Președintele fugar ucrainean, Viktor Ianukovici, este bănuit de trădare. Procuratura de la Kiev a dispus desfășurarea unei anchete speciale cu privire la semnarea Acordului dintre Ucraina și Rusia, la Harkiv

3 iunie 2022, 19:47 Ucraina 153
Viktor Ianukovici.  Sursa: cnn.com

Procuratura Generală a Ucrainei anunță astăzi, 3 iunie, că Procuratura din cartierul Pecersk din Kiev a permis inițierea unei anchete speciale asupra fostului președinte fugar al Ucrainei Viktor Ianukovici, suspectat de trădare de patrie prin semnarea, în 2010, a Acodrului de la Harkiv, scrie Hromadske.

Potrivit anchetei, la 21 aprilie 2010, la Harkiv, Ianukovici a semnat în numele Ucrainei un acord între Ucraina și Rusia, prin care a prelungit cu 25 de ani șederea Flotei Ruse de la Marea Neagră în Ucraina.

Anchetatorii cred că în acest fel au fost create în mod artificial condițiile prealabile pentru creșterea numărului de trupe rusești pe teritoriul Ucrainei, reechiparea și modernizarea acestora., iar ulterior a dus la invazia și ocuparea Crimeei de către Rusia.

Dacă va fi găsit vinovat, Ianukovici riscă până la 12 până la 15 ani de închisoare, cu sau fără confiscarea proprietății.

Potrivit sursei citate, o anchetă preliminară specială se efectuează pe baza aprobării deciziei relevante de către judecătorul de instrucție. De asemenea, ea se desfășoară împotriva suspecților care se ascund de autoritățile de anchetă și de instanță și sunt dați în căutare la nivel național și/sau internațional. O astfel de anchetă se efectuează numai cu privire la anumite infracțiuni, a căror listă este prevăzută de lege.

În februarie 2022, un tribunal din Kiev l-a condamnat pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru „înaltă trădare”, la finalul unui proces desfăşurat în absenţa celui acuzat.


Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, este vizat în trei dosare penale, iar instanța a dispus arestarea acestuia. În lipsa lui Viktor Ianukovici, este în desfășurare o anchetă penală privind organizarea trecerii frontierei de stat a președintelui fugar în februarie 2014 de către cel puțin 20 de persoane și incitarea la dezertare de către angajații Serviciului de Securitate de Stat.

În plus, o altă anchetă finalizată ce-l vizează pe Ianukovici este legată de organizarea confruntărilor violente cu protestatarii în perioada 18-20 februarie 2014.


Viktor Ianukovici a fost președintele Ucrainei în perioada 2010 - 2014. Anterior, acesta a fost primul ministru al Ucrainei de trei ori.

De asemenea, a fost guvernator al provinciei Donețk. Ianukovici a candidat la alegerile prezidențiale din Ucraina de pe 21 noiembrie 2004, de pe o poziție pro-Rusia. Pe 24 noiembrie, după al doilea tur de scrutin, Parlamentul Ucrainei l-a declarat oficial învingător al alegerilor pe Viktor Ianukovici. El a primit 49,61% din voturi, față de 46,61% ale lui Viktor Iușcenko, candidatul opoziție prooccidentale. Iușcenko nu a recunoscut totuși rezultatul. Curtea Supremă de Justiție a Ucrainei a suspendat rezultatele alegerilor prezidențiale până ce un apel contra victoriei prim-ministrului Viktor Ianukovici a fost examinat. În urma unui al treilea tur de scrutin impulsionat de Revoluția oranj, Ianukovici a pierdut acele alegeri în fața contracandidatului său, Viktor Iușcenko.

Șase ani mai târziu, Ianukovici a fost ales în funcția de președinte al Ucrainei în 2010, după un tur doi de scrutin extrem de disputat în fața unei alte figuri proeminente ale Revoluției oranj, Iulia Timoșenko.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media