LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132. Cel puțin doi morți și șapte răniți la o piață din Slaviansk, bombardată de trupele ruse

5 iulie 2022, 16:55 Ucraina 276
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde încă dețin controlul asupra marilor orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării.

În același timp, forțele ruse au intensificat bombardamentele în regiunea Donețk, în încercarea de a cuceri complet Donbasul după ce ucrainenii au pierdut orașul Lisiceansk, ultimul punct important pe care îl controlau în regiunea estică Luhansk.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei atenționează despre amenințarea unor atacuri cu rachete de pe teritoriul Belarus.


UPDATE 21:00. Primarul orașului Slaviansk, Vadim Liah, îndeamnă locuitorii să se evacueze.

„Orașul este pe lprima linie a frontului. Acum este foarte important să evacuăm cât mai mulți oameni, aici evenimentul de ieri (bombardamentul trupelor ruse, n.r.) a devenit un reper și oamenii au început să părăsească orașul în mod mai activ. Ieri au plecat 70 de persoane, pentru mâine s-au înscris deja 200 de persoane, care vor părăsi orașul, și apoi evacuarea va continua. Se merge în două direcții: Dnipro-Rivne și – a doua rută – spre Pokrovsk și cu trenul spre Liov”, a spus edilul.

Vadym Liah a precizat că atacurile efectuate de ruși au distrus duminică 40 de case, iar o clădire cu nouă etaje a fost parțial distrusă.


UPDATE 20:30. Cel puțin doi oameni au fost uciși, iar alții șapte răniți după ce forțele ruse au lovit cu rachete o piață din orașul Slaviansk, din estul Ucrainei, anunță autoritățile locale.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donețk, a confirmat numărul victimelor, actualizând o declarație anterioară a poliției conform căreia o persoană a murit și trei au fost rănite în urma atacului. Kirilenko a transmis pe canalul său de Telegram că „rușii, din nou, vizează intenționat locurile în care se adună civili. Acesta este terorism curat”.



UPDATE 19:55. O zonă din Moscova unde se află Ambasada Marii Britanii a fost numită Piața Republicii Populare Lugansk, potrivit agenției ruse de presă Interfax, citată de Sky News.

Măsura vine după ce strada pe care se află ambasada SUA a fost redenumită după autoproclamata Republică Populară Donețk.

Redenumirea zonei a venit la scurt timp după ce Rusia a declarat victoria în regiunea Lugansk, după ce a preluat controlul asupra marilor orașe ale acesteia.


UPDATE 19:20. Separațiștii ucraineni au confiscat două nave sub pavilion străin în orașul-port Mariupol ocupat de ruși și au susținut că sunt „proprietate de stat”, relatează Reuters.

Autoritățile autoproclamate ale așa numitei republici populare Donețk (DPR) au informat două companii de transport maritim că navele lor au făcut obiectul „însușirii forțate a bunurilor mobile cu transformare forțată în proprietate de stat”, fără nicio compensație pentru proprietari.

Proprietarul navei marfare Smarta, aflată sub pavilion liberian, una dintre cele două nave confiscate, a declarat că a fost informat despre sechestru prin e-mail la 30 iunie, considerând acțiunea ilegală și „împotrivă tuturor normelor dreptului internațional”.

Acesta a spus că nava a fost lovită de bombardamente pe 20 martie și că echipajul său de 19 membri a fost dus cu forța de armata rusă la Donețk și eliberat o lună mai târziu.

Sechestrarea navei Smarta este o „încălcare a drepturilor fundamentale ale omului în ceea ce privește drepturile de proprietate” și o „amenințare gravă la adresa transportului maritim și a siguranței maritime”, a transmis compania într-un comunicat.

Cealaltă navă confiscată a fost Blue Star I, sub pavilion Panameza, relatează agenția de presă.

Un purtător de cuvânt al agenției de transport maritim a ONU (IMO) a spus că „știa că cel puțin o navă pleacă de la Mariupol, cu toate că nu s-au schimbat nimic altceva”. Peste 80 de nave cu pavilion străin rămân blocate în porturile ucrainene, au arătat datele IMO.


UPDATE 18:55. BBC - 42 de țări și organizații au adoptat marți, 5 iulie, Declarația finală a conferinței privind restaurarea Ucrainei, desfășurată la Lugano, Elveția, prin care se angajează să ajute Ucraina să se redreseze.

