Procurorul general interimar: „În timpul apropiat o să avem o finalitate pe dosarul lui Ilan Șor. Sunt șanse ca el să fie extrădat în R. Moldova”

30 iunie 2022, 08:50 Justiție 3707
Dumitru Robu, Ilan Șor.  Sursa: Colaj Replica Media

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, susține că în curând va exista o finalitate în dosarul fugarului Ilan Șor. Totodată, potrivit lui Robu, sunt mai mulți factori care influențează tergiversarea examinării cauzei penale la Curtea de Apel, inclusiv avocații lui Șor care invocă diverse motive. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Sunt mai mulți factori care influențează tergiversarea examinării cauzei penale la Curtea de Apel. Unul din factori este comportamentul părților pe dosar. Și aici mă refer la comportamentul avocaților, deoarece avocații se folosesc de diferite acțiuni pentru a amâna și a tergiversa examinarea cauzei penale prin cereri de recuzări, cereri de strămutări, cereri de amânări.

Doar vreau să menționez că la etapa dată au mai rămas de a fi audiați doar patru martori care aparțin apărării. Toate probele acuzării, datorită implicării conducerii procuraturii și a acuzatorilor care reprezintă acuzarea în Curtea de Apel, s-au finalizat prin examinarea probatoriului acuzării. Urmează doar audierea martorilor care aparțin apărării și în timpul apropiat deja o să avem o finalitate pe dosarul de învinuire a domnului Ilan Șor”,
a declarat Dumitru Robu.

Robu se arată convins că în cazul în care nu va fi extrădat, cel puțin, Ilan Șor își va ispăși pedeapsa în Israel.

„Suntem convinși că în cazul în care nu va fi extrădat, cel puțin, își va ispăși pedeapsa în Israel, deoarece este o procedură prin care noi putem remite sentința de condamnare statului Israel. Din câte cunosc acum cererea de extrădare este încă în curs de examinare și nu avem un răspuns final, dar sunt șanse ca el să fie extrădat în Republica Moldova”, a spus Robu.

Ilan Șor nu se află în țară din iunie 2019, când a părăsit teritoriul Republicii Moldova odată cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost condamnat, în dosarul fraudei bancare, la 7,6 ani de închisoare cu executare, fiind recunoscut drept unul dintre principalii figuranți în jaful din sistemul bancar.

Apelul său de la Curtea de Apel Cahul se prelungește deja mai bine de patru ani, perioadă în care acesta a fost ales deputat, iar apoi a părăsit Republica Moldova, după schimbarea puterii. La 30 iulie 2019 a fost anunțat în căutare internațională. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

În aprilie anul curent, Ilan Șor a anunțat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”.

Tot atunci a cerut procurorilor să-i anuleze mandatul de arest pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media