Cel mai vechi cinematograf din lume, inaugurat acum 132 de ani și care încă funcționează, a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

14 iulie 2021, 10:59 Film 43
Eden-Théâtre din La Ciotat.  Sursa: peacockplume.fr

Sala „Eden-Théâtre” din La Ciotat, un oraș-stațiune din afara Marsiliei, sudul Franţei, locul în care au fost proiectate primele filme ale fraţilor Auguste și Louis Lumiere, inventatorii cinematografiei, a fost recunoscută oficial drept cel mai vechi cinematograf din lume de către Guinness World Records, scrie France24.

„Este vorba despre un dosar administrativ, care își primește recompensa după peste doi ani de cercetare”, a declarat Michel Cornille, președintele asociației care conduce Eden, într-o declarație după ce certificarea Guinness a fost confirmată la începutul acestei luni.

Fostul proprietar al cinematografului, Raoul Gallaud, a fost un prieten al tatălui fraților Lumiere și a devenit fan după ce a fost invitat la casa de vară din regiune pentru o proiecție privată în 1885. Gallaud s-a oferit să găzduiască o proiecție câteva zile mai târziu, dar încercarea a fost afectată de probleme tehnice, iar frații Lumiere au ajuns să facă prima proiecție publică mai târziu în acel an la Paris.

Patru ani mai târziu, la 21 martie 1899, Eden-Théâtre a început să prezinte filmele fraților Lumiere, inclusiv „Boat launch at La Ciotat” and „The Cowboys of America.”

„Este o emoţie extraordinară deoarece de-a lungul întregii mele vieţi mi-am văzut familia luptându-se pentru ca Eden să continue să existe”, a declarat Marie-Laure Smilovici, directoarea Eden şi urmaşa proprietarilor istorici, explicând că a fost ajutată în acest demers de strănepotul unuia dintre fraţii Lumiere.

Eden-Théâtre a fost inaugurat la 15 iunie 1889, acesta a găzduit la începuturile sale spectacole teatrale, concerte şi chiar întreceri sportive de box sau lupte greco-romane, potrivit informaţiilor prezente pe pagina de internet a cinematografului.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media