Documentul spune că planul de recuperare „trăiește” și se poate schimba. Țările care au semnat documentul au căzut de acord că eforturile internaționale de restabilire a Ucrainei ar trebui să fie controlate de autoritățile ucrainene, iar procesul ar trebui să fie pe deplin transparent financiar, bazat pe participarea democratică a oamenilor și pe principiul egalității de gen.


UPDATE 18:30. Cum arată acum orașul Lisiceansk, a cărui capturare în Rusia a fost numită „eliberarea Republicii Populare Luhansk”.

Lisiceansk a fost ultimul oraș important din regiunea Luhansk controlat de armata ucraineană.



UPDATE 18:25. Un moldovean originar din satul găgăuz Chiriet-Lunga, Ivan Diacov, în vârstă de 25 de ani, a murit pe 26 iunie în războiul din Ucraina, unde lupta în rândurile armatei ruse. Presa rusă scrie că militarul moldovean era locotenent superior al armatei ruse și comandantul unui pluton de puști motorizate.



UPDATE 18:10. Duma ruseaască a adoptat în prima lectură noi măsurilor economice de sprijinire a armatei ruse, transmite CNN.

Un nou set de măsuri economice care vizează sprijinirea armatei ruse a trecut de primul vot în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei. Mai sunt câteva runde de procedură parlamentară de parcurs, dar dacă măsurile vor fi adoptate, persoanele juridice din Rusia nu vor putea refuza contractele cu forțele armate ruse.

Deși oficialii ruși continuă să numească războiul din Ucraina „o operațiune militară specială”, noile măsuri ar însemna efectiv că țara își remodelează industria în sprijinul invaziei în curs, plasând țara pe picior de economie de război.

În declarația sa, viceprim-ministrul Iuri Borisov a remarcat „presiunea enormă de sancțiuni” din Occident.

„Proiectele introduc obligația organizațiilor de a încheia contracte pentru a asigura combaterea terorismului și alte operațiuni în afara teritoriului Federației Ruse și, de asemenea, acordă contractorilor drepturi de a achiziționa produse necesare pentru îndeplinirea Ordinului de apărare a statului de la un singur furnizor. ”, a spus Borisov, citat de agenția de știri de stat rusă RIA Novosti.


UPDATE 17:40. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat marţi că echipamentele militare livrate de ţările occidentale Ucrainei sunt acum prezente pe piaţa neagră a armelor, precum şi în Orientul Mijlociu, fără a prezenta totuşi probe în acest sens, relatează AFP.

O parte din armele livrate Kievului „se răspândesc în Orientul Mijlociu şi sfârşesc, de asemenea, pe piaţa neagră”, a declarat Serghei Şoigu, în cadrul unui discurs transmis la televiziune. El nu a furnizat totuşi niciun element concret pentru a-şi dovedi afirmaţiile, notează France Presse.

Livrările de tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente militare de către ţările occidentale Ucrainei provoacă nemulţumirea Rusiei, care a declanşat la sfârşitul lui februarie o ofensivă militară foarte costisitoare din punctul de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti împotriva ţării vecine. Serghei Şoigu a acuzat ţările occidentale că au livrat până acum peste 28.000 de tone de arme Ucrainei „în speranţa de a prelungi conflictul” şi de a face Rusia să sângereze.


UPDATE 17:15. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat marți că a primit 17 milioane de dolari din Japonia pentru a rezolva problemele de depozitare a cerealelor din Ucraina și pentru a crește exporturile.

Agenția declarat că fondurile vor ajuta Ucraina să stocheze produsele din recolta din iulie-august în huse de plastic și containere de depozitare modulare.

Fermierii ucraineni „se hrănesc pe ei înșiși dar și milioane de oameni din întreaga lume”, a spus șeful Biroului FAO pentru situații de urgență și reziliență, Rein Paulsen. El a adăugat că „asigurarea că aceștia pot continua producția, stoca în siguranță și accesează piețe alternative este vital pentru a consolida securitatea alimentară în Ucraina și pentru siguranța că alte țări dependente de import au aprovizionare suficientă cu cereale la un cost gestionabil”, transmite The Guardian.

Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume, încearcă să-și exporte recolta pe uscat, pe cale fluvială și feroviară, deoarece porturile sale de la Marea Neagră au încetat să funcționeze după ce trupele ruse au invadat țara.


UPDATE 16.30. Vladimir Zelenskiy a avut o nouă discuție cu premierul britanic Boris Johnson.


UPDATE 15:45. Cel puțin o persoană a murit și trei au fost rănite după ce forțele ruse au lovit o piață din orașul Slaviansk, din estul Ucrainei, din regiunea Donețk.

