Președintele Serbiei consideră că prețul de 790 de dolari/mie metri cubi de gaze naturale este inacceptabil: „Cine va plăti, cine are atâția bani?”

16 octombrie 2021, 16:03 Externe 6003
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.  Sursa: www.ft.com
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, consideră inacceptabilă formula pentru calculare a costului gazului propus de Rusia, potrivit căreia o mie de metri cubi ar costa 790 de dolari din noul an, transmite lenta.ru cu referire la RIA Novosti.

După cum a explicat Vučić la TV Prva, conform formulei propuse de Moscova, prețul gazului ar consta în 70 la sută din prețul la bursă și 30 la sută ar fi calculat utilizând formula petrolului. În acest caz, costul va fi de 790 dolari pe metru cub de gaz. „Cine va plăti, cine are atâția bani?”, a întrebat președintele sârb.

Președintele sârb a declarat că Belgradul insistă pe o formulă de petrol la 70% și prețul la bursă de 30%. În acest caz, prețul ar fi de 510 dolari pe metru cub de gaz.

„Dar nici pentru asta nu putem plăti”, a concluzionat Vučić.

Anterior, Vučić și-a anunțat intenția de a cere președintelui rus, Vladimir Putin, să prelungească contractul la prețul redus al gazului. El a explicat că până la sfârșitul anului 2021, Belgradul cumpără zilnic 6,5 milioane de metri cubi de gaz la „cel mai bun preț din Europa” 270 USD pe metru cub, dar acum Serbia cheltuie deja mai mult decât acest volum și va cheltui 11,5 milioane de metri cubi în iarnă. Contractul actual expiră la sfârșitul anului 2021.

La 10 octombrie, președintele sârb Aleksandr Vucic, în timpul unei conferințe de presă comune cu ministrul rus de Externe Sergei Lavrov, a spus că i-a cerut liderului rus Vladimir Putin gaz ieftin la cel mai mic preț din Europa și a mulțumit Moscovei pentru asigurarea securității energetice a țării sale.

Anterior, a devenit cunoscut faptul că Belgradul și Moscova negociază un nou contract pe termen lung cu privire la aprovizionarea Serbiei cu gaze naturale.


Amintim că la 13 octombrie 2021, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova.

În cadrul negocierilor cu Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, i-a comunicat vicepreședintei de management a companiei Gazprom, Elena Burmistrova, că prețul la formula actuală, din luna octombrie, „nu este unul justificat și ar fi nerealist” pentru Republica Moldova, și a cerut extinderea contractului la condițiile vechi, din anul trecut.

Totodată, oficialul a spus că o echipă tehnică de la minister, Moldovagaz și Gazprom, va începe lucrul în această săptămână pentru a identifica un compromis pentru extinderea contractului de livrare a gazului.

Totodată, Spânu a menționat că se poartă discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții alternative de livrare a gazelor: „pregătim combustibilul de rezervă, suntem gata să utilizăm combustibil alternativ și, la necesitate, să reducem consumul de gaze. Acestea sunt soluții de rezervă, firești în condițiile actuale”, a spus Spînu.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media