VIDEO/ Năstase, dezlănțuit în CMC, după ce un consilier PAS a spus că Platforma DA „face jocul socialiștilor”: „Bă băiatule, du-te și pune mâna pe carte. Cojuhari: „Controlați-vă, vă rog frumos”

12 mai 2022, 15:48 Politică 329
Andrei Năstase și Roman Cojuhari.  Sursa: Replica Media

Consilierul Platformei DA în Consiliul Municipal Chișinău, Andrei Năstase, s-a dezlănțuit în cadrul ședinței CMC și a venit cu atacuri la formațiunea PAS. Asta după ce Roman Cojuhari a spus că Platforma DA face „jocul socialiștilor” în condiția în care părăsește sala de CMC, deoarece în acest context le-ar oferi consilierilor PSRM majoritate pentru a vota includerea pe ordinea de zi a subiectului de înregistrare a grupului de inițiativă cu privire la realizarea referendumului municipal pe subiectul terenului fostului Stadion Republican.

„Dle Năstase, le faceți jocul? Le faceți majoritate, de asta ieșiți din sală, ca să poată pune pe ordinea de zi?”, l-a întrebat Cojuhari.

Fostul președinte al Platformei DA s-a arătat deranjat de asocierea cu socialiștii și făcând aluzie la PAS a spus că „am ajuns într-o zi în care zilele bune nu le mai poți considera bune, oamenii buni nu-i mai poți considera oameni buni, pentru că a fost compromisă această idee.”

Cum să mă pui într-o oală cu socialiștii, când Platforma DA a contestat la CC legea votată pe ascuns? Nu am cuvinte pentru tine. Ridicolul te caracterizează. Moldoveni, pe ăsta nu-l mai poți opri. Imbecilitatea, ridicolul nu-l mai poți opri în R. Moldova. Platforma DA este cea care face, nu zbiară de la microfoanele CMC sau Parlamentului. Bă băiatule, du-te și pune mâna pe carte. Dacă te pun să scrii un text, vei face zece greșeli în patru fraze. (...) Tu personal ești rezultatul trocului între socialiști. Tu ești astăzi președinte la Comisia Buget și Finanțe cu ajutorul lui Ion Ceban și socialiști. Băiatule, fetele cu educație proastă au pus întotdeauna în mână prăjină. Curva pune mâna pe prăjină”, i-a replicat Năstase.

Roman Cojuhari l-a rugat pe Andrei Năstase să se controleze.

Năstase i-a învinuit pe foștii colegi ai Blocului ACUM de faptul că din cauza PAS a ajuns să fie detestat în R. Moldova și susține că astăzi țara ar fi în condiții mai proaste decât pe vremea oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Sunteți prostiți de o mână de oameni de aici, iar toate inepțiile lor sunt tirajate în toată republica. Am ajuns ca din cauza acestor nimeni să fiu detestat în R. Moldova mai mult decât cel pe care ei l-au slobozit: Plahotniuc, Șor, de Dodon, alții. Din cauza lor, pentru că asta lor le convine. Ei au nevoie de partide nocive pentru a demonstra că ei sunt buni, ei nu sunt cu nimic mai buni. La capitolul libertate de exprimare l-au întrecut pe Plahotniuc. Ei fac politică în timp ce vouă vi se fură alte miliarde. Eu m-am bătut cu cel care a furat un miliard, astăzi sunteți furați de cel puțin 5 miliarde și toată lumea tace. De ce, pentru că ei fac politică, iată ce fac ăștia, mă pun într-o oală cu socialiștii”, a mai spus el.

În replică, Cojuhari a precizat că „atunci când nu vrei să discuți argumentat, poți face doar declarații politice”.

Președinta ședinței CMC, Zinaida Popa, a intervenit și a spus că „ceea ce s-a întâmplat acum, în ultimele 10-15 minute nu ne face față.”

„Fiți respectuoși unii cu alții. Stimați colegi, unde ajungem noi?”, s-a întrebat Popa.


Amintim că propunerea Executivului Primăriei Chișinău de a include pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 12 mai, proiectul de decizie cu privire la înregistrarea grupului de inițiativă cu privire la realizarea referendumului municipal pe subiectul terenului fostului Stadion Republican (n.r. teren oferit SUA pentru a construi o nouă ambasadă a Americii la Chișinău) a declanșat un scandal de proporții între consilieri. Aleșii municipalității din partea PL au spus că acest proiect „în condițiile actuale (n.r. invazia Rusiei în Ucraina) este o provocare curată”, întrucât „ucrainenii primesc ajutor din partea americanilor”, în timp ce socialiștii au argumentat că „referendumul este unica procedură democratică în lume unde cetățenii benevol se expun despre cum va fi utilizat terenul pe care la moment este amplasat Stadionul Republican.”

La 5 mai, Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Acordul a fost semnat la 12 iulie 2019, iar ratificarea acestuia oferă dreptul de procurare a terenului în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Pentru aprobarea documentului au votat 55 de deputați.

La 18 februarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procesul transmitere cu titlu oneros, din proprietate a statului, a peste 5,1 hectare de pământ a fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Stadionul Republican a făcut subiectul multor dezbateri și certuri în Parlament la sfârșitul anului 2020. La ședința Legislativului din 3 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din grupul Pentru Moldova, au votat, cu scandal și pe fondul protestelor opoziției, pentru abrogarea legii nr.151/2018 cu privire la transmiterea stadionului cu titlu oneros Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Legea a generat mai multe critici, dar și o reacție acidă a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Până și premierul de atunci, Ion Chicu, s-a arătat surprins de votul deputaților socialiști și a celor din grupul Pentru Moldova, prin care s-a abrogat legea. În opinia sa, această decizie a Legislativului este „o eroare, care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici”.

De menționat că președintele partidului „Șor”, Ilan Șor, a anunțat că intenționează să construiască pe locul stadionului Republican „BasarabiaLand” – un „parc familial”.

La 20 iulie 2021, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, prin care au cerut controlul constituționalității Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican. Astfel, prin decizia magistraților CC, imobilul a fost întors în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media