Patru ani de închisoare în cazul tentativei de contrabandă cu 240 mii dolari și 8 mii de euro. Procurorii, nemulțumiți de decizie, vor contesta verdictul primei instanțe

20 februarie 2023, 09:40 Justiție 280
Bani nedeclarați.  Sursa: PCCOCS

Șefa unei companii de transport și un șofer, angajat al său, au fost condamnați la câte patru ani de închisoare pentru contrabandă cu valută. Cei doi au fost judecați în prima instanță la aproape un an după ce vameșii de la vama Cahul au depistat într-un autocamion care aparține companiei vizate, care se deplasa spre Turcia, fără marfă, 240 de mii de euro și opt mii de dolari nedeclarați. Cazul a fost înregistrat la începutul lui aprilie 2022.

Potrivit sentinței Judecătoriei Cahul, camionul care urma să ajungă în Turcia și în care fuseseră ascunși banii nedeclarați, a fost supus confiscării, ca bun folosit la comiterea contrabandei.

Totuși, instanța de judecată a refuzat solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de confiscare și a sumei de bani care fac obiectul acestei infracțiuni.

Potrivit procurorilor, respingerea acestei solicitări contravine atât legii, cât și practicii judiciare de confiscare în folosul statului a banilor și a mărfurilor care au făcut obiectul contrabandei. Mai mult, Codul penal prevede inclusiv confiscarea „[oricăror] venituri din valorificarea acestor bunuri”.

Prin urmare, procurorii PCCOCS vor contesta sentința în parte ce ține de confiscarea celor 240.000 de euro și 8.000 de dolari.

Inculpații sunt din Chișinău și au vârste de aproximativ 47 și 51 de ani.

Cei doi sunt acum în custodia statului, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media