LIVE TEXT/ 103 zile de război în Ucraina. Situația din Severodonețk se schimbă din oră-n oră. Armata ucraineană continuă să respingă atacurile rușilor

6 iunie 2022, 16:45 Ucraina 1093
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 103-a zi de război după invazia Rusiei pe teritoriul său. În seara zilei de 5 iunie, rușii au continuat să deschidă focul în Harkiv și Nikolaev. Sirenele au sunat în mai multe regiuni ale Ucrainei.

Armata rusă își concentrează forțele pentru a ocupa Severodonețkul, continuând să-și mențină liniile defensive de-a lungul Axei de Sud.

Ucraina a anunțat despre lichidarea unui alt general maior rus, Roman Kutuzov, lângă Popasna.

UPDATE 21:39. Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV că astăzi războiul se află într-o fază lungă, intensă și sângeroasă în estul, dar și sudul Ucrainei, fiind un model de război agresiv, dar susține că statul ucrainean va ieși învingător din acest război, deoarece „Ucraina nu are fizic alte opțiuni decât să alunge Rusia de pe teritoriile sale și să-și apere statalitatea.”

UPDATE 20:25. Armata ucraineană a învins și a respins armata rusă în direcția Sloviansk. În același timp, luptele continuă la Severodonețk. Oleksandr Striuk, șeful VCA Severodonețk, a explicat că situația din oraș se schimbă în fiecare oră. Ucrainenii au acolo suficiente forțe și resurse pentru a apăra Severodonețkul, dar rușii au încă mulți soldați acolo.

UPDATE 19:20. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunţat astăzi, 6 iunie, că până în această toamnă ar putea fi blocate 75 de milioane de tone de cereale în Ucraina, iar autorităţile de la Kiev vor arme care ar putea asigura circulaţia în siguranţă a exporturilor ţării, transmite REUTERS, citează Digi24.

„În acest moment, Ucraina discută cu Marea Britanie şi Turcia ideea ca marina unei terţe ţări să garanteze trecerea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră ocupate de Rusia”, a declarat Zelenskiy la o conferinţă de presă în Kiev.

UPDATE 17:45. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că rușii nu cedează și încearcă să preia controlul asupra orașului Severodonețk și a căii de acces către acesta, dar forțele armate ucrainene au blocat până acum cu succes aceste încercări.

Astfel, armata rusă s-a concentrat asupra încercărilor de a stabili controlul deplin asupra Severodonețkului și de a bloca forțele armate din regiunea Lîsîceansk.

Potrivit Statului Major, ucrainenii apără cu succes drumul care leagă această zonă de alt teritoriu controlat de Kiev.

„Armata ucraineană menține controlul în Severodonețk, iar luptele continuă în partea de est a orașului”, se arată în comunicat scrie Hromadske. Forțele armate ucrainene au respins asaltul rusesc în direcția Novoahtîrka și Voronove.

În direcția Liman, rușii au tras cu mortare și artilerie în pozițiile Forțelor Armate ucrainene din regiunile Tetyanivka și Pyskunivka, încercând să distrugă fortificațiile. De asemenea, au lovit cu rachetă Nikolaevka.

UPDATE 16.26. Ucraina a concentrat suficiente forțe pentru a respinge atacurile rusești de la Severodonețk, dar niciuna dintre părți nu se pregătește să se retragă, potrivit primarului orașului, Oleksandr Stryuk.

Luptele de stradă fac furori în orașul din estul din estul țării, a spus Stryuk, adăugând că Ucraina „a concentrat acolo suficiente forțe și resurse pentru a învinge atacurile” Rusiei.

În comentarii separate, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a declarat că Rusia nu cruța trupe sau echipamente în eforturile sale de a captura Severodonețk, cel mai mare oraș controlat de ucraineană din regiunea Lugansk, potrivit The Guardian.


UPDATE 16.00. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi, 6 mai, cu o delegație a Camerei Deputaților din Parlamentul României, în frunte cu Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților.

Discuția s-a focusat pe situația dificilă regională, creată ca urmare a războiului din Ucraina, precum și pe agenda bilaterală, potrivit comunicatului plasat pe site-ul Președinției.


UPDATE 15.15. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a îndemnat țările să nu aibă încredere în promisiunile lui Vladimir Putin de a nu folosi rutele comerciale pentru a ataca orașul-port din sudul Odesa.

