Timp de 12 zile, au fost lansate peste trei mii de rachete antigrindină pentru a dispersa norii - de două ori mai multe decât anul trecut

10 iunie 2021, 17:25 Agricultură 79
Sistemul antigrindină.  Sursa: Agroexpert/Facebook
Timp de zile, Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice a tratat cu agent activ 396 de obiecte și a lansat deja 3.056 de rachete antigrindină, pentru a proteja culturile agricole, ceea ce este de două ori mai mult decat perioada similară a anului trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Perju, menționând că va fi nevoie ca statul să achiziționeze suplimentar rachete, pentru a suplini rezervele până la toamnă.

„Potrivit datelor oferite de Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, timp de 12 zile, în total au fost tratate cu agent activ 396 de obiecte și au fost deja lansate 3.056 de rachete sau de doua ori mai mult decat perioada similară a anului trecut. Asta inseamna ca vor fi necesare procurări psuplimentare de rachete, a declarat Ion Perju, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc joi, 10 iunie 2021.

Oficialul a menționat că în zonele unde sunt instalate sisteme antigrindină nu au fost înregistrate prejudicii la culturile agricole. Totodată, acesta a subliniat necesitatea acoperirii mai mari a terenurilor agricole cu puncte rachetare, pentru a le proteja de calamități și spune că a solicitat Guvernului încă anul trecut sa fie alocate încă șapte milioane de lei din bugetul de stat, pentru a fi instalate încă 18 puncte raschetare în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești și Șoldănești, care ar putea acoperi în total încă 250 de mii de hectare și în felul asta s-ar putea ajunge la o suprafața de 2 milioane de hectare protejate de sistemele antigrindină.

„Astăzi, pentru a acoperi această suprafață, noi avem nevoie de încă 7 milioane de lei, iar pentru procurarea a încă unui lot de rachete pentru a fi siguri ca pană la sfârșitul perioadei agricole, pentru că astfel de influențe active cu grindină am putea avea până la sfârșitul lunii septembrie, avem nevoie de încă un lot de rachete, care costa în jur de 12 milioane de lei și vom cere să fie alocați din rezerva de stat”, a spus ministrul.

Potrivit Serviciului Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, în prezent lucrările de protecție antigrindină sunt îndeplinite pe o suprafața de 1,665 de milioane de hectare, prin intermediul a 132 puncte rachetare. În acest an se preconizează majorarea suprafețelor de protecție cu 205 de mii de hectare, cu relansarea activității a 14 puncte rachetare (raioanele: Stefan-Vodă, Căușeni, Hîncești).

Potrivit ministerului Agriculturii, o suprafață de circa 3.000 de hectare de culturi, precum porumb, floarea soarelui, grâu orz, sfeclă de zahăr, livezi, legume și pomușoare, dar și alte culturi au fost distruse de ploile abundente și grindină din ultima perioadă. Paguba materială total înregistrată pentru culturile agricole până la moment, timp de o lună și jumătate, este de circa 30 de milioane de lei.

În acest context, ministerul Agriculturii (MADRM) a solicitat Executivului să aloce din fondul de rezervă circa 47 de milioane de lei pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate infrastructurii rurale, dar, în cea mai mare parte, pentru acoperirea parțială a prejudiciilor care au fost cauzate producătorilor agricoli. Din acești bani urmează să fie acoperite și cheltuielile pentru asigurarea securității alimentare pentru anul curent.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media