auzit explozii în apropierea unui centru de comandă rus din orașul ocupat Melitopol, a transmis primarul, într-un mesaj pe Telegram.

„O explozie puternică a răsunat în apropierea bârlogului inamicului” în centrul orașului. Permiteți-mi să vă reamintesc că aici se află unul dintre birourile comandantului ocupanților”, a spus el.

Melitopol este situat în regiunea de sud Zaporojie, lângă coasta Mării Negre a Ucrainei. Fedorov a adăugat că încă așteaptă detalii suplimentare cu privire la orice pierderi suferite de forțele ruse.

Rusia nu a comentat deocamdată despre explozii.UPDATE 14:28. Primarul satului Verhnii Rohaciîk din regiunea Herson a fost răpit, a declarat vicepreședintele consiliului regional.

Iuri Sobolevski, într-un mesaj pe Telegram, a spus că Svetlana Ivanivna a fost luată de acasă în jurul orei 11:00, marți. Acesta a adăugat că nu se știe unde a fost dusă, deși a speculat că ar fi orașul-port din apropiere Kahovka.

„Ea a respins toate ofertele de a coopera cu orcii”, a adăugat el.


UPDATE 13:55. FSB a raportat că au descoperit o „celulă conspirativă a unei organizații teroriste” de șase persoane în Djankoi și Ialta. Toți au fost reținuți, le-au fost confiscate literatura și mijloacele de comunicare, au fost deschise dosare penale (pentru care articole nu se cunoaște încă), transmite BBC.

Deținuții, potrivit declarației serviciilor speciale, „au desfășurat o activitate intenționată pentru a răspândi ideologia teroristă pe teritoriul țării noastre. În procesul de întâlniri secrete, au recrutat rezidenți ai Rusiei dintre musulmanii locali în rândurile lor”.

Serviciul special rus nu raportează cu privire la legătura operațiunii de arestare cu exploziile de ieri de pe teritoriul Crimeei, inclusiv în districtul Djankoi.


UPDATE 13:30. Forțele Armate ale Ucrainei nu trebuie încă să mărească numărul total de personal, este nevoie doar de personal militar de anumite specialități, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Alexei Reznikov, într-un interviu pentru „Vocea Americii”.

Potrivit acestuia, au fost deja mobilizați destui oameni în rândurile armatei ucrainene, acum este nevoie de specialiști care să poată stăpâni rapid sistemele complexe ale armelor occidentale.

„În primul rând, avem nevoie de operatori de drone, lucrători IT, semnalizatori, artileri”, a spus Reznikov.

El susține, de asemenea, că Ucraina nu a pierdut niciun sistem de rachete cu lansare multiplă HIMARS în timpul ostilităților.

Ministerul rus al Apărării raportează în mod regulat despre distrugerea instalațiilor americane HIMARS.


UPDATE 12:34. Liderii militari ruși vor fi probabil „din ce în ce mai îngrijorați” privind securitatea în Crimeea după exploziile raportate ieri, declară serviciile secrete britanice.

Ministerul Apărării britanic (MOD) a declarat că atât autoritățile ruse, cât și cele ucrainene au recunoscut că un depozit de muniții a explodat marți în apropiere de Dzjankoi, în nordul regiunii, și că și calea ferată și substația din apropiere au fost avariate.

Dzjankoi și Gvardeyskoye găzduiesc două aerodromuri militare rusești cheie în Crimeea.

Și în timp ce „cauza acestor incidente și amploarea pagubelor nu sunt încă clare”, comandanții ruși sunt probabil „din ce în ce mai preocupați” de securitatea în regiunea pe care Rusia a anexat-o în 2014.


UPDATE 12:05. În regiunea Donețk, aflată în fruntea ofensivei ruse, doi civili au fost uciși și alți șapte au fost răniți în urma bombardamentelor ruse asupra mai multor orașe și sate.

Pavel Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk din estul Ucrainei, a confirmat ultimele victime într-un mesaj pe Telegram.

Zona a fost ținta unor bombardamente puternice de către armata rusă în ultimele săptămâni, în timp ce încearcă să facă progrese tactice în regiunea Donbas.


UPDATE 11:40. Aceste imagini arată pagubele provocate de atacurile rusești cu rachete asupra regiunii de sud a Odesei despre care am raportat mai devreme.