Fum galben a fost văzut ridicându-se dintr-un magazin de piese auto, iar flăcările au cuprins șiruri de tarabe în timp ce pompierii încercau să stingă incendiul, relatează Reuters. Nu era clar câți oameni se aflau la piață în momentul atacului, a mai spus poliția.

Oraşul Slaviansk, viitoarea ţintă a forţelor ruse în estul Ucrainei, este vizat de un bombardament „masiv”, a anunţat marţi primarul, făcând apel la locuitori să se pună la adăpost, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Slaviansk! Bombardament masiv al oraşului. Centrul, nordul. Toată lumea să rămână la adăpost”, a scris pe Facebook Vadim Liah, primarul acestui oraş care avea circa 100.000 de locuitori înainte de război.

Autorităţile ucrainene au făcut apel în mai multe rânduri la civilii care au rămas în Slaviansk să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului se află acum la câţiva kilometri după cucerirea oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk de către armata rusă.


UPDATE 15:05. Doar 3% dintre locuitorii din Mariupol au acces la apă, potrivit consilierului primarului orașului din sudul Ucrainei ocupat de Rusia, Petro Andriușcenko.

Nu mai există medici în oraș, a spus el, lăsând peste 100.000 de persoane fără asistență medicală și medicamente.


UPDATE 14:29. Parlamentarii ruși au dat marți un prim vot pozitiv pentru două legi care ar autoriza guvernul să oblige companiile să furnizeze forțelor armate bunuri și angajați care să lucreze peste program pentru a susține invazia din Ucraina, relatează Reuters și Financial Post.

Inițiativele vin la peste patru luni de la declanșarea a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială” care a atras un val de sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei și economiei sale din partea Occidentului și a aliaților săi, scrie Hotnews.

Unul dintre proiectele de lege - aprobat în primă lectură de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova - afirmă că statul poate impune „măsuri economice speciale” în timpul operațiunilor militare, obligând companiile să furnizeze bunuri și servicii forțelor armate la solicitarea guvernului.

Nota de fundamentare a legii notează că forțele armate au nevoie de noi materiale și reparații ale echipamentelor pentru a continua campania din Ucraina.


UPDATE 14:10. Recruții ruși nu sunt trimiși să lupte în „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina, susține ministrul apărării Serghei Șoigu.

Președintele Vladimir Putin a negat în mod repetat că Rusia folosește recruți pregătiți de stat pentru a servi în armată, spunând că doar soldați și ofițeri profesioniști participă la operațiunea sa militară.

Citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, agenția de știri de stat rusă Ria a raportat că Putin le-a ordonat procurorilor militari să investigheze și să pedepsească oficialii responsabili pentru nerespectarea instrucțiunilor sale de a exclude recruții din operațiune.


UPDATE 13:45. Ucraina va prezenta un plan de reconstrucție la o conferință în orașul elvețian Lugano, al cărui cost este estimat la 750 de miliarde de dolari.

Biroul Președintelui a elaborat, de asemenea, un plan de recuperare rapidă pentru reconstrucția rapidă a infrastructurii sociale a Ucrainei. Bugetul său total este de aproape 17,4 miliarde de dolari.

Planul de recuperare rapidă al Ucrainei prevede refacerea infrastructurii deteriorate de importanță critică.

„Acesta este ceva care trebuie făcut imediat – chiar acum. Aproape 40.000 de obiecte trebuie deja restaurate în teritoriile deocupate”, a explicat șeful adjunct al Biroului preşedintelui Chiril Timoşenko.


UPDATE 13:10. Ambasadorii NATO au semnat marți, 5 iulie, protocoalele de aderare pentru Finlanda și Suedia la NATO, în prezența ministrei finlandez de externe Pekka Haavisto și a ministrei suedeze de externe Ann Linde.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „acesta este cu adevărat un moment istoric pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO și pentru securitatea noastră comună.”

Săptămâna trecută, la Summit-ul de la Madrid, liderii aliați au convenit să invite Finlanda și Suedia să se alăture NATO în urma acordului asupra unui memorandum trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia.

Astăzi au fost semnate Protocoalele de Aderare, marcând începutul procesului de ratificare.


UPDATE 12.34. Suedia și Finlanda urmează să semneze astăzi protocolul oficial pentru aderarea la NATO.

Protocoalele vor fi semnate în urma unor discuții care au început la ora 11.00, iar la ora 13.00, reprezentanții celor două țări vor avea o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.


