Scriitorul tanzanian, Abdulrazak Gurnah, a câștigat Premiul Nobel pentru literatură

7 octombrie 2021, 15:11 Carte 159
Premiul Nobel pentru literatură 2021.  Sursa: www.nobelprize.org

Premiul Nobel pentru literatură pentru 2021 a fost câștigat de scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah, potrivit anunţului postat pe pagina oficială nobelprize.org.

Abdulrazak Gurnah a fost recompensat pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor la intersecţia dintre culturi şi continente”, se arată în nota emisă de Academia Suedeză din Stockholm.

Gurnah s-a născut în 1948 și a crescut pe insula Zanzibar din Oceanul Indian, dar a ajuns în Anglia ca refugiat la sfârșitul anilor 1960. A publicat zece romane și o serie de nuvele. Lucrările sale se concentrează pe experiențele refugiaților.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

În 2020, Premiul Nobel pentru literatură a fost oferit poetei americane Louise Glück.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredinţat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an „autorul celei mai remarcabile opere literare de inspiraţie idealistă”.

Premiul Nobel pentru chimie pe anul 2021 a fost câștigat de cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice”.

Oamenii de ştiinţă David Julius şi Ardem Patapoutian au primit premiul Nobel pentru Medicină în 2021. Cei doi au reuşit să explice cum funcţionează receptorii tactili şi de temperatură.

De asemenea, cercetătorii Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2021 pentru „contribuţii extraordinare aduse înţelegerii sistemelor fizice complexe”, potrivit unui anunţ făcut de Goran K. Hansson, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media