Serghei Bratciuk, un reprezentant al administrației militare din Odesa, a declarat că trei persoane au fost rănite, a izbucnit un incendiu și clădirile din apropiere au fost avariate după atacul din noaptea trecută.UPDATE 11:00. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat pe Twitter că a vorbit cu omologul său ucrainean Alexei Reznikov privind sprijinul SUA pentru Ucraina.

„Am vorbit din nou cu bunul meu prieten și omologul ucrainean Alexei Reznikov despre sprijinul SUA pentru Ucraina, în timp ce invazia brutală a Rusiei se apropie de a șasea lună”, a scris oficialul american.


UPDATE 10:24. În regiunea Odesa, în urma bombardamentelor rusești, o bază de odihnă a fost distrusă, iar trei persoane au fost rănite, a declarat Serghei Bratchuk, reprezentant al administrației militare Odesa.

Potrivit acestuia, centrul de agrement și clădirile din apropiere au fost avariate de două rachete.

Un incendiu a izbucnit și trei persoane au fost rănite. Operațiunea de salvare continuă.

Canalele Telegram afiliate administrației Președintelui Rusiei susțin că atacul cu rachete a fost efectuat „pe baza militanților Forțelor Armate ale Ucrainei”.


UPDATE 09:50. Letonia, care deja și-a înăsprit semnificativ regulile de emitere a permiselor de ședere pentru ruși și bieloruși, anunță că nu va mai reînnoi permisele de ședere temporară existente pentru cetățenii din Rusia și Belarus. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul guvernului țării, marți, după o ședință de guvern.

Permisele de şedere temporară eliberate cetăţenilor ambelor ţări, în general, nu vor mai fi reînnoite în viitor, a declarat prim-ministrul Krisjanis Karins, conform Digi24.

Totuși, șeful executivul leton a precizat că „vor exista unele excepții”. Ministrul de interne Kristaps Eklons a sugerat că permisele de rezidenţă permanentă pentru membri de familie, de exemplu, ar trebui eliberate numai după ce ei au trecut cu succes un test de limbă letonă. Deciziile finale cu privire la noile reglementări urmează să fie luate de guvern în curând.

Letonia a suspendat deja acordarea permiselor de şedere pentru ruşi şi bieloruşi, ca reacţie la invadarea Ucrainei de către Rusia şi, de asemenea, a revocat aproape 1.000 de permise.

Potrivit autorităţii de migraţie, peste 9.000 de cetăţeni ruşi au, în prezent, permise de şedere temporară în Letonia. În plus, există aproximativ 37.000 de ruşi cu permise de rezidenţă permanentă.

Letonia se învecinează cu Rusia şi Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kremlinului.


UPDATE 09:40. Forțele ucrainene anunță despre pierderile ruse din ziua invaziei și până în prezent:

personal - aproximativ 44.100 (+200);
tancuri - 1.886 (+6);
mașini blindate de luptă - 4.162 (+10);
sisteme de artilerie - 993 (+4);
RSZV / MLRS - 263 (+0);
sisteme de război antiaerian - 136 (+0);
aeronave - 233 (+0);
elicoptere-196 (+0);
UAV nivel operațional-tactic - 792 (+2);
rachete de croazieră - 190 (+0);
nave de război / bărci - 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil - 3.054 (+5);
echipamente speciale - 93 (+1).


UPDATE 08:55. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy i-a avertizat marți pe ucrainenii care locuiesc în zonele ocupate să stea departe de instalațiile militare ale forțelor ruse.

„În fiecare zi și în fiecare noapte, vedem relatări despre noi explozii care au loc pe teritoriul ocupat temporar de invadatori. Îi rog acum pe toți oamenii noștri din Crimeea, din alte zone, din sudul țării, din zonele ocupate din Donbas și din regiunea Harkiv să fie foarte atenți. Vă rugăm să nu vă apropiați de instalațiile militare ale armatei ruse și de toate acele locuri unde își depozitează muniția și echipamentele, unde își au cartierele generale”, a declarat Zelenskiy, în mesajul său video zilnic, adresat națiunii.