UPDATE 12:10. În vizită luni la Kiev şi în suburbiile sale, premierul suedez, Magdalena Andersson, a cerut un sprijin european sporit pentru Ucraina şi noi sancţiuni împotriva Rusiei a cărei armata avansează în estul teritoriului ucrainean, transmite AFP.

„Rusiei nu trebuie să i se permită să obţină câştiguri prin încălcarea dreptului internaţional şi a altor principii fundamentale”, a declarat Magdalena Andersson în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy.

În opinia sa, „cel mai bun mod de a câştiga acest război este de a consolida sprijinul acordat Ucrainei şi de a creşte presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni”.

„Eforturile noastre trebuie să continue atât timp cât este necesar”, a pledat ea, subliniind că Ucraina apără „valorile noastre europene comune”.

După ce a vizitat oraşe de la periferia Kievului devastate de luptele din primele săptămâni ale conflictului, premierul suedez a spus că a văzut „străzi şi pieţe unde locuinţele au fost înlocuite de cratere” şi unde „au fost comise crime oribile”.

„Condamn agresiunea rusă fără sens şi crudă, uciderea civililor, printre care mulţi copii”, a mai declarat premierul suedez, promiţând, de asemenea, să participe la reconstrucţia Ucrainei.


UPDATE 11:45. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 5 iulie, Rusia a pierdut aproximativ 36.350 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 150 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Inamicul a suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Slaviansk și Donețk.

Pierderile totale ale Rusiei:

  • tancuri - 1.594 (+5);
  • vehicule blindate de luptă - 3.772 (+18);
  • sisteme de artilerie - 806 (+2);
  • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 247 (+1);
  • echipamente de apărare aeriană - 105;
  • aeronave - 217 (+1);
  • elicoptere - 187 (+1);
  • echipamente auto și autocisterne - 2.634 (+7);
  • nave, bărci - 15;
  • drone de nivel operațional și tactic - 660 (+2);
  • echipamente speciale - 43;
  • rachete de croazieră - 144 (+2).

UPDATE 11:30. Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde controlează încă marile orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că bătălia pentru Lisichansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk, transmite The Guardian.

De asemenea, el a reiterat apelurile către aliații occidentali ai Ucrainei să furnizeze mai multe arme, spunând că forțele armate ale Kievului vor lansa o contraofensivă atunci când vor avea suficiente arme cu rază lungă de acțiune.


UPDATE 11:05. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat comunitatea internațională să reducă accesul Rusiei la transportul maritim.

„Economia Rusiei, orientată spre export, se bazează în mare măsură pe transportul maritim asigurat de flotele străine. Îndemn partenerii: restricționați accesul Rusiei la serviciile lor și epuizați mașina de război a lui Putin. La urma urmei, ceea ce exportă cu adevărat Rusia în lume astăzi este moarte, criză și minciuni”, a scris Kuleba pe Twitter.


UPDATE 10:36. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va zbura astăzi la Hanoi pentru o vizită de două zile în Vietnam, înainte de a se îndrepta către o reuniune a G20 la sfârşitul acestei săptămâni în Indonezia, a declarat guvernul vietnamez, scrie The Guardian.

Vizita la invitația ministrului vietnamez de externe, Bui Thanh Son, are loc în momentul în care cele două națiuni marchează cea de-a 10-a aniversare a „parteneriatului lor strategic cuprinzător”, a declarat guvernul într-un comunicat, potrivit Reuters.

Rusia este cel mai mare furnizor de arme din Vietnam, iar companiile sale sunt implicate în mai multe proiecte energetice majore în țară.

Cele două națiuni au legături strânse care datează din epoca sovietică, iar Vietnamul nu a condamnat până acum invadarea Ucrainei de către Rusia.

În aprilie, Vietnamul a votat împotriva rezoluției de suspendare a Rusiei din Consiliul ONU pentru drepturile omului din cauza războiului. Comerțul dintre Vietnam și Rusia a crescut cu 25% anul trecut, la 7,1 miliarde de dolari, se arată în comunicat.

Lavrov va participa la o reuniune a miniștrilor de externe din Grupul celor mai mari economii a celor 20 de economii (G20), care va avea loc pe insula indoneziană Bali la sfârșitul acestei săptămâni.


UPDATE 10:15. Autoritățile japoneze au adăugat pe lista sancțiunilor 57 de cetățeni ruși.

