FOTO/ LIVE/ Dosarul Stoianoglo: Magistrații CA examinează demersul procurorilor care cer schimbarea măsurii de arest: Cererea de recuzare, admisă parțial

15 octombrie 2021, 13:18 Justiție 398
Alexandr Stoianoglo.  Sursa: Replica Media

Curtea de Apel examinează, astăzi, 15 octombrie, recursul procurorului Victor Furtună în cadrul dosarului Stoianoglo. Avocații procurorului general suspendat vor pleda însă pentru eliberarea imediată a lui Stoianoglo din arestul la domiciliu și repunerea sa în funcție.

UPDATE 15:20. Ședința unde se examinează demersul procurorului de caz continuă.

UPDATE 15:12. Magistrații au admis parțial cererea de recuzare înaintată de avocații lui Stoianoglo.

Astfel, judecătoarea Maria Negru a fost recuzată, iar cererea de recuzare în privința magistratului Igor Chiroșca a fost respinsă.

UPDATE 14:40. Avocații lui Stoianoglo au înaintat o cerere de recuzare. Completul nou format pentru a examina cererea de recuzare a solicitat jurnaliștilor să părăsească sala. Ședința are loc cu ușile închise.

Completul de judecători care examinează cererea de recuzare:

De menționat că în fața instanței de Apel este prezent și procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo.


În timp ce magistrații examinează recursul, în fața Curții de Apel are loc un protest în susținerea lui Stoianoglo, organizat de BCS.

sursa foto: socialistii.md

Urmărește LIVE ședința:

În ședința de marți, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea sa din funcție.

Totodată, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz. Acesta a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general.

Înainte ca Alexandr Stoianoglo să iasă la un briefing de presă, anunțat pentru ora 18:00, la Procuratura Generală au venit mai mulți ofițeri SIS însoțiți de procurorul anticorupție Victor Furtună, delegat să conducă urmărirea penală.

Ulterior, procurorul general suspendat a ieșit, escortat de mai mulți ofițeri SIS, din sediul Procuraturii Generale, în urma unor percheziții efectuate în biroul acestuia de către procurorul de caz, Victor Furtună, și ofițerii SIS.

Furtună a anunțat că Stoianoglo este reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.
A doua zi, la 6 octombrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, la scurt timp după ce Robu a fost desemnat oficial de către Consiliului Superior al Procurorilor să exercite interimatul la șefia Procuraturii Generale.


La 8 octombrie, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu, potrivit deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Victor Furtună, procurorul care conduce urmărirea penală în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a contestat încheierea magistraților, iar astăzi, 15 octombrie, va examina recursul.
Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media