„Cu cât ocupanții au mai puține oportunități de a face rău și de a ucide ucraineni, cu atât mai repede vom putea pune capăt acestui război eliberând pământul nostru. Iar coada din aceste zile pentru a părăsi Crimeea către Rusia peste pod demonstrează că majoritatea absolută a cetățenilor statului terorist înțeleg deja sau măcar simt că Crimeea nu este un loc pentru ei”, a mai adăugat liderul de la Kiev.UPDATE 08:35. Raportul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei:

- În direcția Harkiv, inamicul continuă să efectueze în mod activ recunoașterea UAV-urilor pentru a ajusta focul de artilerie și a determina pozițiile unităților Forțelor de Apărare. Trupele ruse au bombardat infrastructura militară și civilă în zonele Harkiv, Petrovka, Dementievka și alte 18 așezări.

- Inamicul a lansat lovituri aeriene lângă Stariy Saltov și Mospanovoe. Atacă lângă Lebiajie și Bazalievka, luptele continuă.

- Pe direcțiile Volyn și Polissia situația nu s-a schimbat semnificativ. De pe teritoriul Republicii Belarus, o aeronavă rusă Su-34 a atacat infrastructura din regiunea Jitomir. Amenințarea cu rachete și atacuri aeriene ulterioare de pe teritoriul Republicii Belarus rămâne.

- În direcția Siversk inamicul nu încetează să bombardeze regiunile de graniță ale regiunilor Chernihiv și Sumy.

- În direcția Slaviansk inamicul a tras din tancuri, tunuri și artilerie de rachete în zonele așezărilor Brajkovka, Velikaia Kamishevaha, Dubrovno, Vernopolie și Mazanovka. În zona Bogorodicino, a încercat să ducă o luptă ofensivă, dar nu a avut succes, s-a retras. Luptele continuă lângă Mazanovka și Novodmitrovka.

- În direcția Donețk, invadatorii continuă să-și concentreze eforturile pe direcțiile Bahmut și Novopavlovsk. Pe direcțiile Kramatorsk și Avdeevka, inamicul încearcă să îmbunătățească poziția tactică a trupelor.

- În Kramatorsk, bombardamentele de artilerie au fost înregistrate lângă Nikolaevka, Slaviansk, Kramatorsk, Spirny, Verhnekamenski, Ivano-Darievka, Grigorievka și Zvanovka. Inamicul a efectuat operațiuni de recunoaștere aeriană în regiunea Kramatorsk. Lângă Spirni, invadatorii au decis să treacă la ofensivă, au suferit pierderi și s-au retras.

- În direcția Bahmut, inamicul a bombardat zonele Bahmut, Soledar, Zaitsevo, Belogorovka și Maersk. A efectuat lovituri aeriene asupra infrastructurii civile de lângă Soledar. A condus acțiuni ofensive și de asalt lângă Zalijni, Șumov și Zaițev, nu a avut succes, s-a retras. În zona Soledar și Bahmut ostilitățile continuă.

- În direcția Avdiivka, teritoriile de lângă Avdiivka, Marinka, New York, Alexandropol, Peskov, Vodianoe, Opitni și Nevelskoe au fost bombardate din tancuri și artilerie de diferite tipuri.

- Forțele ruse au lansat lovituri aeriene în zonele Mariinka, Krasnogorivka și Iasinovata. A efectuat recunoașteri aeriene a UAV-ului lângă Krasnogorovka și cu experiență. El încearcă să desfășoare operațiuni de asalt în zona Opitniy, luptele continuă.

- În direcțiile Novopavlovsk și Zaporojie, inamicul a tras din tunuri, artilerie de rachete și tancuri în zonele așezărilor Velikaia Novoselka, Novoselka, Novomihailivka, Pavlovka, Bogoiavlenka, Solnțovka, Stepnogorsk, Șevcenko, Ugledar, Charivinocinoevka, Șevcenko, Ugledovski, Șevcenko, Ugledar, Șevcenko, Orehov, Vremovka, Poltavka, Novopol și Novoandreevka.

- Rușii au lansat atacuri aeriene în apropiere de Vladimirovka, Novoselka și Shcherbakov. Au purtat bătălii ofensive în zona așezării Șevcenkovo, însă au fost repsinși dur și s-au retras. Luptele continuă lângă Novomihailivka.