În plus, a fost implementată o interdicție privind exportul de mărfuri pentru 65 de organizații din Federația Rusă și 25 de companii din Belarus, potrivit Guvernului japonez. Sancțiunile vor fi aplicate, în special, viceprim-ministrului Rusiei Dmitro Grigorenko, artistului popular al Federației Ruse Serghei Rolugin și soției sale, precum și rudelor președintelui consiliului de administrație al Severstal și Power Machines Oleksii Mordashov.

Sancțiunile includ, de asemenea, un embargo asupra importurilor de aur și interzicerea furnizării de servicii de contabilitate, audit, consultanță și încredere către Federația Rusă.


UPDATE 09:40. Președintele Ucrainei susține că Ucraina trebuie să devină cea mai liberă, mai modernă şi mai sigură ţară din Europa. Într-o nouă înregistrare video, Vladimir Zelenskiy susține că reconstrucţia țării sale presupune mai mult decât pur şi simplu reclădirea zidurilor distruse de război.

Potrivit lui Zelenskiy, nu trebuie să se aştepte sfârşitul campaniei militare ruse pentru a începe reconstrucţia infrastructurii distruse a Ucrainei, relatează dpa.

Remarcând că zeci de mii de locuinţe au fost distruse în zonele ce s-au aflat sub ocupaţia forţelor ruse, dar care au fost recucerite treptat de trupele ucrainene, Zelenski a spus că este necesar ca pregătirile pentru perioada de iarnă să înceapă acum, nu în ultimul rând pentru a putea asigura surse de energie fiabile.


UPDATE 09.20. Trupele ruse din Donbas se pregătesc să atace Bakhmut și Siversk. Cu toate acestea, Rusia ar putea face o „pauză operațională”, deoarece armata sa pare să-și fi pierdut potențialul ofensiv după luptele pentru Severodonețk și Lisyichansk și are nevoie de timp pentru a se recupera.

Acest lucru a fost anunțat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii au remarcat că pe 4 iulie, trupele ruse au continuat operațiunile ofensive la est de Bakhmut, pregătindu-se pentru operațiunile ulterioare.

„Este probabil ca trupele ruse să continue să avanseze spre vest de drumul T1302 Bakhmut-Lisichansk, avansând în cele din urmă către Bakhmut și Siversk. Deși capacitatea lor de a face acest lucru cu succes după pierderile suferite în timpul încercării de a lua Lisichansk este îndoielnică”, evaluează analiștii ISW.

În același timp, ISW a remarcat ordinul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a „odihni” trupele care au luat parte la ocuparea regiunii Lugansk. Potrivit analiștilor, acest lucru indică faptul că forțele ruse au nevoie de o perioadă semnificativă de odihnă și recalificare înainte de a relua operațiunile ofensive la scară largă.


UPDATE 09:00.În cursul nopții, trupele ucrainene au lovit un depozit de armament al rușilor din Kadiivka, regiunea Luhansk.


UPDATE 08:50. 08:58 Nexta publică imagini cu retragerea soldaților ucraineni din Lisichansk: ”Așa a plecat armata ucraineană din Lysychansk. Organizat și vesel”


UPDATE 08:30. Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde încă deține controlul asupra marilor orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării.

Guvernatorul de la Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat că bătălia de câteva săptămâni pentru Lysychansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk pentru a îngreuna rușii de acolo. ”


De asemenea, el a reiterat apelurile către aliații occidentali ai Ucrainei să furnizeze mai multe arme, spunând că forțele armate ale țării vor lansa o contraofensivă atunci când vor avea suficiente arme cu rază lungă de acțiune. „Tacticile [rusilor] vor fi aceleași. Vor trage în orice cu artileria lor, dar le va fi greu să avanseze.”, a adăugat oficialul.


UPDATE 08:15. Dimineața zilei de 5 iulie a început cu raiduri aeriene și explozii în regiunea Dnipropetrovsk.

Președintele administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a scris pe canalul său de Telegram că rușii au tras șapte rachete peste Nipru și în regiune.

Dintre cele șapte rachete care au vizat regiunea ucraineană Dnipropetrovsk șase au fost doborâte de forțele ucrainene.

„Vecinul prietenos» ne-a trimis șapte rachete! Armata noastră a doborât șase dintre ele – peste raionul Dnipro și Sinelnikovski. La Dnipro, resturi de la o rachetă doborâtă au provocat un incendiu. Pompierii au stins incendiul. Nimeni nu a fost rănit”, a scris guvenratorul pe Telegram.


UPDATE 07:35. Autoritățile ucrainene raportează atacuri cu rachete asupra orașului Nikolaev.

