ULTIMA ORĂ/ Octavian Calmîc, unul din directorii ANRE și-a dat demisia din funcție

18 iulie 2022, 15:01 Economie 454
ANRE.  Sursa: anre.md

Fostul ministru al Economiei de pe timpul guvernării oligarhice, Octavian Calmîc pleacă de la ANRE. Anunțul a fost făcut de șeful Comisiei Buget, Economie și Finanțe a Parlamentului, Dumitru Alaiba.

Deocamdată nu se cunosc motive demisiei.


Octavian Calmîc este un economist de carieră care a fost apropiat de Partidul Democrat și care pe timpul în care formațiunea era controlată de Vladimir Plahotniuc a ocupat funcții de conducere în cadrul așa-zisului bloc economic al guvernării.

După o carieră în cadrul ministerului Economiei, Calmîc a fost promovat în funcția de viceministru al economiei odată cu accederea PDM în Alianța de guvernare din 2009 până în 2016. Odată cu preluarea puterii de către gruparea Plahotniuc, Octavian Calmîc este promovat la funcția de ministru al Economiei și vicepremier.

Este considerat un apropiat al fostului premier Pavel Filip, fiindu-i consilier pe probleme economice în 2018. A călătorit alături de Vlad Plahotniuc în turneul pe care acesta l-a efectuat în 2018 în SUA.


La o săptămână înainte de alegerile parlamentare din 2019, Octavian Calmîc a fost promovat în funcția de director al ANRE, alături de Veaceslav Untilă, Eugen Carpov și Ștefan Creangă. Ședința a fost dur criticată de opoziția parlamentară care au acuzat faptul că gruparea Plahotniuc a instituit controlul total al uneia dintre cele mai importante instituții de stat.

Atunci, înainte de campania electorală s-a produs un val de plecări din mai multe instituţii, inclusiv Curtea Constituţională, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenţei şi Curtea de Conturi. Locul acestora fiind suplinit de oameni devotați liderului PDM din acea perioadă, Vladimir Plahotniuc.

Potrivit ultimei sale declarații de avere, în 2021, Octavian Calmîc a avut un salariu de aproape un milion de lei, mai exact 911 913,41 lei, circa 76 de mii de lei pe lună, 2 apartamente, o casă de locuit și o vilă. De asemenea, familia Calmîc mai deține în proprietate un Porsche, o Toyota Rav4 și conturi de peste 150 de mii de lei.


Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media