- În direcția Iujnii Bug eforturile principale ale inamicului sunt concentrate pe menținerea pozițiilor, împiedicând înaintarea trupelor ucrainești și pe distrugerea unităților Forțelor de Apărare ucrainene.

- Rușii încearcă să-și compenseze pierderile. Au efectuat bombardamente cu tunuri, artilerie cu rachete și tancuri în zonele Nikolaev, Stepnaia Dolina și alte 27 de așezări.

- Invadatorii au lansat lovituri aeriene și au purtat bătălii ofensive lângă Belogorka. Soldații ucraineni au provocat pierderi invadatorilor ruși și au forțat inamicul să fugă. Inamicul continuă să efectueze recunoașteri cu vehicule aeriene fără pilot.


UPDATE 08:15. Rusia şi Turcia au semnat un contract pentru livrarea unui al doilea lot de sisteme de apărare antiaeriană S-400, potrivit şefului serviciului rus de cooperare militară, citat de agenţia de presă de stat TASS.

Un oficial turc, citat de Reuters, a afirmat însă că achiziţia era inclusă în acordul iniţial.


UPDATE 07:55. Kremlinul continuă eforturile de a-și reprezenta greșit obiectivele maximaliste probabile în Ucraina, se arată în același raport al ISW.

Experții americani evaluează că obiectivele strategice ale Rusiei rămân neschimbate: schimbarea schimbării regimului de la Kiev și asigurarea controlului teritorial asupra majorității Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a omis menționarea teritoriului din afara Donbasului în timp ce a descris obiectivele războiului Rusiei în Ucraina pe 15 august, se menționează în raportul ISW.

„Putin și-a prezentat observațiile preliminare la forumul Armata-2022 pe 15 august, susținând că forțele ruse și din Donbas „își fac datoria lor” de a lupta pentru Rusia și de a „elibera” Donbasul. O astfel de declarație limitată a obiectivelor rusești contrastează puternic cu obiectivele de război ale Rusiei articulate anterior de „denazificare” și „demilitarizare” a întregii Ucraine. Declarația relativ limitată a lui Putin este, de asemenea, incompatibilă cu acțiunile Rusiei de integrare a părților ocupate ale regiunilor Herson și Zaporojie în Federația Rusă”, se mai spune în raport.


UPDATE 07:40. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW): Atacurile asupra pozițiilor rusești în Crimeea fac parte probabil din contraofensiva ucraineană”

Grupul de reflecție american a concluzionat că exploziile din apropierea pozițiilor rusești din Crimeea din 16 august sunt „probabil parte a unei contraofensive coerente ucrainene pentru a recâștiga controlul pe malul de vest al râului Nipro”.

Liniile de aprovizionare rusești din Crimeea sprijină direct forțele ruse din Ucraina continentală, inclusiv pe cele din vestul regiunii Herson. Țintirea Ucrainei asupra liniilor terestre de comunicație rusești și a mijloacelor logistice și de sprijin din Crimeea este în concordanță cu efortul de contraofensivă ucraineană care a vizat, de asemenea, podurile peste râul Nipru și elementele rusești de sprijin logistic din regiunea ocupată Herson. Efectele nete ale acestei campanii vor fi probabil perturbarea capacității forțelor ruse de a susține forțele mecanizate de pe malul de vest al râului Nipro și de a le apăra cu mijloace aeriene și de artilerie pe malul de est de contraatacuri ucrainene.


UPDATE 07:20. Mai puțin de jumătate din instituțiile de învățământ din Ucraina sunt pregătite să reia cursurile, scrie Interfax Ucraina.

Ministerul Educației și Științei a efectuat inspecții la aproximativ 80% din instituțiile de învățământ ucrainene, constatând că doar 41% dintre acestea au adăposturi și sunt pregătite pentru cursuri cu prezență fizică.


UPDATE 07:00. Pe parcursul nopții de 17 august trupele ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra regiunii Odesa.

Atacul a provocat incendii la centrul de agrement și în mai multe clădiri private din apropiere, a raportat dimineața purtătorul de cuvânt al sediului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk .

„Două rachete inamice au provocat distrugeri și incendii la una dintre bazele de odihnă din regiunea Odesa și în mai multe clădiri private din apropiere. Trei civili au fost răniți”, a spus Bratchuk, menționând că operațiunea de salvare continuă.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august și 16 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media