DOC/ Legea promulgată de bașcana Irina Vlah cu privire la păstrarea și purtarea panglicii „Sf. Gheorghe” pe teritoriul UTA Găgăuzia, suspendată de Curtea de Apel Comrat

8 mai 2022, 22:21 Justiție 284
Curtea de Apel Comrat.  Sursa: Facebook

Curtea de Apel Comrat (CA Comrat) a suspendat astăzi, 8 mai, alineatul 3 din Articolul 3 cu privire la „permisiunea fără opunere a producerii, păstrării și purtării panglicii Sf. Gheorghe” din Legea cu privire la „utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”, adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei și promulgată de bașcana regiunii autonome, Irina Vlah.

Potrivit Deciziei Curții de Apel Comrat, până la pronunțarea unei Hotărâri definitive, cetățenii din UTA Găgăuzia nu vor putea confecționa și purta panglica bicoloră negru-oranj „Sf. Gheorghe”

Decizia poate fi atacată cu recurs în casație, în Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin Curtea de Apel Comrat (CA Comrat), în termen de 15 zile de la data notificării părților Hotărârii.

Anterior, bașcana Găgăuziei a promulgat Legea adoptată de Adunarea Populară cu privire la „utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”

Curtea de Apel Comrat a suspendat miercuri, 5 mai, hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care era permisă utilizarea panglicii „Sfântul Gheorghe” în regiune, considerată unul dintre simbolurile războiului din Ucraina.

Decizia votată de deputații găgăuzi pe 29 aprilie, a fost atacată în instanță de Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentanța Guvernului în teritoriu.

Hotărârea Curții de Apel Comrat poate fi atacată în instanța supremă în termen de 15 zile.

La 29 aprilie, deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost semnată marți, 3 mai, de bașcana Găgăuziei, Irina Vlah.

În aceeași zi, conducerea Inspectoratului General de Poliție, a declarat că „toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”.

„Este legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova - actul de bază care este ca fundament pentru aplicabilitatea normelor de către polițiști. Eu nu o să dau aprecieri unui act aprobat de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, pentru aceasta sunt alte autorități abilitate și competente, dar noi vom aplica exclusiv legea aprobată de Parlament. Atât timp cât se încalcă codul contravențional, aprobat de Parlament, da - toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media