Uniunea Europeană interzice accesul în instituţiile sale pentru lobby-iştii companiilor ruse

23 iunie 2022, 12:38 Externe 49
Steaguri ale Uniunii Europene, UE.  Sursa: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană și Consiliul calcă pe urmele Parlamentului European și interzic accesul în sediile lor pentru lobby-iștii companiilor ruse la Bruxelles. Măsurile vin să completeze sancțiunile adoptate după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunțat joi reprezentanții acestor instituții, conform AFP, citat de Agerpres.

„Începând de acum, reprezentanţii companiilor ruse nu mai au permisiunea de intrare. Nu trebuie să le acordăm niciun spaţiu pentru a-şi răspândi propaganda şi relatările toxice şi false despre invadarea Ucrainei. Vom rămâne uniți și puternici împotriva autocraților”, a anunțat Roberta Metsola, președinta acestei instituții, la începutul lunii iunie.

Joi, reprezentanții Comisiei și Consiliului au anunțat că acestea au „dat instrucţiunea de a nu mai primi persoanele ce reprezintă un interes rusesc”, cu doar câteva momente înainte ca șefii de stat sau de guvern să se reunească pentru a discuta despre ajutorarea Ucrainei în fața invaziei Rusiei.

Acordul pentru interzicerea de lobby-işti ruşi a fost dat în timpul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, pe 15 iunie. Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că este pe aceeaşi linie.

Punerea în aplicare a acestei decizii „este în curs”, au precizat instituţiile. Ea îi vizează pe toţi reprezentanţii de interese ruse înscrişi în registrul de transparenţă al UE pentru a avea acces la sediile instituţiilor, în scopul de a se întâlni cu comisari europeni, cu colaboratori ai acestora şi cu parlamentari europeni.

Comisia Europeană a explicat că acest registru reprezintă „o bază de date cu organizaţiile care caută să influenţeze procesul legislativ şi de punere în aplicare a politicilor instituţiilor europene”.

Noile măsuri se înscriu în punerea în aplicare a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, adoptat la începutul lunii iunie de statele membre, prin care interzic peste două treimi din importurile de petrol din Rusia, precum și excluderea Sberbank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.

Diplomaţii, funcţionarii şi oamenii de afaceri ruşi nu mai pot beneficia de facilităţi şi de vize pentru a intra în UE. Însă cetăţeni ai UE ce reprezintă interesele clienţilor lor ruşi la Bruxelles nu erau până acum împiedicaţi să-şi ducă activităţile în instituţiile europene. Cumulate, măsurile restrictive ale UE se aplică în prezent unui număr total de 1 158 de persoane și 98 de entități.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media