Anterior, Putin a spus că Ucraina ar putea folosi porturile Mykolayiv și Odesa pentru exporturi de alimente și că Rusia nu va folosi situația pentru a lansa „unele atacuri dinspre mare”.UPDATE 14.37. Boris Johnson și Vladimir Zelenskiy au avut în această dimineață o conversație telefonică.

Cei doi au vorbit despre „deblocarea porturilor, cu referire la blocada navală a Ucrainei de către Moscova, care a lăsat-o pe cea din urmă în imposibilitatea de a exporta o mare parte din produsele sale agricole”, a scris Zelenskiy pe Twitter.UPDATE 14.50. Organismul de supraveghere nucleară al ONU „elaborează modalitățile” de trimitere a unei misiuni internaționale de experți la centrala nucleară capturată de forțele ruse la la Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit Reuters și G4Media.

Într-o declarație adresată consiliului de guvernatori al AIEA, format din 35 de țări, Grossi a declarat următoarele:

„Elaborăm modalitățile de trimitere a unei astfel de misiuni; alte considerente nu ar trebui să împiedice desfășurarea acestei misiuni internaționale esențiale”, a afirmat Grossi.

Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare din Europa și a fost ocupată de trupele rusești la scurt timp după ce acestea au invadat Ucraina. Instalația este încă operată de tehnicieni ucraineni.


UPDATE 13.15. Doi cetățeni din Ucraina sunt reținuți pentru organizarea migrației ilegale. Aceștia ar fi pretins de la trei bărbați suma de 3 300 de dolari pentru a facilita trecerea clandestină din Ucraina în Republica Moldova.

Cazul a fost înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute, ca urmare a cooperării și schimbului de informații între angajații Sectorului Poliției de Frontieră Copceac și grănicerii ucraineni.

UPDATE 12.36. Poziția Ucrainei s-a „înrăutățit puțin” la Severodonețk, spune guvernatorul regional.

Severodonetsk este un oraș important din punct de vedere strategic din regiunea estică Donbas. Guvernatorul regional de la Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat vineri că forțele ucrainene au preluat jumătate din oraș, după ce forțele ruse au controlat la un moment dat aproximativ 80%.

„Cea mai aprigă luptă are loc în Severodonetsk. Lupte rapide au loc chiar acum", a declarat Haidai la televiziunea națională în această dimineață. „Apărătorii noștri au reușit să întreprindă un contraatac pentru un anumit timp; au eliberat aproape jumătate din oraș. Dar acum situația s-a înrăutățit puțin pentru noi", a spus el.


UPDATE 11.25. Astăzi, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov urma să efectueze un scurt turneu diplomatic în Serbia unde avea programată și o întrevedere cu președintele sârb, Aleksandar Vucevic.

Aseară însă, presa din Serbia a publicat informații despre faptul că Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru au refuzat să ofere spațiu aerian delegației ruse. Ministerul rus de Externe a confirmat informația și spune că vizita cel mai probabil nu va putea avea loc în aceste condiții.

Președintele sârb însă, a spus că se ocupă personal de logistică, lucru de care nu trebuie să se ocupe un președinte de țară.


UPDATE 11.00. Pierderile armatei ruse de la începutul invaziei și până astăzi, 6 iunie:

📌 personal - aproximativ 31 250 (+100);
📌 tancuri ‒ 1386 (+5);
📌 vehicule blindate de luptă - 3400 (+8);
📌 sisteme de artilerie - 690 (+4);
📌 lansatoare multiple de rachete - 207;
📌 sisteme de luptă antiaeriană - 96 (+1);
📌 aeronave - 211 (+1);
📌 elicoptere - 176 (+1);
📌 drone - 551 (+3);
📌 rachete de croazieră - 125 (+3);
📌 corăbii / bărci / nave de război - 13;
📌 vehicule și rezervoare de combustibil - 2395 (+35);
📌 echipament special - 53.


UPDATE 10.45. Atacul asupra Kievului încearcă probabil să perturbe aprovizionarea cu arme oferite Ucrainei din Vest, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie

Atacul rusesc cu rachete asupra Kievului de duminică dimineața a fost probabil o încercare de a întrerupe furnizarea de echipamente militare occidentale către unitățile ucrainene de linie din prima, potrivit informațiilor britanice.