„Salvatorii, medicii, echipele de urgență și utilitățile publice lucrează deja pe teren. Vă voi spune mai multe informații mai târziu”, transmite UNIAN, cu referire la declarațiile primarului orașului Alexander Senkevici.


UPDATE 07:12. Raportul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei privind invazia rusă:

- Situația nu a suferit modificări semnificative în direcțiile Volîn și Polissia, însă rămâne amenințarea ca inamicul să lanseze rachete și lovituri aeriene de pe teritoriul și spațiul aerian al Republicii Belarus.

- Direcția Siverskii - forțele ruse au lansat atacuri în zonele așezărilor Mha, Zalijnii Most din Regiunea Cernihiv și Shaligine din Regiunea Sumy. O rachetă trasă dintr-un elicopter Mi-24 a lovit clădirea unei școli din zona așezării Esman din regiunea Sumy.

- În direcția Harkiv, inamicul își concentrează principalele eforturi pentru a menține liniile ocupate și a împiedica înaintarea trupelor ucrainești. Rușii au bombardat zonele așezărilor Kutuzovka, Nove, Ruskie Tishki, Malaia Danilivka și Dementievka cu artilerie, mai multe lansatoare de rachete și tancuri. Trupele de ocupație au lansat un atac aerian asupra orașului Harkiv.

- În direcția Slaviansk, rușii au lansat atacuri în vecinătatea Krasnopill, Pervomaiskii, Nova Nikolaevka, Bogorodichni, Adamovka, Dolyna, Mazanka, Dobrivni, Chepil și Mospanovoi. Soldații ucraineni au respins atacul rușilor în direcția așezării Dolyna.

- În direcția Donețk, principalele eforturi ale trupelor ruse sunt concentrate pe stabilirea controlului asupra teritoriului regiunii Luhansk în cadrul granițelor administrative. Inamicul ia măsuri pentru refacerea infrastructurii de transport în zonele din spate.

- În direcția Kramatorsk, ocupanții au bombardat zonele Belogorovka și Verhnokamiansk cu artilerie. O rachetă și un atac aerian a fost efectuat în apropiere de Slaviansk și Zvanivka.

- În direcția lui Bahhmut, trupele ruse efectuează atacuri în direcția așezării Novoluhanske, luptele continuă.

- Zonele așezărilor Kodem, Novoluhanske, Pokrovske, Berestov, Spirne, Ivano-Dariivka au fost bombardate cu artilerie de tun. Rușii au lansat rachete și lovituri aeriene în apropiere de Soledar, Spirni, Pokrovski și Shumy.

- Trupele ruse au reluat asalturile în direcția așezării Spirne, cu succes parțial. Ostilitățile continuă.

- Trupele de ocupație au bombardat pozițiile Forțelor de Apărare ale Ucrainei în direcțiile Avdiev, Kurahiv, Novopavliv și Zaporiojie. De asemenea, au lansat atacuri aeriene asupra localității Avdievka.

- În direcția Iujnii Bug rușii își concentrează principalele eforturi pe prevenirea înaintării unităților Forțelor de Apărare ale Ucrainei. Aceștia au tras din artileria de tun și rachete în zonele așezărilor Lupareve, Myrne, Șevcenkove, Chervona Dolyna, Kobzartsi, Partizanske, Berejneguvate, Topoline, Ivanivka, Potemkine, Kniazujka, Dobrianka, Trudoliubivka și Osokorivka. Două elicoptere Ka-52 au efectuat lovituri aeriene în apropiere de Zariciny și Olgani.

- Unitățile ucrainene de aviație și rachete și artilerie continuă să lovească depozitele inamice și concentrările trupelor ruse, în special în regiunea Herson.

- Militarii ruși sunt demoralizați și caută orice oportunitate de a primi răni minore. Ei recurg la auto-mutilare și la diverse simulări ale stării de sănătate, doar ca să se întoarcă în viață în Federația Rusă”, se arată în raportul Statului Major.


UPDATE 07:00. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat luni seara, în mesajul adresat naţiunii, că situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul zilei, iar inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumy, oraşul Harkov şi regiunea Donbas.

„Forţele armate ale Ucrainei răspund, pun presiune şi distrug potenţialul ofensiv al ocupanţilor zi de zi. Trebuie să îi înfrângem. Aceasta este o sarcină dificilă, necesită timp şi eforturi supraomeneşti. Dar nu avem alternativă - este vorba despre independenţa noastră, despre viitorul nostru, despre soarta întregului popor ucrainean”, a spus Zelenski, în mesaj.





REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie și 4 iulie.

IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media