FOTO/ DOC/ PAS vs PAȘ! Cum arată simbolul electoral al Partidului Noua Opțiune Istorică, refuzat de CEC

23 iunie 2021, 15:01 Politică 674
CEC.  Sursa: Replica Media

Simbolul electoral pe care Partidului Noua Opțiune Istorică, formațiune ce în prag de alegeri și-a schimbat denumirea în Partidul Alternativă și Șanse (PAȘ), a încercat să-l înregistreze la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a fi imprimat în buletinul de vot seamănă izbitor cu cel al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Din proiectul demersului depus la CEC, se poate observa clar că cele două simboluri aproape că sunt identice, iar în caz că PAȘ va apărea în buletinul de vot, alegătorul nu ar putea distinge în dreptul cărui partid își pune ștampila votat - PAS sau PAȘ.

Atât în simbolul PAȘ, cât și cel al PAS, reprezintă acronimul denumirii depline al partidului – scris cu litere mici, cu fontul Tahoma Bold, încadrat între slash-uri – „/pas/”, „/paș/”. Unica diferență fiind că litera „S” este înlocuită cu „Ș”, însă și aici se poate vedea similitudinea.

Varianta alb negru a simbolului electoral PAȘ:

Varianta alb negru a simbolului electoral PAS:


Replica Media a contactat-o pe lidera Partidului NOI, Svetlana Chesari, pentru a ne oferi o reacție la subiectul în cauză, însă aceasta ne-a comunicat că va reveni cu un apel, fapt ce nu a avut loc. Totuși, reprezentanții formațiunii au declarat în cadrul ședinței de marți a CEC, atunci când s-a examinat demersul de înregistrare a simbolului electoral, că PAS și PAȘ nu au nicio asemănare.

„Considerăm refuzul citat de CEC a fi ilegal și neîntemeiat. În cele expuse ca criterii asemănătoare între PAȘ și PAS, nu s-a atras atenția asupra criteriului de delimitare a literei Ș, care delimitează abrevierea dintre PAS și PAȘ și nu poate fi atribuită a o asemănare”, a declarat Sorin Nogai, reprezentant cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală al formațiunii NOI, după ce CEC a refuzat demersul.

De menționat că la 16 mai 2021, atunci când deja se știa data alegerilor parlamentare anticipate, la Congresul formațiuni s-a aprobat ca denumirea partidului Noua Opțiune Istorică să fie transformată în Partidul Alternativă și Șanse (PAȘ).

Schimbarea denumirilor partidelor care să se asemene cu alte partide cu șanse în alegeri este o practică des întâlnită în Republica Moldova. Astfel, la alegerile din 30 noiembrie 2014 a participat Partidul Comunist Reformator care a apărut în buletinul de vot cu aceeași abreviere ca Partidul Comuniștilor și a realizat un scor de 4,92% și a redus din numărul de voturi pentru comuniști. Ulterior, partidul anonim a fost radiat din registrul partidelor politice.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmareste-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media