Un fost ministru al Apărării cere demararea unei anchete după ce deputatul socialist Ștefan Gațcan a purtat o uniformă militară de 9 mai: „O bătaie de joc față de întreg corpul de ofițeri, Armata Națională și stat”

13 mai 2021, 10:37 Politică 5
Ștefan Gațcan.  Sursa: Ștefan Gațcan/Facebook

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, cere actualului șef al Ministerului Apărării, Victor Gaiciuc, demararea unei anchete interne în cadrul instituției, pentru a elucida modul în care deputatul PSRM, Ștefan Gațcan, a obținut uniforma militară în care a fost îmbrăcat duminică, 9 mai, la ceremonia de depunere a florilor la Memorialul Eternitate.

„Deputatul socialist Ştefan Gaţcan, care nu a servit nici o zi în Armata Națională (AN) a postat pe o rețea de socializare poze, fiind îmbrăcat în uniformă militară în timp ce depune flori la Memorialul Eternităţii în ziua de 9 mai. O bătaie de joc față de întreg corpul de ofițeri, față de Armata Națională și față de acest stat (dacă mai este stat)”, a scris Marinuța pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru este de părere că Gațcan nu are dreptul „nici moral nici legal” să poarte această uniformă.

„Uniforma de gală a ofițerilor AN a fost introdusă prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.580–V din 6 octombrie 2010 (pagina 51) și este destinată doar ofițerilor din serviciul activ. Unii colonei și generali, care au dedicat întreaga carieră serviciului militar la trecerea în rezervă au fost impuși să returneze această uniformă. Acum ea aparține, datorită unor factori de decizie din MAI, unui bădăran din PSRM, care probabil au uitat că dreptul la portul uniformei militare îl au cei care au făcut serviciul militar activ mai mult de 20 de ani sau au merite deosebite apreciate de către stat. Pentru deputați se vede încă odată că legislația în vigoare nu funcționează”, a declarat Vitalie Marinuța.

Mai mult, acesta susține că gradul militar afișat pe epoleții uniformei ar fi cel al militarilor regimului nerecunoscut de la Tiraspol și cel al ofițerilor din armata rusească, iar cascheta pe care o ține în mână este cu totul de la alt tip de uniformă, o combinație interzisă conform Regulamentelor militare.

„Ce a reușit să ciordească din depozitele Armatei Naționale, aceia și poartă. Bătaie de joc de cinstea, onoarea și demnitatea ofițerilor AN. Sunt sigur că această uniformă a ajuns la „modelul” Gațcan cu ajutorul celor din conducerea AN”.

Vitalie Marinuța a solicitat Ministrului Victor Gaiciuc să dispună demararea unei cercetări interne pe marginea acestui fapt.

Amintim că deputatul socialist Ştefan Gaţcan a fost surprins îmbrăcat în uniformă militară în timp ce depunea flori la Memorialul Eternitate, în ziua de 9 mai.

Parlamentarul, care este de profesie medic ginecolog, a delcarat pentru portalul Anticorupție că este colonel în rezervă al Armatei Naţionale cu acte în regulă, deşi nu a slujit nici o zi.

Ştefan Gaţcan a devenit deputat în martie 2020, după ce a câştigat alegerile repetate pe circumscripţia uninominală Hînceşti.

La începutul lunii iulie 2020, Gaţcan a anunţat că părăseşte PSRM şi aderă la Partidul Democrat. A doua zi acesta a dispărut, după care pe pagina sa de Facebook a apărut o înregistrare video în care acesta, de pe o podgorie spune că se simte bine și că nu a fost sechestrat.

Ulterior, acesta a anunțat că a decis să rămână în PSRM, chiar dacă reușise să depună o plângere la Procuratură pe motiv că ar fi fost amenințat de colegii din partidul socialiștilor.


Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media