S-a stins din viață compozitorul Eugen Mamot

6 iunie 2022, 15:45 Cultură 335
Eugen Mamot.  Sursa: gov.md

S-a stins din viață Eugen Mamot, îndrăgitul compozitor, dirijor, profesor și autor de manuale, cel care a ghidat în lumea muzicii sute și mii de copii din toată Moldova.

Eugen Mamot s-a născut la 30 ianuarie 1941 în Clococenii Vechi, Glodeni.

În 1963 a absolvit Colegiul de Muzică din Slobozia, clasa dirijor de cor; în 1968 - Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, actuala Academie de Muzică, Teatru și Arte Plastice, clasa dirijat coral, iar în 1984, tot aici, clasa compoziție. În 1963-1965 a fost profesor de canto, apoi director la Școala de Muzică din Ungheni, se arată într-un necrolog publicat de Președinție.

Ulterior, a lucrat la Departamentul Arte al Ministerului Culturii; a fondat și a condus Corul Liceului de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău; a fost director al Centrului Republican de Creație Populară; redactor-șef al Redacției muzică a Radiodifuziunii, lector la Conservatorul „Gavriil Musicescu”.

Din 1990 până în 2006 a fost director artistic și prim-dirijor al Studioului muzical „Lia-Ciocârlia”.

În cele aproape șase decenii de activitate, Eugen Mamot a semnat peste 300 de creații vocal-simfonice, instrumentale, corale, melodii pentru copii și altele.

A elaborat, inclusiv împreună cu alți autori, mai multe manuale de muzică pentru școala generală, lucrări științifico-metodice, scenarii de film. Aînregistrat circa 100 de creații vocal-corale.

Pentru munca asiduă pe tărâmul artelor, i s-au conferit titlurile onorifice de „Maestru Emerit al Artelor” și „Artist al Poporului”, și a fost decorat cu Medalia „Eminent al Culturii” din RSSM și ordinul „Gloria Muncii”.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media