APP: La trei ani de la semnarea contractului, SRL „Gările Auto Moderne” a investit „semnificativ” mai puțini bani decât și-a asumat în modernizarea autogărilor și cere prelungirea termenilor de execuție

22 iunie 2022, 18:02 Societate 220
Gara de Nord.  Sursa: Wikimedia commons

Un raport al Inspecției Financiare arată că SRL „Gările Auto Moderne”, după mai bine de trei ani de la semnarea contractului de parteneriat public-privat, a investit semnificativ mai puține mijloace decât angajamentele asumate. Iar Agenția pentru Supraveghere Tehnică constată că partenerul privat nu a prezentat vreun document în vederea stabilirii controlului calității și recepția finală la cele șase autogări raionale unde s-ar fi finalizat modernizarea. Concluziile au fost expuse la ședința comisiei de monitorizare a contractului de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității ÎS Gările și stațiile Auto.

În același timp, SRL „Gările Auto Moderne” nu a prezentat garanția de bună execuție pentru ultimii doi ani de investiții și evaluare. De asemenea, pentru al doilea an de execuție a lucrărilor partenerul privat nu a prezentat raportul de audit tematic. În plus, se constată întârzieri la executarea planului de investiții, fiind invocate diverse justificări, dar cu lipsa documentelor confirmative.

„Controlul supravegherii lucrărilor este la etapa zero. Documentația până la ziua de astăzi, la nenumărate solicitări, nu a fost prezentată. Se face impresia că nu se prezintă intenționat”, a spus Afanasie Dăscălescu, directorul Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

Nu este prima ședință de acest fel în care reprezentantul SRL Gările Auto Moderne cere prelungirea termenilor de execuție. Agenția Proprietății Publice precizează că neconformarea condițiilor contractuale poate duce la rezilierea contractului, fapt care a fost comunicat partenerului privat, cu indicarea termenilor limită pentru eliminarea neconformităților.

Amintim că pe 17 decembrie 2018, Agenția Proprietății Publice (APP), în calitate de partener public și SRL „Gările Auto Moderne”, în calitate de partener privat au semnat contractul de parteneriat public-privat „Modernizarea și eficientizarea activității filialelor ÎS „Gările și Stațiile Auto”, pe un termen de 25 de ani. Conform contractului, partenerul privat s-a obligat să modernizeze 30 de gări și stații auto, iar aceste lucrări nu vor depăși trei ani, iar la finele contractului toate activele parteneriatului vor fi transmise, cu titlu gratuit, în proprietatea partenerului public.

Potrivit Mold-street, concursul a fost câștigat de către asocierea a două companii din Republica Moldova: FPC „Exfactor-Grup” SRL, „Gările Auto Moderne” SRL și cetățeanul american Lluka Muco.

Compania „Gările Auto Moderne” SRL a fost fondată pe 12 noiembrie 2018, în ultima zi când mai putea fi depusă oferta pentru contractul de Parteneriat public privat la APP, de către Exfactor-Grup SRL (85%) și cetățeanul american Lluka Muco (15%), în timp ce administratorul acesteia era fostul deputat Vitalie Mrug, care deține și administrează compania Genesis Internațional SRL, una dintre cei mai mari beneficiari al contractelor cu statul de reparație a drumurilor.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media