VIDEO/ Maia Sandu avertizează despre noul plan al Rusiei de destabilizare a situației de securitate în R. Moldova cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară și cere vigilență maximă din partea instituțiilor statului

13 februarie 2023, 11:54 Politică 757
Maia Sandu, briefing de presă 13 februarie.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Kremlinul are un nou plan de destabilizare a situației de securitate a Republicii Moldova, cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, inclusiv cetățeni străini, în acțiuni violente, pentru a forța schimbarea puterii de la Chișinău, a declarat luni, 13 februarie, președinta Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă. Șefa statului a spus că documentele recepționate de la instituțiile ucrainene demonstrează „o bună documentare” a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea activităților subversive pe teritoriul Republicii Moldova și a îndemnat instituțiile statului să dea dovadă de vigilență maximă.

„În ultimele zile au apărut mai multe declarații despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenskiy despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova, au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou, tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dare ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice”, a declarat președinta.

Șefa statului a spus că, de această dată, planul de destabilizare presupune implicarea unor diversioniști cu pregătire militară în acțiuni violente, mascate sub protestele opoziției, pentru a forța schimbarea puterii de la Chișinău.

„În perioada octombrie - decembrie 2022, poliția și SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia sa provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiunile violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a comunicat Maia Sandu.

Președinta a spus că documentele recepționate de la partenerii ucraineni demonstrează „o bună documentare” a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea activităților subversive pe teritoriul Republicii Moldova.

Mai mult, potrivit șefei statului, planul presupune folosirea unor persoane din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent,.

„De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în țară pentru cetățeni ai Federației Ruse, ai Republicii Belarus, ai Serbiei și Muntenegru”, a precizat ea.

Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control. Totodată, a cerut tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.

Președinta a explicat că de această dată „autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturilor lor cu Plahotniuc”.

„Așa cum am mai menționat, scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Pentru a preveni acest scenariu cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă”, a mai spus Maia Sandu.

În acest context, președinta a declarat că Parlamentul trebuie să adopte „în cel mai scurt timp” proiectele de lege care vor oferi SIS-ului și Procuraturii instrumentele necesare pentru a mai combate mai eficient riscurile la adresa securității țării.

În continuare, Maia Sandu a avertizat că cei care vor participa la acțiuni îndreptate împotriva statului, vor fi trași la răspundere.

„Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova, elemente externe, membri ai partidelor politice și ai grupărilor criminale și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere. Siguranța cetățenilor și securitatea țării, este preocuparea noastră principală.În continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul și cetățenii, pacea și ordinea publică”, a spus șefa statului.

În continuare, președinta a îdemnat cetățenii să fie vigilenți și să creadă informațiile oficiale.

„Cea mai cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional. Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova”, a încheiat Maia Sandu.

Urmăriți briefingul Live:


Amintim că săptămâna trecută, președintele Ucrainei Vladimir Zelesnkiy, a afirmat la Bruxelles că informat-o pe Maia Sandu despre „planurile Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova”. Potrivit liderului de la Kiev, spionajul ucrainean a depistat un document ce ar conține planurile serviciilor secrete rusești în raport cu Republica Moldova..

Maia Sandu a confirmat acest lucru și a spus că este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenskiy, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media