VIDEO/ Președinta Maia Sandu, la București: „R. Moldova trece prin provocări fără precedent”. Iohannis: „În aceste vremuri cu riscuri de securitate tot mai complexe la adresa R. Moldova și a regiunii noastre este necesar să fim tot mai aproape”

23 februarie 2023, 16:02 Politică 120
Președintele României, Klaus Iohannis și șefa statului, Maia Sandu.  Sursa: presedinte.md

„Republica Moldova trece prin provocări fără precedent, iar în această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează”, a declarat Maia Sandu, la București, în cadrul conferinței comune cu omologul său român, Klaus Iohannis.

De partea cealaltă, președintele României, Klaus Iohannis, a remarcat faptul că acest an a fost extrem de dificil pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război, menționând că „liderii de la Chișinău și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile.”

Totodată, președintele român a asigurat că „în aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar - și o să acționăm împreună în acest sens - să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum!”

„Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetățeni în multiple domenii. Și în plan extern avem o cooperare excelentă. Așa cum a spus în glumă ministrul Aurescu, „Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniștri de externe în același timp” - și noi îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a asigurat că noul Guvern de la Chișinău va continua un dialog energic cu Executivul român.

„Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, firesc, la București. Legătura tot mai strânsă dintre București și Chișinău are un impact direct asupra cetățenilor noștri - suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră. Din păcate, bucuria acestei apropieri este umbrită de tragedia unui război crunt, un război care continuă de un an de zile. Rusia a invadat o țară vecină cu noi, o țară care își dorește să trăiască în libertate și demnitate. Ucraina ține piept invaziei datorită eroismului ucrainenilor și ajutorului țărilor prietene. Noi, în Republica Moldova, suntem protejați de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unității și a fermității cu care apără pacea și viața oamenilor”, a precizat Sandu.

Totodată, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova trece prin provocări fără precedent din cauza războiului nedrept declanșat de Rusia în Ucraina.

În pragul iernii, a trebuit să facem față șantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca țara noastră să cadă. Să poată instaura la Chișinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului.

Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor.

În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. În numele tuturor cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule Președinte!

Cu sprijinul prietenilor și partenerilor noștri, inclusiv primind ajutor bugetar din partea României, am reușit să oferim compensații oamenilor cu venituri modeste ca să-și poată plăti facturile la gaz, căldură și energie în această iarnă. (...) Mulțumim, România!

Pentru consecvență. Pentru altruism. Pentru îndrumare. Mulțumim pentru că ne ajutați să fim mai puternici.

Recunoștința noastră însoțește angajamentul nostru ferm de a aduce Europa acasă, în Moldova, și de a duce Moldova în rândul țărilor europene, alături de România”, a conchis Maia Sandu.

Președintele României, Klaus Iohannis, a remarcat faptul că acest an a fost extrem de dificil pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război, menționânnd că „liderii de la Chișinău și cetățenii săi s-au ridicat însă la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile.”

„V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova. Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile proeuropene de la Chișinău. În acest context, vă felicit pentru numirea noului Guvern și salut angajamentul solid al noii echipe guvernamentale pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova”, a declarat Klaus Iohannis.

Prșeedintele României a amintit și despre amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora Maia Sandu a atras în mod public atenția.

„Sunt deosebit de îngrijorătoare. Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional. Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă președinte, față de dosarul transnistrean. Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața tuturor amenințărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât și prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană și NATO. De altfel, încă de la declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova. În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar - și o să acționăm împreună în acest sens - să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum! Așa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită”, a mai spus președintele României.


Șefa statului, Maia Sandu, a fost primită astăzi, 23 februarie, la Palatul Cotroceni, de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media