Astra Film Festival 2021: Moldoveanca Olga Lucovnicova, desemnată drept cea mai bună regizoare pentru scurtmetrajul „Nanu Tudor”

13 septembrie 2021, 13:07 Film 132
Olga Lucovnicova, regizoarea scurtmetrajului „Nanu Tudor”.  Sursa: libertatea.ro

Moldoveanca Olga Lucovnicova a fost premiată pentru cea mai bună regie de către Astra Film Festival, la secțiunea România, pentru scurtmetrajul documentar „Nanu Tudor”, potrivit paginii oficiale a Festivalului, care s-a desfășurat în perioada 5-12 septembrie 2021.

„Juriul a decis să acorde premiul pentru regie lui Olga Lucovnicova, pentru modul organic în care pătrunde cu camera în propriile amintiri din copilărie și relația traumatică cu unchiul ei. Prin planuri apropiate suprapuse pe imaginile unui trecut idilic doar în aparență, înțelegem semnificația șocantă a dialogului dintre autoare și cel care i-a marcat copilăria”, se precizează în descrierea Juriului.

La 23 august, scurtmetrajul documentar „Nanu Tudor” („My Uncle Tudor”), regizat de moldoveanca Olga Lucovnicova, a fost recompensat cu premiul mare al juriului european de scurtmetraj (European Short Film Jury) la Festivalul de Film de la Sarajevo.

La 4 martie 2021, scurtmetrajul „Nanu Tudor” („My Uncle Tudor”) a fost recompensat cu Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, potrivit paginii oficiale a celei de-a 71-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurat online în perioada 1-5 martie.

În scurtmetrajul „Nanu Tudor”, o coproducţie Belgia, Portugalia şi Ungaria, regizoarea Olga Lucovnicova, născută în 1991 în Republica Moldova, „ne conduce prin complexitatea dezvăluirii unei traume din copilărie. În timp ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică de nostalgie inocentă, conversaţia ei cu Unchiul Tudor expune gradual teroarea copilăriei şi negarea ei fără remuşcare. Privirea cinematografică subtilă a Olgăi Lucovnicova se roteşte cu precizie în jurul membrilor familiei. Curajul personal, combinat cu măiestria filmică creează o peliculă atât puternică, cât şi multristratificată emoţional”, au precizat membrii juriului, potrivit Agerpres.

Olga Lucovnicova e regizoare de film născută în Republica Moldova și stabilită în Belgia. A studiat filmul la Academia de Muzică, Teatru și Arte Frumoase din Moldova, precum și documentarul la DOC NOMADS, un program de master Erasmus Mundus, oferit de trei universități din Portugalia, Ungaria și Belgia. Unul din primele filme ale sale, „Nu te iubesc, moarte…” (2015), a luat Premiul pentru cel mai bun film moldovenesc la a XIII-a ediție a Festivalului Cronograf. „Nanu Tudor” a primit recent Wildcard Award din partea Flanders Audiovisual Fund.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media