Raportul, publicat de Ministerul Apărării din Regatul Unit, sarată că:

  • La primele ore ale zilei de 5 iunie, rachetele de croazieră rusești Kh-101 lansate cu aer au lovit infrastructura feroviară din Kiev, probabil într-o încercare de a întrerupe furnizarea de echipamente militare vestice către unitățile ucrainene.
  • În Donbas, luptele grele continuă în orașul contestat Severodonețk, iar forțele ruse continuă să ajungă spre Sloviansk, ca parte a încercării de încercuire a forțelor ucrainene.
  • După pierderea crucișatorului rus Moskva în aprilie, forțele ruse au mutat probabil mai multe mijloace de apărare aeriană pe Insula Șerpilor din vestul Mării Negre, este menționat în raport.UPDATE 10.20. Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat luni Ministerul Apărării, urmând exemplul Washingtonului, notează AFP și Agerpres.

Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene”, a indicat ministerul într-un comunicat.


UPDATE 09.35. De la începutul invaziei ruse, 262 de copii au decedat, iar 467 au fost răniți, arată datele Procuraturii Generale.UPDATE 09.16. Ultimele date ale institutului pentru Studiul Războiului arată că forțele armate ucrainene au continuat să desfășoare contraatacuri limitate și localizate, dar cu succes, împotriva trupelor ruse în toată Ucraina, inclusiv la Severodonețk, unde Rusia își concentrează majoritatea forțelor.

Forțele ucrainene vor probabil să folosească concentrarea continuă a Rusiei asupra Severodonețk pentru a lansa contraatacuri în alte zone.

Trupele ruse continuă să transfere echipamente și trupe în zona Severodonetsk-Lysychansk. Cu toate acestea, trupele ucrainene au desfășurat o contraofensivă cu succes la Severodonețk în ultimele 48 de ore și au respins trupele ruse la periferia de est a orașului și din așezările din sud.

Contraofensiva Ucrainei va continua probabil să atragă atenția trupelor ruse asupra regiunii Lugansk și, astfel, să lase vulnerabilități în eforturile de apărare ale Rusiei în regiunea Harkiv și de-a lungul axei de sud, arată datele ISW.


UPDATE 08.08. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a părăsit duminică, 5 iunie, regiunea Kiev, pentru a doua oară de la începutul invaziei ruse, și s-a dus din nou aproape de linia frontului, vizitând poziții ucrainene din apropiere de Zaporojie, Lîsîceansk și Bahmut, ultimele două orașe din regiunea Donbas, aflată în prezent în centrul ofensivei ruse.

Zelenskiy s-a întâlnit cu soldații de pe linia frontului, dar și cu ucraineni strămutați, inclusiv cu cei care au reușit să fugă din Mariupol. Printre aceștia se numără și un băiețel, Iehor, care a ținut un jurnal de război în care a povestit cum i-au murit ființe dragi, inclusiv bunica. Jurnalul băiatului a devenit celebru pe rețelele sociale, iar președintele a ținut să-l cunoască personal și i-a dat un cadou, scrie Digi24.

UPDATE 07:27. Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat astăzi, 6 iunie, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, scrie Reuters, citează UNIAN.

„Aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă de înaltă performanță le vor permite prietenilor noștri ucraineni să se apere mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acțiune pe care forțele lui Putin le folosesc fără discriminare pentru a distruge orașe”, a spus ministrul britanic.

Marea Britanie a declarat că trupele ucrainene vor fi antrenate să folosească noile lansatoare în Marea Britanie, după ce a anunțat anterior că vor antrena personalul ucrainean pentru a folosi vehicule blindate.

UPDATE 06:50. Principalele direcții ale situației de pe front, la 5 iunie, prezentate de Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Armata ucraineană în urma contraatacurilor de la Severodonețk au recucerit mari părți ale orașului și au forțat trupele ruse să iasă din suburbiile din partea de sud ale orașului;
  • Forțele ruse au continuat să-și mențină eforturile spre Sloviansk din sud-estul Izium și vest de Liman, dar este puțin probabil să facă progrese notabile în jurul Slovianskului, din cauza prioritizării continue a Severodonețkului;
  • Trupele ucrainene au efectuat contraatacuri limitate și localizate la nord de orașul Harkiv;
  • Forțele ruse au continuat să-și mențină liniile defensive și să tragă în pozițiile ucrainene de-a lungul Axei de Sud;
  • Forțele ucrainene, cel mai probabil, l-au ucis pe general-maiorul rus Roman Kutuzov, lângă Popasna.

FOTO/ Cifrele dramatice ale celor 100 de zile de război în Ucraina: A 5-a parte din teritoriul ucrainean ocupată de ruși, pierderi de miliarde de dolari, milioane de oameni strămutați, mii de civili uciși și răniți, dintre care 700 sunt copii

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie și 5 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media