FOTO/ Poliția explică în ce context va putea fi purtată panglica „Sf. Gheorghe” de 9 mai

8 mai 2022, 17:10 Societate 534
Medalie cu panglica „Sf. Gheorghe”.  Sursa: ik-ptz.ru

Poliția Republicii Moldova vine cu precizări în legătură cu purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” și subliniază că aceasta va putea fi purtată doar în contextul în care panglicile „sunt parte componentă a însemnelor, a medaliilor și a ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la cel de-al Doilea Război Mondial.”

Este INTERZIS:

Etalarea (expunerea la vedere publică), confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni.
Simbolurile interzise sunt: drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității.
Amenda contravențională constituie:
Persoană fizică: 4.500 - 9.000 MDL sau 30/60 de ore în folosul comunității;
Persoana cu funcție de răspundere: 9.000 - 18.000 MDL;
Persoană juridică: 18000 - 30.000 MDL.

Este PERMIS:

● Reprezentarea acestor simboluri în manuale/cărți;
● Reprezentarea acestora pe un suport cu caracter științific/educațional (reportaj jurnalistic);
● Expunerea acestora în cadrul unor expoziții cu caracter științific/educațional;
● Confecționarea, deținerea, utilizarea acestora în cadrul reprezentațiilor de teatru/film ;
● Utilizarea în cadrul activităților de reconstituire istorică în care participanții desfășoară un program după un plan prestabilit pentru a recrea diverse aspecte ale unui eveniment sau ale unei perioade istorice;
● Expunerea benzilor și panglicilor care sunt parte componentă a însemnelor, a medaliilor și a ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la cel de-al Doilea Război Mondial.


Amintim că Curtea de Apel Comrat a suspendat miercuri, 5 mai, hotărârea Adunării Populare a Găgăuziei prin care era permisă utilizarea panglicii „Sfântul Gheorghe” în regiune, considerată unul dintre simbolurile războiului din Ucraina, scrie JurnalTV, care a publicat și imagini cu decizia instanței.

La 29 aprilie, deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost semnată marți, 3 mai, de bașcana Găgăuziei, Irina Vlah.

În aceeași zi, conducerea Inspectoratului General de Poliție, a declarat că „toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”.

„Este legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova - actul de bază care este ca fundament pentru aplicabilitatea normelor de către polițiști. Eu nu o să dau aprecieri unui act aprobat de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, pentru aceasta sunt alte autorități abilitate și competente, dar noi vom aplica exclusiv legea aprobată de Parlament. Atât timp cât se încalcă codul contravențional, aprobat de Parlament, da - toate persoanelevor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”, a spus Viorel Cernăuțeanu.


Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media