VIDEO/ Festivalul Filmului Polonez în România și Moldova – CinePOLSKA, începe astăzi în format online

3 noiembrie 2021, 08:37 Film 67
Festivalul Filmului Polonez în România și Moldova – CinePOLSKA 2021.  Sursa: ipn.md

Patru dintre cele mai noi producții cinematografice poloneze vor putea fi văzute de spectatorii celei de-a 17-a ediții a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA în perioada 3-7 noiembrie 2021. Din cauza situaţiei pandemice, în acest an, CinePOLSKA va consta în proiecții online pe platforma TIFF Unlimited. Cele patru filme din program vor putea fi vizionate timp de cinci zile, nefiind necesară obligativitatea înfiinţării unui cont pe platformă. Proiecțiile vor fi disponibile pentru publicul din România și Republica Moldova, scrie Institutul Polonez din București.

Potrivit organizatorilor, festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia și din lume. Filmele prezentate sunt adesea proiectate în avanpremieră în România și Republica Moldova, iar unele dintre ele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival.

Una dintre producțiile prezentate în cadrul festivalului va fi filmul de debut al regizorului Jan Holoubek, „25 ani de nevinovăție. Cazul lui Tomasz Komenda”, o dramă emoționantă, bazată pe evenimente reale care au șocat toată Polonia. În 2000, tânărul Tomasz Komenda a fost condamnat pe nedrept, la 25 de ani de închisoare, pentru viol și uciderea unei adolescente. După 18 ani de cruntă detenție, a fost în cele din urmă eliberat. Filmul încearcă să găsească răspunsuri la întrebările care îi macină pe toți până astăzi: Cum s-a putut întâmpla una ca asta? De ce un om nevinovat a trebuit să aștepte 18 ani pentru a i se face dreptate? Rolul protagonistului este interpretat de tânărul actor Piotr Trojan, secundat de actori de marcă precum Agata Kulesza sau Andrzej Konopka.

Festivalul aduce în premieră și un film despre relații de familie defectuoase și legături toxice, în regia lui Piotr Domalewski. În centrul poveștii dramatice „Cât mai departe de aici” se află adolescenta Ola, în vârstă de șaptesprezece ani, care va învăța cum să facă față responsabilităților într-o țară străină. Călătoria în Irlanda, de unde ar trebui să aducă trupul tatălui ei mort, este pentru Ola – interpretată extraordinar de debutanta Zofia Stafiej – o ocazie de a se cunoaște pe sine și pe părintele ei, care nu-i va mai fi alături niciodată.

Va putea fi vizionată și pelicula „(Ne)cunoscuți”, în regia lui Tadeusz Śliwa, este adaptarea poloneză a scenariului filmului italian „Complet străini” („Perfetti sconosciuti”) al lui Paolo Genovese, atât de iubit de publicul din întreaga lume. Povestea este în aparență simplă: un grup de prieteni se întâlnesc la cină și întrucât notificările de pe telefoane nu le dau pace, decid să joace un joc neobișnuit. Toți trebuie să citească mesajele primite cu voce tare și să răspundă la apeluri pe speaker. Entuziasmul de început se estompează din ce în ce mai mult atunci când tot mai multe secrete ies la iveală, scoțându-i pe toți din zona de confort.

Al patrulea film din programul CinePOLSKA este o biografie emoționantă a preotului Jan Zieja, soldat, activist social, capelan al „Rândurilor Cenuşii”, cofondator al Comitetului de apărare a muncitorilor, participant activ la războiul împotriva bolșevicilor din 1920 și în Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, istoria scrisă de Robert Gliński nu este un exemplu de cinema patriotic, ci povestea unui om exemplar, care s-a remarcat prin valori incontestabile precum dârzenia, onestitatea, sinceritatea și prețuirea aproapelui. Rolul preotului este interpretat cu măiestrie de Andrzej Seweryn, un titan al cinematografiei poloneze.

PROGRAMUL CINEPOLSKA:

25 ANI DE NEVINOVĂȚIE. Cazul lui Tomasz Komenda / 25 lat niewinności. Sprawa Tomasza Komendy (regia Jan Holoubek, 116 min.)

CÂT MAI DEPARTE DE AICI / Jak najdalej stąd (regia Piotr Domalewski, 96 min.)

(NE)CUNOSCUȚI / (Nie)znajomi (regia Tadeusz Śliwa, 100 min.)

ZIEJA (regia Robert Gliński, 108 min.)

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media