DOC/ „Este o răfuială politică!”. Vicepreședintele raionului Sîngerei, Tudor Tutunaru, cel care a fost stropit cu verde de briliant de activiștii partidului PACE, a fost demis

11 august 2022, 12:06 Societate 722
Ședința CR Sîngerei.  Sursa: CR Sîngerei via Facebook

Scandal politic la nivelul raionului Sîngerei. Liderul Platformei DA din regiune, Tudor Tutunaru, cel care a fost stropit anul trecut cu verde de briliant de un grup de membri ai PACE, partid condus de fostul șef al Poliției Gheorghe Cavcaliuc, a fost demis din funcția de vicepreședinte al raionului. Tutunaru acuză o răfuială politică și spune că va contesta decizia în instanță.

Decizia de a-l demite din funcție a fost luată miercuri, 10 august în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Raional Sîngerei. Proiectul de demisie a fost elaborat de către consilierii Oleg Cernei care a părăsit recent PAS și Ion Galus de la PLDM.

Potrivit documentului, demiterea lui Tutunaru se solicită pentru „depășirea atribuțiilor de serviciu, folosirea funcției publice în interes personal, denigrarea publică a consilierilor raionali, cât și a Consiliului raional ca autoritate reprezentativă și deliberativă a populației raionului Sîngerei, care beneficiază de autonomie decizională, organizațională, gestionară și financiară, cu drept de inițiativă în tot ceea ce privește administrarea treburilor publice în teritoriul raionului Sîngerei, a lipsei spiritului de echipă”, fără a se oferi detalii.


Întrebat care sunt motivele exacte ale demiterii lui Tutunaru, autorul proiectului, Oleg Cernei a refuzat să dea detalii, referindu-se la prevederile Legii privind Administrația Publică Locală care oferă acest drept consilierilor la cererea a cel puțin o treime din aleșii locali.Pentru demiterea lui Tudor Tutunaru au votat 22 de consilieri prezenți la ședință, 1 împotrivă, 2 s-au abținut, iar alți 3 nu au dorit să participe la vot.

Fostul vicepreședinte al raionului a declarat că nu este de acord cu această decizie și o va ataca în instanță. „Asta nu e democrație, dar e o răfuială politică, m-au lipsit de dreptul de a vorbi și a mă apără. E o încălcare gravă și o să vin mai târziu cu declarație”, a declarat Tutunaru imediat după votul consilierilor.

Ulterior, liderul Platformei DA din Sîngerei a venit cu următoarea declarație. „Stimați prieteni, locuitori ai raionului și or. Sîngerei. Astăzi, după mai mult timp de jocuri murdare am fost demis din funcția de Vicepreședinte al raionului Sângerei de la Platforma DA, de majoritatea demult formată dar ascunsă din Consiliul Raional Sîngerei iar astăzi prezentată - Socialiștii, Comuniștii, Șor-iștii, PLDM-iștii, 2 foști PD-iști, 1 USB-ist și O. Cernei. Despre unii dar mai ales despre ultimul nu trebuie mult să scriu. Acolo unde a fost acest individ a rămas numai mizerie. Cu încălcări grave de procedură, a legislației RM, fără a imputa pentru care încălcări, au votat demisia mea. Voi ataca această Decizie ilegală în toate instanțele de drept ca să dovedesc ilegalitatea ce s-a produs. Mulțumesc celor ce mă susțin!!!”, a declarat Tutunaru.

Am solicitat o reacție la acuzații și din partea consilierul Oleg Cernei, ales pe listele fostului bloc ACUM și care și-a suspendat recent calitatea de membru al partidului de guvernare PAS și o vom publica imediat ce o vom obține.

Consiliul Raional Sîngerei este format din 33 de consilieri. După alegerile locale din 2019, au fost constituite următoarele fracțiuni:

  • Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (10 consilieri),
  • Partidului Democrat din Moldova (6 consilieri),
  • Partidului Politic “Platforma Demnitate și Adevăr” (3 consilieri),
  • Partidului Acțiune și Solidaritate (3 consilieri),
  • Partidului Liberal Democrat din Moldova (3 consilieri)

Alianța Alternativa

  • Partidul Liberal Democrat din Moldova (3 consilieri),
  • Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (2 consilieri),
  • Partidul Politic,,Uniunea Salvați Basarabia” (2 consilieri),
  • Partidul Acțiunea Democratică (1 consilier).
Ulterior însă, au avut loc mai multe schimbări și plecări din fracțiuni.
Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media