Pretendentul la funcția de ambasador al SUA la Chișinău, Kent Doyle Logsdon: „Trebuie să facem presiuni asupra Rusiei ca să-și retragă trupele și munițiile de pe teritoriul RM”

30 septembrie 2021, 15:51 SUA 105
Kent Doyle Logsdon.  Sursa: Wiki/TV8

Pretendentul la funcția de Ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova, Kent Doyle Logsdon, va insista, în cazul în care va fi acceptat la acest post, pe retragerea forțelor armate ale Federației Ruse din regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută miercuri, 29 septembrie, într-o ședință în fața Comisiei pentru relații externe a Senatului American, transmite TASS.

„Soluționarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate”, a spus Doyle în fața Comisiei pentru relații externe a Senatului, unde a venit să-și confirme candidatura, alături de alți candidați.

„Statele Unite sprijină eforturile sub auspiciile Organizației Europene pentru Securitate și Cooperare de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, recunoscând în același timp statutul special al Transnistriei. (...) „Trebuie să continuăm să facem presiuni asupra Rusiei, astfel încât aceasta să își îndeplinească obligațiile de a retrage trupele și munițiile din Moldova”, a spus diplomatul american.

Potrivit lui Logsdon, „influența malignă și dezinformarea rusă amenință dezvoltarea democratică a Republicii Moldova, programul de reformă ambițios și cursul său european”.

El a menționat că, dacă va fi aprobat de senatori, el va „colabora îndeaproape cu înalți oficiali, societatea civilă și partenerii internaționali pentru a sprijini programul de reformă democratică din Moldova și pentru a spori rezistența acestuia la influențe nocive și dezinformare”.

„Poporul moldovenesc a ales o cale îndrăzneață de reformă și integrare occidentală. Este în interesul nostru să o susținem”, a adăugat Logsdon.

Amintim că diplomatul Kent Doyle Logsdon a fost nominalizat la funcția de ambasador în Republica Moldova de către președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la 14 iulie anul curent.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut în repetate rânduri, retragerea forțelor armate rusești și evacuarea depozitelor de muniții de la Colbasna. Cel mai recent mesaj în acest sens a fost rostit la tribuna ONU.

La rândul său, administrația nerecunoscută de la Tiraspol este împotriva unui astfel de scenariu.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media